(BIIPMAG): Du er slank, men ikke anorektisk. Du kaster opp, men kun sporadisk. Du overspiser, men bare av og til. Så hva er det da som feiler deg? Vi i biipMag fokuserer på det å ikke kunne kategoriseres i den ene eller andre spiseforstyrrelsen, men som likevel utgjør problematisk forhold til kropp og mat.
Mandag kunne du lese om «Tone» (22) som i mange år har slitt med selvbildet, selvfølelsen og forholdet til egen kropp.
- Kroppen min er ikke anorektisk, men selvbildet mitt er det, forklarer hun.
LES HELE SAKEN: - Bare litt spiseforstyrret
Etter artikkelen om «Tone» fikk vi inn tilsvarende erfaringer fra lesere. Her er en av dem:
- Jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne, men dette var som å lese om meg selv. Jeg tror det begynte for meg en gang på gymnaset. Plutselig ble det viktig å komme inn i jeans i en viss størrelse, og jeg tok over 300 sit ups om dagen pluss at jeg kastet opp middag, desserter og godteri.
Fikk komplimenter
- Jeg ble aldri så tynn at noen la merke til at jeg gjorde noe «galt», men fikk derimot gode kommentarer på hvordan jeg så ut. Dette gjorde jo ikke saken bedre. Da jeg var 18 år fikk jeg kyssesyken, og med den fulgte en halsbetennelse som gjorde det umulig å kaste opp. Etter det har jeg bare kastet opp innimellom og i perioder.
- Vekten min i dag varierer fra 60-65 kg etter hva jeg spiser og hvor mye jeg trener. Selv om jeg har en kjæreste som er glad i meg som jeg er, er ikke jeg alltid like glad i meg selv.
- Jeg ble aldri så tynn at noen la merke til at jeg gjorde noe «galt».
Veksler mellom å spise sunt og overspising
- Jeg er veldig opptatt av å spise sunt i perioder, mens andre uker kan jeg spise sjokolade, potetgull og is hver dag. Det er da jeg ofte har en dag eller to med oppkast. Og selvfølgelig alltid da jeg er alene hjemme. Jeg går ut og kjøper det jeg skal spise, enten det er en stor pose potetgull og en toliter med is. Gjerne begge deler samtidig.
- Det jeg sliter mest med nå om dagen er behovet for å kontrollere hva jeg spiser. Jeg jobber på hotell og der kan jeg få gratis mat i restauranten, hvilket egentlig er veldig bra. Altfor ofte velger jeg imidlertid å ta med mat hjemmefra så jeg kan kontrollere kalori og fettinntaket.
KJENNER DU DEG IGJEN? Vi vil gjerne ha din historie. Send til tips@biipmag.no.
Alle henvendelser vil bli behandlet anonymt og konfidensielt.
- Mistet all kontroll over maten
- Da min kjærestes familie var på ferie hos oss i sommer (4 uker) ble jeg helt satt ut. Moren hans tok over kjøkkenet fullstendig, og det som var godt ment ble et mareritt. Jeg mistet all kontroll over maten jeg spiste, og endte med å bruke mesteparten av tiden på soverommet hvor jeg gråt en hel del og følte meg dårlig. De begynte jo selvfølgelig å lure på hva som var galt med meg, men jeg kunne ikke gi dem et godt svar.
Foreldrene mine har ingen anelse om hva som foregår inne i hodet mitt.
- Forfølger meg daglig
- Jeg har fortalt noen venner om at jeg «hadde problemer da jeg var yngre», men ikke at det fortsatt forfølger meg daglig. Foreldrene mine har ingen anelse om hva som foregår inne i hodet mitt.
- Jeg har aldri oppsøkt psykolog eller andre profesjonelle for å snakke om det jeg kaller «greia mi». Jeg har vurdert å gjøre det, da jeg i en alder av 30-noe føler at det kan gå ut over forholdet mitt om jeg ikke holder opp. Det at jeg bor i utlandet holder meg tilbake.
- Jeg kunne sikkert skrevet en bok om hvordan dette påvirker livet mitt, ting jeg gjør og løgner jeg forteller for å holde det hemmelig. Dette er bare en liten sak for å fortelle at det er flere i samme båt.
Hva kan du gjøre?
«Det er ingen fasit på hvordan du kan bli frisk, mange veier fører frem. De første viktige skrittene er å erkjenne at du har en spiseforstyrrelse og at du ønsker å gjøre noe med det. De fleste av oss ønsker å klare oss alene, også på veien ut av spiseforstyrrelsen. Det er en lang og ofte tøff vei å gå, og det er ingen skam å ta i bruk hjelp. Spiseforstyrrelser går sjelden over av seg selv.»
LES OGSÅ
- Til helvete med bulimien
«Kathrine» (22) har hatt spiseforstyrrelser i nesten ti år.
- Jeg er lei av å kaste bort ungdomstiden min på denne lidelsen, jeg må slutte å spy, sier hun. Les hele saken her.
- Gikk fra 45 til 110 kilo
«Tor» gikk fra heroin til anabole steroider og la på seg 55 kilo på ni måneder. Les hele saken her.
Siste fra biipMag:
Skjønnhet er lik sant
Slik skal du vekkes om morgenen
Slik får du forholdet til å fungere
- Bare litt spiseforstyrret