(BIIPMAG): - Jeg aner egentlig ikke hvordan og når det begynte, egentlig. Jeg bare vet at jeg har syntes jeg var for tykk så lenge jeg kan huske. Jeg har ikke opplevd noe videre traumatisk, jeg har heller ikke vært overvektig noen gang.
Jeg er bare misfornøyd med kroppen min, og er «bare litt» spiseforstyrret, om man kan si det slik.
«Tone» (23) har i mange år slitt med selvbildet, selvfølelsen og forholdet til egen kropp. Hun har mange av symptomene på kategoriserte spiseforstyrrelser, men fyller ikke den ene eller den andre beskrivelsen fullt ut.
- Kroppen min er ikke anorektisk, men selvbildet mitt er det. Jeg ser meg selv i speilet og ser noe ingen andre ser.
- Kroppen min er ikke anorektisk, men selvbildet mitt er det. Jeg ser meg selv i speilet og ser noe ingen andre ser.
Det sitter i hodet
Ifølge Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser (IKS) er den største psykiske lidelsen blant unge jenter mellom 13 og 25 år spiseforstyrrelser. Mellom 8 og 10 prosent av denne gruppen har et alvorlig matmisbruk, og enda flere er i faresonen.
IKS omtaler årsakene til spiseforstyrrelser som følger:
«Årsakene til at noen utvikler en spiseforstyrrelse er sammensatte: Psykologiske og sosiale faktorer ligger ofte til grunn for et senere misbruk av mat. Kulturelle faktorer som slankepress, sykelig magert kvinneideal og kvinneroller i stor endring må ses som sentrale mht. å utløse et misbruk. Videre er matmisbruk et symptom på følelsesmessige konflikter: Mat, sulting og tvangstrening misbrukes i forsøk på å skyve vekk problemer som man ikke klarer å løse på andre måter».
Utbredt selvkritikk
- Jeg vet veldig godt at jeg ikke er overvektig, men jeg er ikke slik jeg ønsker å være. Ifølge andre er jeg altfor kritisk til mitt eget utseende, og det går ikke bare på vekten.
- Jeg er også veldig selvkritisk på andre områder i livet, og er altfor opptatt av hva andre tenker om meg. Det er veldig slitsomt å gå rundt å bry seg om hva andre skulle mene eller ikke mene om meg til enhver tid. Jeg er klar over at jeg tenker slik, men jeg vet ikke hvordan jeg skal få gjort noe med det. Jeg har blitt fortalt at dette er karakteristiske trekk på personer som har en spiseforstyrrelse.
- Jeg vet veldig godt at jeg ikke er overvektig, men jeg er ikke slik jeg ønsker å være. Ifølge andre er jeg altfor kritisk til mitt eget utseende, og det går ikke bare på vekten.
Et annet trekk som går igjen blant personer med spiseforstyrrelser er den dårlige samvittigheten.
- Jeg har dårlig samvittighet for det meste. For venner, kjæreste, skole, jobb, familie, bussjåføren ... Neida, så langt går det ikke, men nesten, smiler «Tone».
Hun føler selv at hun har levd med problemene lenge nok, og har nå oppsøkt hjelp for å få bukt med dem.
KJENNER DU DEG IGJEN I «TONES» HISTORIE? Vi vil gjerne ha din historie. Send til tips@biipmag.no.
Alle henvendelser vil bli behandlet anonymt og konfidensielt.
LES OGSÅ
- Til helvete med bulimien
«Kathrine» (22) har hatt spiseforstyrrelser i nesten ti år.
- Jeg er lei av å kaste bort ungdomstiden min på denne lidelsen, jeg må slutte å spy, sier hun. Les hele saken her.
- Gikk fra 45 til 110 kilo
«Tor» gikk fra heroin til anabole steroider og la på seg 55 kilo på ni måneder. Les hele saken her.
Siste fra biipMag:
Dette har du på deg i julen
Verdens mest berømte peniser
Ta idiottesten her
Behold stilen uten å fryse i hjel
- Slik ble vi mobbet