(Klikk.no) Trange BH-er med spiler, særlig push-up-modeller, kan gi smerter og plager, advarer kiropraktor Øistein Holm Haagensen ved NEMUS Bjølsen i Oslo.

Han mener å se en klar sammenheng mellom bruk av trange spile-BH-er og enkelte rygg- og nakkesmerter blant kvinnelige pasienter.

Treffer triggerpunkt

- Spilene i BH-en skaper et uheldig trykk mot muskulaturen Serratus anterior. Denne muskelgruppen er festet på de sju til ti øverste ribbeina og går videre mot skulderbladene. På de fleste BH-er vil enden på spilene treffe triggerpunktet til Serratus anterior og skape irritasjon og smerter, sier Haagensen.

Vondt i hodet

Den aktuelle muskelgruppen under armen er blant annet viktig for å kunne stabilisere og rotere skulderbladet.

- Hvis muskulaturen hemmes av BH-spiler, vil man automatisk kompensere ved å heve skuldrene. Denne holdningsendringen kan gi økt belastning på nakkemuskulaturen og medføre smerter i nakke og hode. Særlig kvinner som har statiske arbeidsstillinger, løft med armene foran seg, eller pc-arbeid med armen liggende fremover på pulten, får lettere denne typen plager. Stram spile-BH og push-up kan indirekte gi hodepine, hevder Haagensen.

Forveksles med hjertetrøbbel

Verkende smerte ved skulderbladene, smerter ut i armene og fram i brystkassen er de mest typiske symptomene hos “push-up-pasientene” hans.

- Enkelte har vondt når de trekker pusten og oppsøker lege i frykt for hjertesykdom . I stedet blir de henvist videre til fysioterapeut eller kiropraktor, og da finner vi ofte låsninger eller feilfunksjoner i ribbeinfestene. Når denne typen plager blir et tilbakevendende problem, er push-up og lange spiler i BH-en det verste man kan bruke, mener Haagensen.

Tester muskelkraften

Haagensen har testet svært mange pasienter med skulder- og nakkesmerter som til daglig bruker bh med spiler. I løpet av få minutter kan han demonstrere hvordan denne BH-typen setter skuldermuskelkraften ut av spill.

Se video av hvordan Haagensen tester muskelkraft på kvinne med og uten spile-BH her:

HTML EMBED

Vi har fått tilbakemeldinger på at videoen over ikke viser nøyaktig samme bevegelse i de to testene, og har derfor laget en ny video her:

HTML EMBED

- Det er få pasienter som ikke får stabiliseringsevnen i skulderen påvirket av spiler, når de testes. De aller fleste har tydelig nedsatt muskelkraft, sier Oslo-kiropraktoren og legger til:

- Jeg er klar over at mine observasjoner og kliniske erfaringer ikke er vitenskapelige bevis. De siste årene har jeg likevel sett at også utenlandske forskere og fagfolk uttrykker skepsis mot spiler og push-up-mote.

Konstant trykk

Ifølge Statistisk sentralbyrås tidsbruksundersøkelse sover norske kvinner i gjennomsnitt åtte timer og 18 minutter per døgn.

Resten av våre våkne timer er vi stort sett påkledd – med bh under.

- Kvinner som bruker trange spile-BH-er går faktisk med et konstant trykk i sidemuskulaturen 15–16 timer hver dag. Et trykk som i tillegg til smerter, gir nedsatt muskelkraft og nedsatt lymfedrenasje fra brystene, sier Haagensen. Allerede på 1990-tallet fikk han mistanke om en sammenheng mellom ryggplager og bh-mote.

- Plutselig fikk vi inn uvanlig mange jenter i 16–18 årsalderen med tilbakevendende rygg – og skuldersmerter og plager fra ribbeinsfestene. Fellesnevneren var at de brukte trang push-up, forteller Haagensen. Oppgaven til en push-up-BH er å presse puppene opp og sammen for å gi større byste.

Verd å forske på

Manuellterapeut Tor Inge Andersen ved Nasjonalt senter for spinale lidelser og Smertesenteret, St. Olavs Hospital i Trondheim, kjenner ikke til forskning som antyder en sammenheng mellom BH-bruk og nakke- og skulderplager.

- Nakkesmerter kan skyldes mange ulike forhold, ofte sammensatt av fysiske, psykiske og sosiale årsaker. I tillegg til musklene kan slitasjeforandringer i nakkens ledd og mellomvirvelskiver, skader og enkelte ganger prolapser gi dårlig funksjon og smerter. Også mange menn får nakkesmerter. Haagensens teori er likevel interessant, særlig for pasienter med milde symptomer.

Serratus anterior arbeider sammen med nakkemusklene, for å stabilisere skulderbuen når vi løfter armene.

- Hvis BH-spiler faktisk gir svekkelse av denne muskelen, kan dette gi økt sekundær belastning av nakkemusklene, og dermed disponere for smerter i nakkemusklene og hodepine, bekrefter Andersen.

