(SIDE2): - Ti til tjue prosent av mine innlagte pasienter med spiseforstyrrelser har misbrukt anabole steroider, begynner spesialist i allmennmedisin Andreas Holund sitt foredrag.

Han holder innlegg om «spiseforstyrrelser, dop og rus - utfordringer i allmennpraksis» under den nordiske konferansen om kroppspress og spiseforstyrrelser hos gutter og menn på Folkets Hus i Oslo, onsdag formiddag.

Les også: Den nye spiseforstyrrelsen

Drakk en kartong vin hver dag
Andreas Holund forteller at det er en sterk sammenheng mellom rus og spiseforstyrrelser og at den gruppen som rekrutteres inn i rusen, også ofte får en spiseforstyrrelse.

LES OGSÅ: Døden nær av steroider

Eksemplene er mange og han nevner en gutt på 23 år som nå veier 110 kilo, men som for bare ni måneder siden veide 45 kilo. Han hadde bestemt seg for å være rusfri, begynte så å trene og startet et liv med anabole steroider.

- Jeg hadde også en kvinnelig avdanket modell på rundt 30 år hos meg. Hun veide 43 kilo, tok amfetamin og drakk en kartong vin hver dag. Hennes BMI lå på omtrent 15, forklarer legen.

Les også: - Har perioder med oppkast

Sammenhengen mellom spiseforstyrrelser og rusmisbruk er så sterk at hele 20-40 prosent av bulimipasienter utvikler rusmisbruk.

- I Narvik ble det gjort en studie som viste at 12-15 gutter som alle tok anabole steroider og trente i hverdagen gikk over på amfetamin i helgen for å se mindre pløsete ut, sier Holund.

LES OGSÅ: - Har brukt steroider i to år

Ønsker å forandre kroppen
Andreas Holund behandler omtrent 300-400 pasienter med spiseforstyrrelser og et økende antall av pasientene er gutter selv om gutter fortsatt er en underdiagnostisert gruppe. Under konferansen som varer i to dager er fokus rettet mot dette problemet som ofte får altfor lite oppmerksomhet. Til stede er legebransjen og kronprins Haakon var også på besøk i morgentimene onsdag.

Les saken: - Vi er som foreldre flest

- I undersøkelser fra utlandet ser vi at hele 40-50 prosent av gutter ønsker å forandre kroppen sin, sier Holund. Mange av pasientene hans er homoseksuelle og en stor del av dem som kommer til ham har det som kalles megareksi. Det er det omvendte av anoreksi og den økende lidelsen går ut på å være så stor som mulig. Mange med sykdommen bruker anabole steroider.

- Megareksi er en ny trend, sier Holund til Side2. Mens jenter i større grad utvikler ortoreksi, som er en sykelig opptatthet av mat og trening, så er det en trend at flere gutter utvikler megarexi. Gutter havner ofte i den gruppen med spiseforstyrrelser som er udefinerte og vi vet lite om denne typen spiseforstyrrelse som blir kalt megareksi i Norge, sier legen.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Noen likhetstrekk
Som for jenter handler spiseforstyrrelser for gutter om en avspeiling av kulturen, reklame, media, idrett, skjønnhetstyranni og at kropp i det moderne samfunnet har blitt ensbetydende med vellykkethet. I dagens samfunn bygges også identiteten til mange unge rundt kropp og gutter sammenligner seg ofte med undertøysmodeller.

Se faresignalene
Her er symptomer på bruk av anabole steroider:
Rask vektøkning
Ødemer
Vektøkning
Øket appetitt/ bruk av proteindrikk
Mentale forandringer. Personlighet, humør, sjalusi.
Antisosiale handlinger
Akne/Fet hud
Strekkmerker
Utvikling av bryst

Ofte har de som utvikler en spiseforstyrrelse dårlig selvfølelse, de er besatt av sin egen kropp, kan lett få potensproblemer, de kombinerer rusmidler med «deffing», kan ha hjerte- og karsykdommer, muskel- og skjelettplager, de er disponert for diabetes og leverpåvirkning.

- De som har problemer med potensen går ofte til legen og får sin Viagra uten å fortelle noe mer om problemet, sier Holund.

Disse bivirkningene kan oppleves ved bruk av anabole steroider:
Depresjon
Angst
Søvnforstyrrelser
Sjalusi/Paranoia
Aggresjon
Asosial atferd/Vold
Forstyrret kroppsbilde/Megarexi
Personlighetsforstyrrelser

LES MER HELSE HER