Gå til sidens hovedinnhold

Spionvare til 12 milliarder

Den årlige omsetningen til de forhatte spionvare-firmaene blir i en ny rapport fra Webroot anslått til over 12 milliarder kroner.

Anti-spionvare-firmaet Webroot har beregnet verdien på spionvare-markedet. Tallet er forbundet med stor usikkerhet, men gir en klar indikasjon på hvorfor det er så vanskelig å være på nett uten å bli infisert av spionvare. Dette er en milliardindustri som bakmennene tjener enorme summer på.

Det finnes knapt en bruker som ikke har blitt kjent med spionvare. Selveste Bill Gates uttalte for en tid tilbake at han aldri hadde hatt virus på sin PC, men at spionvare var et problem for ham.

Mange per person
Ifølge Webroot finnes det i gjennomsnitt 4,38 installerte spionvareprogrammer på datamaskinene som er koblet på Internett. Ett spionprogram installert på én datamaskin har en antatt verdi på nesten 14 kroner. Som man kan forstå, blir det fort svært store summer ut av slikt.

Statistikker basert på tall fra deres eget anti-spionvareprogram SpyAudit viser at det finnes uønskede filer på 87 prosent av alle maskiner i større bedrifter. Utelukker man uønskede informasjonskapsler fra regnestykket, har over halvparten av datamaskinene uønsket programvare installert, som spionvare og uønskede systemovervåkningsverktøy.

Det er grunn til å tro at tallene er høyere for hjemmebrukere siden majoriteten av disse i liten grad er klar over problemet. Ofte konstaterer man bare at datamaskinen blir tregere over tid, uten å være klar over hvorfor.

Verstingene
Webroots statistikk viser at det er kjente navn som står for hovedtrusselen. CoolWebSearch er verst i klassen, og har reklameprogramvare i over 100 forskjellige versjoner. På en god andreplass følger Gain, kjent for sin Gator-programvare og på tredjeplass notoriske 180search Assistant.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken