(Spillmagasinet): Ifølge en rapport publisert i «Journal of Youth and Adolescence» finnes det en sammenheng mellom hyppigheten og typen dataspill som spilles og bruken av alkohol og narkotika, fattigere personlige forhold og dårligere selvbilde.

Men som psykologen Douglas Gentile sa under en forelesning i regi av American Psychologist Association i 2008: Det store bildet er at det er flere dimensjoner hvor spill har en effekt.

- Dimensjonene inkluderer hvor mye de spiller, innholdet i hvert spill, hva du fokuserer på i skjermbildet og hvordan du kontrollerer bevegelse i spillet. Det betyr at spill verken er «onde» eller «gode», men sterke læringsverktøy og har mange effekter vi kanskje ikke forventet at de hadde.

Nettsiden til spillbladet Edge har sammen med psykolog Kourosh Dini, administrerende direktør for Sharp Brains, utdanningsekspert Alvaro Fernandez og president i XEODesign funnet frem til 15 soleklare fordeler ved å spille dataspill. Her er våre 10 favoritter.

Empati

Om det er en fiende du skal ta eller en venn du skal hjelpe vil mange spill kreve at du setter deg inn i hva denne personen tenker, føler og ønsker å gjøre. Dette kan lære spilleren empati, hevder Kourosh Dini.

Atspredelse

Spill kan være svært oppslukende og dette kan brukes positivt. En studie RealGames har utført viser at spilling kan hjelpe personer til å slutte å røyke og spise for mye. Medical News Today har også publisert en artikkel som beskriver hvordan sykehus bruker spill til å få barn med brannskader til å tenke på noe annet enn smertene.

Rehabilitering

Spill til Nintendo Wii, som utnytter en spillers bevegelser, kan være en svært effektiv og morsom fysisk rehabilitering. Ifølge Seacroft Hospital i Leeds kan konsollens balansebrett til og med hjelpe personer som har amputert ben med å lære seg å balansere med proteser.

Bedre synsoppfattelse

En studie ved universitetet i Rochester viste at spillere raskere oppdaget et objekt i landskap med mange forstyrrelser enn ikke-spillere.

Bedre koordinasjon

Forskere ved Beth Israel medisinske senter i New York oppdaget at leger som spilte ble stødigere på hånden under operasjoner hvor legene styrte et kamera ved hjelp av en joystick og en monitor. Bedre øye-hånd-koordinasjon av spilling er altså ikke bare en myte.

Seriøs simulering

Læringseffekten er stor når du har det gøy. Dersom du behersker en simulator av en hvis kompleksitet vet du også at du behersker kunnskapen rundt systemet som simuleres. Godt å vite og en fin følelse, men også livsviktig i kampen mot for eksempel global oppvarming.

Lær gjennom spilling

Apropos, i 2007 spyttet MacArthur Foundation inn over en million dollar til opprettelsen av skoler som bruker spill som læringsmetode. Ideen er å lære gjennom «handling og kosekvens» gjennom interaktive oppgaver istedenfor den mer tradisjonelle puggemetoden.

Fantastisk fantasi

Spill utfordrer det hverdagslige og allment godtatte og kan sette hjernen i sving. Brukergenerert innhold blir også mer og mer vanlig i spill og øker potensielt inntrykkene vi kan få gjennom å spille.

- En spillers tenkemåte gjør at han vil behandle verden som et sted for å skape, ikke forbruke. Dette er den virkelige påvirkning spillere vil ha på verden, skrev «Sims»-skaperen Will Wright i Wired i 2006.

Apropos «forbruke» er det en artig fotnote at «Sims-serien er verdens mest solgte spill ...

God tankeevne

Spilling kan gi økt kognitiv helse viser studier utført av psykologiprofessor Arthur Kramer ved univsersitet i Illinois. Hans undersøkelser viser at personer i 60- og 70-årene fikk bedre kortttidhukommelse etter runder med strategispillet «Rise of Nations».

Forstå din motstander

Antall timer brukt online i skytespillet «Halo 3» (vi snakker i milliarder) viser at avsløre andres og forstå sine egne svakheter er noe svært mange spillere gjør i det daglige. Dette er også nyttig kunnskap i den virkelige verden enten det er på matta i en taekwondoturnering eller i diskusjoner med kjæresten.

Spill er morsomt!

Og sist men ikke minst: Spill er underholdende! Det er ikke slik at vi går rundt å tenker at «nå skal jeg jammen forbedre øye-hånd-koordinasjonen min». På en annen side spiller vi heller ikke for øke antall sexpartnere. Vi spiller stort sett for å bli underholdt. Game on.

Kilde: Edge-Online.com

På forsiden av Spillmagasinetfinner du flere gode saker om spill.