Gå til sidens hovedinnhold

- Risikabelt å slanke tenåringer

Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser reagerer på Grete Roedes nye slankekurs for 13-17-åringer.

(SIDE2): - Det kan selvsagt være at noen av ungdommene sliter såpass fysisk med vekten i hverdagen at de trenger eller ønsker å gå ned noen kilo av den grunn, men dette er ikke måten å gjøre det på. Denne type fokus på slanking og vekt skaper en risiko, sier Mona Pettersen ved Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser (IKS) til Side2.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Bakgrunnen for uttalelsen er at Grete Roede AS denne høsten lanserer slanke- og kostholdskurs for ungdom mellom 13 og 17 år. Kursene er et pilotprosjekt, og legger til rette for at foreldrene også skal delta sammen med barna.

LES HELE SAKEN: Vil slanke trettenåringer
Side2- kommentar: Bør valpefettet slankes?

- Legeattest er ikke nok
Pettersen reagerer på manglende fokus på risikoen for spiseforstyrrelser på kursene.

- Vi vet bare det som står på nettsidene til Grete Roede, men slik vi oppfatter det vil det ikke bli gjort noen vurdering av om noen som melder seg på kurset har spiseforstyrrelser. En legeattest fra legen er ikke nok.

Vanskelig å avdekke spiseforstyrrelser
- Om lag 10 prosent av de som sliter med spiseforstyrrelser er anorektiske, og nesten 90 prosent sliter med bulimi eller tvangsspising. Dermed er det vanskelig å se på noen om de har spiseforstyrrelser, og vekt forteller dessuten veldig lite, sier hun til Side2.

- Er det noen med spiseforstyrrelser inne i bildet på slike kurs kan det virke ødeleggende for personen, og skal passe på dette, hvem tar ansvar for det?, spør hun.

- Handler ikke om vekten alene
Ernæringsfysiolog ved Grete Roede AS, Kari Bugge, opplyser til Side2 at kurset er utviklet i samarbeid med psykolog for å ivareta den mentale biten, og at kurslederene i tillegg til lang erfaring er utdannet henholdsvis diabetessykepleier, helsesøster og lærer.

- Generelt, og kanskje spesielt for denne aldersgruppen, handler ikke nødvendigvis noen ekstra kilo om overvekt alene. Det kan handle om følelser, og dette aspektet ser jeg ikke blir tatt hensyn til på disse kursene. Nå vet vi for lite om opplegget, men jeg klarer ikke helt å stole på at Grete Roede og co. skal kunne avdekke spiseforstyrrelser, selv om jeg ikke nødvendigvis kan være sikker på det, sier Pettersen.

- Man må ivareta andre aspekter ved personen enn vekten, bekrefte og se alt det andre. Jeg er redd det kan bli for stort fokus på vekt, og om man ikke fokuserer på muligheten av spiseforstyrrelser er det også vanskelig å avdekke om noen har det.

Pettersen mener at når man er 13 eller 14 år gammel, er det ikke slanking man trenger.

- Da jeg var 14 år veide jeg litt for mye, og selv om jeg ikke var klar over det da, kom det av at jeg hadde det kjipt og trøstespiste. Vi vet jo at puberteten er en vanskelig periode for veldig mange, derfor tenker det er skummelt med det jeg vil kalle drastiske inngrep i denne alderen. For meg var denne overvekten begynnelsen på mange år med spiseforstyrrelser. Og jeg er veldig glad for at mine foreldre ikke slanket meg da, det ville bare gjort vondt verre.

Skyggelapper med utløpsdato
Kursene legger opp til åtte ukentlige møter og at de foresattes rolle vil utover dette være å tilrettelegge kjøleskapet og måltidene hjemme.

