Gå til sidens hovedinnhold

Spirituals anno 2006

Kristin Asbjørnsen har gjennom det siste tiåret fortalt oss at hun er blant de aller viktigste og mest originale stemmene – ikke bare her hjemme – men også langt utenfor Haralds grenser. Med sine urhippe tolkninger av negro spirituals tar hun nye steg i retning seg sjøl og noe voldsomt stort.

Kristin Asbjørnsen

Wayfaring Stranger – A Spiritual Songbook

EmArcy/Universal

For de som har fulgt Kristin Asbjørnsen i Dadafon og Krøyt – og trodd at det var der og bare der hun hørte hjemme – vil «Wayfaring Stranger – A Spiritual Songbook» komme som en stor overraskelse. La alle være advart med en gang: Overraskelsen kommer til å bli særdeles positiv.

For 16 år siden arva Asbjørnsen tonematerialet til en rekke negro spirituals fra legenden, og læreren til vår dame, Ruth Reese (1921-1990). Reese var en strålende afro-amerikansk vokalist, med spirituals som sitt spesiale, og hun var bosatt i Norge fra 1960 og helt til hun forlot tida.

Dette materialet og dette uttrykket har vært med Asbjørnsen helt siden den gang og det har betydd og betyr veldig mye for henne – både som sanger og som menneske. Til tross for at denne musikken er unnfanga i forbindelse med de afro-amerikanske slavenes kamp for frihet, så mener Asbjørnsen at både musikken og tekstene har mye å fortelle oss moderne mennesker også i 2006. Det er ikke vanskelig å være enig med henne etter å ha tilbrakt noen timer med «Wayfaring Stranger – A Spiritual Songbook».

Sammen med sine sjelsfrender Jostein Ansnes på gitarer og vokal, Jarle Bernhoft på basser, gitarer og vokal og Anders Engen på perkusjon og piano, har Asbjørnsen brakt dette uttrykket til et helt nytt sted – et sted som snakker til publikum anno 2006 noe så voldsomt. Den som ikke blir rørt av dette budskapet, må rett og slett være utstyrt med et hjerte av stein.

Kristin Asbjørnsen er utstyrt med en stemmeprakt av de sjeldne, men aller viktigst: Hun er i besittelse av en personlighet og en overbevisning i det hun gjør som er av svært sjeldent kaliber. La for Guds (!) skyld resten av verden få ta del i denne spesielle stemma. Verden kan avgjort bli et bedre sted å være hvis så skjer.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller