Gå til sidens hovedinnhold

Spioner hyller privatlivets fred

Hewlett-Packard, som for tiden granskes for å ha overvåket styremedlemmer, ansatte og journalister, skal dele ut en pris som hyller privatlivets fred.

HOUSTON (NA24): IT-giganten Hewlett-Packard er herjet av en overvåkingsskandale, som har ført til politietterforskning, full krig i selskapets styre, aksjefall og en kaskade av dårlig PR.

Likevel planlegger selskapet å dele ut en pris som skal belønne fremragende innsats for å beskytte privatlivets fred.

Prisen, HP-IAPP Privacy Innovation Award, deles ut i samarbeid med organisasjonen International Association of Privacy Professionals.

Fristen for å nominere kandidater er neste fredag, ifølge IAPPs hjemmeside. Prisen skal hedre bedrifter som demonstrerer et høyt nivå når det gjelder beskyttelse av privatlivets fred.

Det er rimelig sikkert at HP selv ikke blir nominert.

Politiet gransker
Selskapet er nå under politietterforskning for mulige ulovligheter i forbindelse med at styreleder Patricia Dunn regiserte en omfattende overvåking for å finne kilden til presselekkasjer.

Dunn hyret privatetterforskere for å gjøre jobben. Disse utga seg for å være styremedlemmer, HP-ansatte og journalister for å få utlevert telefonlogger fra teleselskaper. De skal også ha sendt overvåkingsprogramvare, såkalt spyware, via e-post til minst en journalist. Ett styremedlem og en journalist skal ha blitt skygget.

Ifølge medierapporter ble det også vurdert å plassere spioner som rengjøringspersonale eller lignende i avisredaksjoner for å finne ut hvem hos HP som snakket med journalister.

Opprør i styret
Kilden ble funnet: Styremedlem George Keyworth, som nå har trukket seg.

Men metodene er blitt kraftig kritisert. Et annet styremedlem, ventureinvestoren Tom Peters, trakk seg i protest mot å ha blitt overvåket, og til slutt ble stormen så intens at også styreleder Patricia Dunn annonserte at hun vil gå av som leder for styret i januar, selv om hun ønsker å fortsette som ordinært medlem.

Foreløpig er ikke konsernsjef Mark Hurd blitt direkte innblandet i røren, men han skal holde en pressekonferanse i kveld norsk tid.

Reklame

NÅ: Sjekk de utrolige tilbudene på Spring Friday