- Jeg føler at det å sende ungdommer på kurs blir litt slik som disse reality-showene om slanking, selv om de sendes på TV og det dermed blir litt annerledes. Deltakerne er kjempemotivert, har et apparat rundt seg og alle står sammen om et felles mål. Men tilbake til hverdagen er det ikke slik, og jeg tenker det samme kan skje ved tidsbegrensede kurs, og man får på en skyggelapp som ikke varer i dagliglivet. Kommer man inn med mange følelser sitter man ofte igjen med disse etter endte kurs og man er like alene.

Bugge understreket nylig til Side2 at det ikke skal telles kalorier på kursene, og hun forklarte at fokuset skal ligge på sunne vaner i et langsiktig perspektiv. Det vil også tas opp problemstillinger fra ungdommenes hverdag og situasjoner som kan oppleves som vanskelige for å opprettholde den sunne linje.

Hva med dårlige foreldre og barn-relasjoner?
- Ved Grete Roede-kursene overlates en del av ansvaret til foreldrene ved endt kurs. Dette kan være positivt for noen, men for noen er hjemmet det som kanskje har vært preget av for stort slankefokus eller motsatt, for mye god mat. Det er heller ikke alle som har et godt forhold til foreldrene, og da kan det virke mot sin hensikt. Kanskje blir for mye av byrden lagt på foreldrene ved disse kursene og har man et dårlig forhold kan det bli tøft.

Bugge fortalte nylig til Side2 at det vil være anledninger for tenåringene å snakke om ting uten foreldrene som tilhørere:

- Kurset er stort sett med foreldrene til stede, men det vil også være anledninger der foreldrene er ute av rommet slik at ungdommene kan snakke om ting de synes er vanskelig og som de kanskje ikke vil at foreldrene skal høre på.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Har du noe bedre alternativ du heller vil råde foreldrene til å gjøre om barnet er overvektig?
- Jeg vil heller råde foreldre til å ta med barnet til fastlegen og integrere endringer i hverdagen samtidig som man holder fokus på de gode sidene ved personen. I den alderen trenger man bekreftelse og ikke påpeking av de ekstra kiloene. Mange er sårbare fra før, og negative opplevelser kan senere integreres i identiteten, sier Pettersen.

Bugge repliserer med at det er dette de ønsker å bidra til; oppfølging av lege + et kurs hvor foreldre og barn sammen får hjelp og motivasjon til å integrere gode rutiner i hverdagen med et sunt kosthold. Og for å oppnå dette må jo foreldre og tenåring snakke sammen.

- I tillegg tror vi det vil være svært styrkende for unge overvektige og møte andre i samme situasjon. Det vil være positivt i forhold til å styrke selvfølelsen og det å kunne bli sett som noe mer enn bare den tjukke i klassen, sier hun.

Snakk med tenåringen
Pettersen oppfordrer videre foreldrene til å snakke med sine barn om de mistenker problemer.

- Dersom man mistenker at barna har problemer vil jeg anbefale å ta det opp. Vektlegg det du ser, fortell hva du har observert og uttrykk bekymring for det. For eksempel kan det være «Jeg har sett at du har blitt veldig tynn i det siste og spiser lite» eller «Jeg ser at du spiser mer enn før» og så spørre om hvordan de har det. De fleste vil nok få et avvisende svar, i hvert fall første gang, og mange synes at foreldrene blir for nære og at det blir for sterkt å snakke om slike ting. Derfor er det også ikke nødvendigvis gitt at det er positivt at foreldrene er med på kursene. Og igjen vil jeg påpeke at ikke alle har et godt forhold til dem.

- Dårlig risikovurdering
Pettersen etterlyser kyndighet og bedre oppfølging ved slike kurs rettet mot tenåringer.

- Jeg savner en vilje til å sette fokus på spiseforstyrrelser og en vurdering av risikoen for ved et sånt type opplegg. De få gangene det virkelig er behov for å slanke barn og unge, er det viktig at det skjer i nøye samarbeid med en fagperson som kan ivareta helheten. Når det gjelder dette kurset til Grete Roede, føler jeg at det er gjort en dårlig vurdering av den eventuelle verdien opp mot risikoen, sier hun til Side2.

Kommentarer til denne saken