(SIDE2): - Jeg mener personlig at barn og ungdom bør frarådes å være vegetarianere, sier lege og leder for spiseforstyrrelsesbehandlingen på Volvat, Marianne Hatle, til Side2.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

En ny studie, som er publisert i the Journal of the American Dietetic Associationt, viser at en rekke amerikanske ungdom eksperimenterer med vegetarisk diett for å skjule at han eller hun har en spiseforstyrrelse. Grunnen er at det er sosialt akseptert å la være å spise en rekke matvarer når man er vegetarianer - i tillegg mistenker ikke foreldre at noe er galt om man er vegetarianer. Selv om de fleste ungdommene i studien hevdet de ble vegetarianere for å beskytte miljøet, foreslår studien at de kan være mer interessert i å gå ned i vekt enn noe annet.

Advarer foreldre
Hatle har spesialitet innenfor psykiatri, og har arbeidet med spiseforstyrrelser i både USA og Norge i flere år. Både her hjemme og i USA har hun sett problemet med unge som eksperimenterer med vegetarisk diett for å skjule spiseforstyrrelser.

- Det er absolutt noe som forekommer ofte. Man får ofte høre at det er en del matvarer personer med spiseforstyrrelser ikke spiser, og noen maskerer seg bak det å være vegetarianer. Det er da mer akseptert å la være å spise en del ting, og folk spør ikke så mye. Det blir en legitim måte å kontrollere matinntaket på, sier Hatle.

Hun mener også at dette er en måte å lure foreldrene på.

- Det er viktig at foreldre er klar over dette. Personlig mener jeg at barn og ungdom bør frarådes å være vegetarianere. Man må i så fall klarlegge motivasjon hvis barnet er det, samt å være oppmerksom på andre tegn på en spiseforstyrrelse, sier Hatle.

- Vi har hatt barn helt ned i 10-11-årsalderen inne til behandling, men problemet forekommer også hos voksne.

Hun påpeker samtidig at det ikke er slik at alle vegetarianere har spiseforstyrrelser, men mener at det er viktig at foreldre er klar over denne sammenhengen.

- Man må se etter andre tegn som vektnedgang, forandring i andre kostholdsvaner, treningsrutiner, matritualer og forandring i humøret.

Har du erfaringer med dette? Send oss en e-post.

Følg med under familiemiddagen
Overlege Inger Halvorsen ved Ullevål universitetssykehus bekrefter at det er en overhyppighet av vegetarianere blant personer med anoreksi.

- Dette er understøttet av forskning og stemmer med kliniske erfaringer. De fleste av disse har blitt vegetarianere etter at de fikk spiseproblemer og de velger ofte bort kjøtt, og mange andre matvarer som de mener er «usunne»og/eller fetende, for å redusere vekten. Et kjennetegn ved spiseforstyrrelser er at personen ofte lager regler for seg selv angående «tillatt» mat, for eksempel grønnsaker «forbudt» mat, for eksempel godterier, smør, pølser også videre. Det å bli vegetarianer i løpet av en spiseforstyrrelse kan derfor ofte være et ledd i spiseforstyrrelsen, det vil si at hensikten er å bli tynnere selv om de allerede har en helsefarlig undervekt. Barn/unge med anoreksi leter ofte etter bortforklaringer på at de spiser for lite for å hindre innblanding. En slik forklaring kan for eksempel være at de har blitt vegetarianere og derfor ikke lenger spiser samme type mat som før og unngår de måltidene resten av familien spiser, sier Halvorsen.

Variasjon i kostholdet
Hatle mener at faren med å eksperimentere med en vegetarisk diett er økt fokus på mat, og kontrollen over det man putter i seg.

- Variasjon i kosthold er viktig for å ha et godt forhold til mat.

Klinisk ernæringsfysiolog Ellen Hovland ved Opplysningskontoret for meieriprodukter (Melk.no) sier at det krever en del kunnskap om man skal sette sammen et vegetarisk kosthold som dekker kroppens behov for alle næringsstoffer.

- Dersom det bare er kjøtt som utelates, er det mye lettere å sette sammen et fullgodt kosthold, enn dersom fisk, egg og melk også utelates, sier Hovland.

En av de vanligste utfordringene er å få nok høykvalitetsprotein, påpeker hun.

- Proteiner er bygget opp av aminosyrer, og alle aminosyrene trengs i en bestemt mengde for at kroppen skal kunne bruke dem til å bygge og vedlikeholde muskler. Er det for lite av én aminosyre, kan ikke kroppen utnytte de andre fullgodt heller. Proteiner fra egg, melk, kjøtt og fisk har best kvalitet. Dersom man ikke spiser kjøtt, er det viktig å få nok fra de andre matvarene. Alternativt kan brød kombineres med linser og bønner, det gir også den riktige kombinasjonen av aminosyrer. Andre næringsstoffer som det kan være vanskelig å få nok av er sink og jern. For dem som velger bort fisk, kan det være vanskelig å få nok vitamin D og for dem som velger bort melk og meieriprodukter kan vitamin B12 og kalsium være en utfordring.