Selv om han synes Haagensen observasjoner er interessante, understreker han at det bør gjøres vitenskapelige studier før man advarer kvinner mot spesielle BH-er.

- Fordelen i dette tilfellet er at det burde være enkelt å lage kontrollerbare studier for å teste spilenes betydning. Dette er verdt å forske på, sier Andersen.

«Alle» har spiler

For et par tiår siden brukte kvinner flest myke BH-er, også kalt soft-bh. Med push-up-ens inntreden på 1990-tallet forandret motebildet seg.

I dag er spile-BH-ene, med bøyler av metall eller plast rundt cupen og eventuelt i sidestykket, totalt dominerende på undertøysmarkedet. Dette bekrefter PR-rådgiver Rikke Glad Kirstein i Triumph International.

Bh-giganten har omtrent 41 prosent av markedet i Norge, og ifølge Kirstein har rundt 90 prosent av BH-ene til Triumph spiler.

Feil bh et stort problem

- Det er ukjent for oss at spiler skal ha en slik negativ helseeffekt. Det vi derimot vet er at noen kvinner med stor barm kan oppleve nakkesmerter, hodepine og spenninger i rygg og nakkeregionen på grunn av feil støtte fra BH-ene de bruker, sier Kirstein.

- Omtrent 75 prosent av alle kvinner bruker faktisk feil BH-størrelse. Mange bruker for liten cup og for stor omkrets, hvilket resulterer i at barmen ikke støttes nedenfra, under brystet, men fra skuldrene. Dermed blir skulderbelastningen altfor stor og kan utløse hodepine, nakkesmerter og andre plager, sier hun.

Fravær av ryggsmerter er en av sju grunner til å feire dine små pupper.

Push-up kun til fest

Haagensen er ikke uenig i at feil bh-størrelse kan medføre plager, men han tror spiler kan forsterke problemene:

- Mange kvinner med stor byste tror de må bruke spile-bh for å få nok avlastning. Men ved stor byste vil faktisk spilens trykk mot ribber og muskulatur bli ekstra stort, mener han.

Han anbefaler å teste ut spilefrie bh-er og sports-bh-er i noen uker for å se om plagene avtar. Alternativt kan man også fjerne spilene fra bh-en.

- Mange opplever markant mindre smerter og plager ved disse enkle tiltakene. Mitt råd er derfor å kun bruke push-up og spile-BH som festplagg, og ikke til daglig. I tillegg er det viktig å trene muskulaturen mellom skulderbladene, sier Haagensen.

Dropp bh-en!

Å droppe BH-en kan også være et godt tiltak, mener han, slik at man får begrenset antall timer med BH.

Det er faktisk sunt å gå litt uten BH, ifølge internasjonal forskning. Kvinner som går uten bh får blant annet større kraft i brystmuskulaturen og bedre lymfedrenasje.

Myten om at BH forebygger hengepupper er for lengst tilbakevist.

Ved å sammenligne to grupper fysisk aktive kvinner som trente med og uten BH, fant den franske doktorgradsstudenten i medisin, Laetitia Pierrot, at de BH-løse fikk mindre hengepupper (kortere avstand mellom kragebein og brystvorte) etter ett år enn de som brukte BH fast og trente med BH.

Funnet er senere bekreftet i andre studier.

Ikke spiler ved amming

Helsepersonell har i mange år advart ammende kvinner mot BH med spiler.

- Generelt anbefaler vi ikke bh med spiler når man ammer, i hvert fall ikke så lenge man fullammer. Spilene kan klemme for melkegangene og hindre tilførselen av melk. Dette kan gi melkespreng og i verste fall brystbetennelse, opplyser Elisabeth Tufte, helsesøster ved Nasjonalt kompetansesenter for amming.

Siri von Krogh, jordmor og redaktør av jordmorsiri.no har i alle år anbefalt både gravide og ammende å holde seg unna spile-BH-er.

- Når brystene er i vekst, slik de jo er under graviditeten, kan spiler være plagsomt og irriterende. Og etter fødselen bør man kun bruke amme-BH-er uten spiler for å sikre melketilførselen. Med noen få unntak er da også de fleste amme-BH-er på markedet uten spiler, sier Krogh.

OPPDATERT:

Lesere har stilt spørsmål om måten kiropraktoren utfører testen på i videoen lenger opp på siden. Vi har her oppsummert spørsmålene og lar Haagensen svare på dem selv:

Er skulder protrahert i begge tester?

Haagensen: – Skulder skal protraheres på begge tester.

Går trykket mot pasient i en test og ned mot gulvet i den andre testen?

Haagensen: – Trykk mot gulvet i begge tester. OBS! Ikke test av makskraft, men test av evne til å låse skulder i stillingen.

Legges det vekt på armen med press fra hennes tyngdepunkt eller vekt på armen mot hennes tyngdepunkt?

Haagensen: – Trykk mot gulvet.

Er Serratus anterior synergist i den første testen, mens i re-testen er den agonist?

Haagensen: – Skal fungere som synergist i begge tester. Kunstig testsituasjon på video. Prøv selv, men ikke bruk for mye kraft!