Gå til sidens hovedinnhold

- Deilig vondt

Side2 tester behandlingen som setter sine spor!

(SIDE2):«Etter tre minutter skal den verste smerten gå over og det gjør godtvondt».

Slik lyder bruksanvisningen på «Spikmattan»som har blitt svært populær i Sverige, og ifølge norsk selger begynner også vi nordmenn å bli ivrige på å legge oss ned på spisse plastspiker.

«AU AU»: Les kiropraktorens mening og Side2s test nederst på siden.

HVA: Det er svenske Susanna Lindelöw som står bak spikmattan, på norsk spikermatten.

Man skal ligge på spikermatten i 20-40 minutter ved behov, gjerne hver dag. Det skal være «godtvondt» for at effekt skal oppnås. Alle har ulik smerteterskel, derfor kan man redusere smerten med håndkle eller tøy for at «spikerne» skal kjennes mindre. Spikerne er runde i toppen og kan derfor ikke stikke gjennom huden når man ligger på den.

Lindelöw kom på ideen i 2004, fordi hun hadde slitt med ryggproblemer i seks år.

- Jeg prøvde en annen type spikermatte som var på markedet, men den var så skarp. Jeg sjekket litt på nettet og fant ingen matte hvor man kunne regulere smertenivået. Derfor utviklet jeg en prototyp. Matten er unik ved at man kan regulere med tøy eller t-skjorte og likevel få effekt, sier Lindelöw til Side2.

Spikermatten hennes kom på markedet i 2005, og kom i salg i Norge i 2007.

HVORFOR: Skal hjelpe mot ryggproblemer, øm og støl rygg, nakkeproblemer, treningsverk, whiplash, spenningsrelatert hodepine, søvnproblemer og virke avslappende.

HVORDAN: - Spikermatten fungerer litt som massasje. Når man ligger på den sender kroppen ut endorfiner, som er kroppens eget smertestillende hormon, sier Lindelöw, og fortsetter:

- Endorfiner frigjøres når man for eksempel trener hardt eller utsettes for smerte.

Spikermatten skal derfor virke smertelindrende ved at trykket mot ryggen aktiverer produksjonen av endorfiner og oksytocin.

Sistnevnte er et «avslapplseshormon», og ved amming øker hormonproduksjonen på grunn av oksytocin. Når kroppen frigjør hormonet blir man rolig.

- Den bygger opp kroppens immunforsvar og senker stressnivået, sier Lindelöw.

PASS PÅ: Spikermatten er ment for voksne personer av begge kjønn, men man skal være forsiktig hvis man har følsom hud eller ryggeksem. Gravide og personer med blodsykdom bør heller ikke teste matten.

PRIS: Spikermatten koster 695, fotspikermatten koster 495 kroner.

Blitt in
- I Sverige har spikermatten blitt enormt populær, sier Lindelöw.

Også her hjemme begynner denne fakirmatten å fatte interesse.

Dag Olav Parr Slettvoll ved spikermatte.no er blant de første som begynte å selge denne smertebehandlingen her hjemme. Han har merket en økning i salget de siste månedene.

- Til å begynne med solgte jeg et ganske beskjedent antall, men nå de siste 2-3 månedene har salget tatt seg ganske bra opp. Jeg selger nå like mange per dag som jeg solgte pr. uke tidligere, sier han til Side2.

Han selger spikermatten til folk av begge kjønn og i alle aldre.

- Dette er folk som sliter med fibromyalgi, søvnproblemer, høyt blodtrykk og migrene, for å nevne noe. Den største gruppen er de som sliter med smerter og stivhet i muskulaturen. På dette området fungerer matten svært godt for de aller fleste, sier Slettvoll til Side2.

- Generelt smertelindrende
Kiropraktor Anders Bjercke ved Fokusklinikken Økern, Oslo, påpeker at det lages mange produkter som lover at de skal bedre mot muskel-og skjelettplager. Samtidig synes han ikke spikermatten virker så dum.

- Jeg tror den kan virke på generelle stive/ømme muskler på samme måte som massasje kan virke. Det er bevist at det blir frigitt endorfiner ved for eksempel massasje. Endorfiner er biokjemiske signalstoffer som kan gi smertedemping og en følelse av velvære. Stoffene blir ofte kalt «kroppens eget morfin». Jeg vil tro at spikermatten kan gi noe av den samme effekten, og dermed kan gi en generell smertelindrende effekt.

Ikke mot alt
Bjercke er mer skeptisk til at matten kan virke mot spesifikke problemer som for eksempel whiplash og hodepine, hvor det er mer underliggende årsaker bak.

- Matten kan sikkert gi en velvære følelse for en kortere periode, men problemet vil alltid komme tilbake da man ikke behandler hovedårsaken til plagene. Så for mer spesifikke plager så bør folk oppsøke faglig hjelp.

SIDE2S TEST: Å ligge på spikermatten uten t-skjorte er helt uaktuelt for undertegnede. Det gjør altfor vondt! Derfor testet vi med en tynn t-skjorte. De første minuttene er nesten uutholdelig. Det tok cirka 7 minutter før den verste smerten var over. Følelsen kan sammenlignes med å bli klypet med pinsett om og om igjen på ryggen.

Men etter at de første minuttene er over blir det deilig vondt. Kroppen blir slapp og varm. Selv om det er såkalt godtvondt, blir man faktisk søvnig etter en 20 minutters tid. Side2 sovnet, og våknet med et rykk etter cirka 40 minutter - noe som vil si at spikerne boret seg ytterligere inn i huden. I og med at testpersonen ikke sliter med noen spesielle ryggproblemer er det vanskelig å si om matten faktisk funker mot rygg-og muskelsmerter. Men etter «behandlingen» blir man svært avslappet og søvnig. Deretter går slappheten over til en deilig energi og pigghet i kroppen. Vi tror dette kan være bra om man ønsker å bli kvitt stress og bli rolig, men kan ikke gi noe dom på smertelindring. Side2 fikk rødt utslett over hele ryggen etterpå, dette skal imidlertid være normalt og ikke farlig - utslettet gikk bort etter noen timer.

Kommentarer til denne saken