Gå til sidens hovedinnhold

- Barn blir behandlet som gjenstander

TV3 har laget TV-drama av et av Norges mest omtalte babydrap.

(SIDE2): Den 30. Januar 2009 blir det funnet en død, nyfødt baby i en hage i et villastrøk i Våland i Stavanger.

Den lille kroppen var pakket inn i en hvit papirpose fra Cubus, og den tragiske historien og de få detaljene som i etterkant blir formidlet av politiet ryster hele landet.

Over to og et halvt år senere er saken fortsatt ikke oppklart og dette er en av grunnene til at skaperne bak TV3-serien «Spesialenheten» har valgt å lage underholdning av hendelsen.

- Vi har ikke lyst til å såre eller plage noen med innholdet i denne serien. Dette er en historie som har en ukjent gjerningsmann, og det er en sak som aldri har blitt oppklart. Derfor følte vi at dette var noe vi kunne gjøre, sier seriens produsent Trond Berg-Nilssen til Side2.

- Inspirere
Han understreker at han ikke vil sette seg som moralsk dommer over de kriminelle handlingene som beskrives gjennom serien, men han ymter allikevel frem at han håper på en handlingsendring hos dem som behandler barna sine som gjenstander.

- Vi ser veldig ofte at barn blir behandlet som gjenstander og ikke egne personer i denne serien. Kanskje kan serien inspirere til å ikke behandle barn på den måten, håper Berg-Nilssen.

SE KLIPP FRA EPSIODEN HER:(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Vil ikke plage noen
I likhet med de andre av seriens episoder er handlingen basert på virkelige hendelser.

Onsdagens episode er derimot en av få som er hentet fra en norsk kriminalsak.

- Det er klart det er et moralsk dilemma i slike situasjoner for vi vil ikke plage noen eller rippe opp i gamle historier. Vi ønsket heller ikke å anklage eller beskylde noen og i dette tilfellet følte vi oss trygge i forhold til det, opplyser Berg-Nilssen.

- Men det er kanskje noen der ute som vil føle seg såret, legger han til.

Andre utgaver av serien har også elementer hentet fra norsk virkelighet, men disse er ofte pakket godt inn i et håp om at ingen skal føle seg støtt på noe vis.

- Vi fant ut at vi ikke kunne tulle og tøyse sånn når vi skulle lage TV av slike seriøse tema. Enorm research er utgangspunktet for historiene vi forteller og episodene er basert på en blanding av virkelige hendelser satt sammen til en historie, opplyser Berg-Nilssen.

- Så kommer 22. juli
I alt er det laget tolv episoder av krimserien.

Ideen fikk Berg-Nilssen fra diskusjoner omkring opprettelsen av en spesialenhet i politiet som skal ta seg av saker av spesiell ømfintlig art – planer som det for øvrig aldri har blitt realitet ut av.

- Det finnes mange dødsfall av barn som ikke er undersøkt godt nok og der man tror drapsmennene er der ute. I mange land er det opprette egne spesialenheter i politiet og her i Norge har man jobbet med en slik idé i ti år uten at det har blitt noe av. Vi fant ut at det ville være interessant å lage en fiktiv kriminalserie, for dette inneholder moralske dilemma med en emosjonell tematikk som opptar mange, mener produsenten.

Det er derimot en episode av krimserien som aldri vil bli vist på TV, i alle fall ikke med det første.

- Episode syv handler om en skoleskyting forteller Berg-Nilssen og blir stille.

- Både vi som skrev episoden og skuespillerne mente dette var noe som ikke ville skje i Norge, og så kommer 22. Juli, fortsetter han og tar seg nok en tenkepause.

Før han legger til:

- Den blir kanskje sendt når ting har roet seg.

- Barn blir behandlet som gjenstander
Berg-Nilssen innser at han og resten av produksjonsteamet går på en fin linje når de bruker virkelige hendelser til å lage TV-underholdning.

Han mener derimot at programmet kan fungerer som en oppvekker og dermed kan ha en positiv effekt på samfunnet.

- Vi har laget historier om vanlige mennesker som blir kriminelle. Her snakker vi ikke om tunge narkomane, vanekriminelle eller massemordere. Første episode handlet om en mor som tok livet av sine to barn, en fortelling som er veldig lik det som skjedde i Sverige for to dager siden, opplyser Berg-Nilssen.

«Spesialenheten» ser du på TV 3 onsdager kl. 21:00.

Kommentarer til denne saken