(SIDE2): Kvinner med overspisningslidelse eller atypiske spiseforstyrrelser føder derimot flere gutter, skriver Folkehelseinstituttet.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

I en studie som inkluderte 38.340 kvinner som deltar i Mor og barn-undersøkelsen (MoBa) kommer det fram at blant de gravide med anoreksi og bulimi ble det født henholdsvis 8 og 10 prosent færre gutter sammenlignet med gravide uten spiseforstyrrelser. Blant kvinner med overspisningslidelse og atypisk spiseforstyrrelse ble det derimot født henholdsvis 4 og 28 prosent flere gutter.

Tidligere studier har vist at sannsynligheten for å få guttebarn minskes hvis mor har lav vekt, har matinntak med lavt innhold av spesielle fettyper, eller har høyt stressnivå.

- Resultatene kan muligens forklares ved lavere fettinnhold i maten og/eller lavere vekt hos kvinner med anoreksi og bulimi, mens det motsatte er tilfelle hos kvinner med overspisningslidelse og atypisk spiseforstyrrelse, sier forsker Leila Torgersen, ved divisjon for Psykisk helse, Folkehelseinstituttet.

Atypiske spiseforstyrrelser: Spiseforstyrrelsene forekommer også i andre varianter som ikke tilfredsstiller kravene til en medisinsk diagnose, men som like fullt kan være et stort problem i hverdagen. For eksempel kan det være lettere bulimi- og anoreksilignende forstyrrelser.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!