(SIDE2): Stadig opprettes det nye pro anoreksi og bulimigrupper på nettet hvor unge jenter utveksler slanketips og legger inn bilder av seg selv. Her fins bilder av jenter så tynne at det nærmest bare er skinn og bein igjen.

Anoreks som livsstil
En av gruppene på Facebook beskriver seg selv som «en gruppe for mennesker med enten ana eller mia som ikke er klare for å gjøre noe med det enda».

Med ana og mia menes anoreksi og bulimi og pro ana er en gruppering som er for anoreksi og bulimi, og som ser på det som en livsstil.

Det er særlig i USA og Storbritannia det fins sider som dette, men nå opprettes det stadig nye pro ana grupper på nettsteder som Facebook og myspace hvor syke jenter selv legger ut bilder av kroppen sin.

Hos Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser (IKS) har de ikke fått henvendelser fra unge jenter om dette.

- Vi har ikke merket oss at det er flere som bruker disse gruppene, men dette er nok noe jenter med spiseforstyrrelser holder for seg selv, sier Kari Jerijærvi som jobber i IKS.

Hyller Facebook
På YouTube legges det ut videoer som forherliger tynne jenter og kjendiser i et slags drømmeperspektiv. Ofte blir disse kalt «Thinspiration».

Videoene har titler som «40 reasons not to eat» og «how to be bulimic». Nettsidene blir et slags fristed for jenter som har problemer og oppfordrer hverandre til å ikke spise. Nettstedene nekter å fjerne innholdet, noe gruppene er glade for. På en av gruppene hyller de Facebook med disse ordene:

«Det var akkurat en artikkel på BBC News om at Facebook nekter å fjerne pro ana grupper. Godt jobba Facebook!»

Akkurat denne gruppen er bare en av mange og har 397 medlemmer og 993 publiserte bilder av sykelig tynne jenter. Et raskt søk på «Thinspiration» i søkefeltet på Facebook ga 23 ulike grupper og søker man på pro ana kommer 87 grupper opp, men her er også grupper som vil stoppe pro ana.

LES INTERVJU MED JENTER SOM HAR HATT SPISEFORSTYRRELSER:
Hadde anoreksi i 12 år
Til helvete med bulimien

- Naivt
- Det er naivt å tro at ikke norske jenter også er medlem av disse gruppene på Facebook og ser på videoer på Youtube, mener Jerijærvi .

En av de mest populære videoene på Youtube har 112.000 klikk og i kommentarfeltet kan vi lese dette: «Du vil bli FEIT om du spiser i dag. Du klarer å ikke spise i en dag til»

Andre kommer med tips for å sulte seg og skriver: «Kjenn på bena dine. Bare klem fingrene rundt vristen eller langs ribbeina. Dette vil hjelpe deg til å skjønne at du gjør fremskritt og vil frata deg lysten til å spise. For du vil vel ikke miste de beina, vil du?

På nettstedet myspace fins profiler hvor eieren promoterer anoreksi som en livsstil. Dette kan vi lese på ulike profiler på mySpace:

«Noen sier «vi» har problemer, men vi har mer kontroll enn deg. Prøv å sulte deg bare en eneste dag. Da vil du virkelig kjenne hvor mye vil vil dette»

«20 kilo til jeg er tynn, 20 kilo til jeg vinner»

«Ikke noe smaker så godt som tynn føles»

«Hold deg sterk»

«Perfekt er veien til lykke»

Trenger du hjelp med din spiseforstyrrelse eller kjenner du noen som har en spiseforstyrrelse? Her får du hjelp.

Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser er en medlemsorganisasjon for kvinner som har eller har hatt spiseforstyrrelser. De som jobber i IKS er ikke behandlere, men mennesker som har ekspertkompetanse på det å leve med og arbeide seg ut av en spiseforstyrrelse.

IKS har nettopp startet et nettforum i tillegg til sin informasjons- og krisetelefon der alle er velkomne til å sende inn spørsmål. Spørsmålene blir besvart av frivillige i IKS. Dette er jenter som selv har erfaring med spiseforstyrrelser. Her kan du selvsagt være helt anonym.

Krisetelefon: 22 94 00 10

ROS - Rådgivning om spiseforstyrrelser
ROS er en frivillig brukerorganisasjon for mennesker med spiseforstyrrelser og deres pårørende.
ROS er et lavterskeltilbud til personer berørt av spiseforstyrrelser, og er derfor et supplement til det etablerte behandlerapparatet

Telefon: 55 32 62 60

LES MER HELSE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!