Gå til sidens hovedinnhold

Spiste bort 8 kilo

Frode Rugnes har aldri slanket seg i hele sitt liv og kunne heller ikke tenke seg en slankekur. Men en spesifisert kostholdsplan, det ble greit.

Frode Rugnes sier til Tvedestrandsposten, at skrekken med en avisomtale på kostholdspriogrammet var å bli spurt om å stå med en for stor bukse for å illustrere hvor mye tynnere han var blitt.

- Det går jeg ikke med på, altså! ler Frode.

Var motivert
Med lovnader om at han skulle få slippe akkurat dét, forteller han likevel hvordan han kjørte et strengt regime på hva han puttet i munnen. Han hadde tenkt på å få seg en kostholdsplan ei stund.

Et følsomt blodsukker og litt bråk med en noen ganger kranglete mage gjorde ham ytterligere motivert.

På treningssenteret Atletix på Vegårshei hadde han spurt fitnessdronning og treningssenterinnehaver Aslaug Lia Pettersen om hun kanskje ville hjelpe ham med det.

Måtte bli klar
- Hun sa at hun gjerne kunne være behjelpelig med det, men jeg sa jeg måtte ta kontakt igjen når jeg var klar for det, sier Frode.

Så gikk tida og han ble moden for planen.

Etter en prat med Aslaug fikk han en detaljert plan med matvarer og klokkeslett på måltider.

- Jeg har alltid spist tilfeldig og tilgjengelig mat, forteller Frode.

En arbeidssituasjon hvor han er mye både på kontor og i bil gjør at det blir lite bevegelse. Når sulten først meldte seg så var det å svinge en kjapp tur innom nærmeste forretning og velge det magen ønsket seg mest.

Mye ulik info om kosthold
- Jeg har lest mye om kosthold på nettet fra før av, men det er så mye motstridende informasjon å få. Det gjør meg litt kritisk. Derfor syntes jeg det var godt å få en detaljert plan fra Aslaug som har drevet profesjonelt med trening i kosthold på toppnivå i flere år, sier han.

Men han var litt betenkt da han først fikk planen i hende. Den bestod av presise klokkeslett, nøye målt mengde mat og det hele virket fremmedartet.

Fikk støtte hjemme
- Men så bestemte jeg meg for at jeg ville gjennomføre det 100 prosent. Med god hjelp fra kona mi, Hege, så viste det seg faktisk at den detaljerte planen etter hvert ble enklere å leve etter enn jeg hadde forestilt meg. Å bruke et par minutter hver dag og legge maten i plastbokser ble etter hvert enda enklere enn å smøre tre skiver med gulost, forteller Frode.

Fra tilfeldige matinnkjøp ble det to handleturer i uka og lunsjmaten ble laget hjemme fremfor å ta en biltur og handle. Summa sumarum ble det spart penger, kalorier, tid og drivstoff.

- Fra mars til juni gikk jeg ned åtte kilo. Jeg hadde stabilt blodsukker og ingen problemer med magen.

Var litt sær en stund
Den største utfordringen med et kosthold i tuppewareboks syntes Frode kom når det gjaldt sosiale sammenhenger. Men så lenge han var åpen og forklarte hvorfor han takket nei til alt annet enn egne matpakker, møtte han full forståelse og respekt.

- Har du blitt en helsefreak nå da?

- Nei. Fremdeles spiser jeg sunt og jeg er veldig glad i å trene. Men nå så spiser jeg gjerne pizza på lørdagskvelden, eller spiser det samme som alle andre i selskaper. Men hverdagsmaten har jeg fremdeles i tupperwareboks.

Veileder «Atletixere»
Aslaug Lia Pettersen er Trenings- og ernæringsrådgiver på Atletix treningssenter på Vegårshei og i Risør.

Helt siden treningssenteret åpnet på Vegårshei i 2003 har hun veiledet kunder i forbindelse med trening og kosthold.

Fra Norges Idretts Høyskole tok hun utdannelsen treningsveileder og personlig trener. I tillegg har hun tatt utdannelse i ernæringslære.

Mye er «likt for alle»
- Da jeg begynte med kostholdsveiledning og oppfølging over 12 uker, erfarte jeg etter hvert at det var mange utfordringer og problemstillinger som gikk igjen for dem jeg hjalp, sier hun.

- Nå de siste åra forstod jeg at det var mange av de samme utfordringene rundt det å gjennomføre et sunt kosthold som går igjen hos oss alle, og at det kan være mulig å effektivisere veiledningen litt mer. Slik kan jeg hjelpe flere av våre kunder. Derfor har jeg nå i sommer skrevet et kompendium som er tilgjengelig for kundene våre, sier Aslaug.

Kompendiet skal være ferdig skrevet i september, og hun høster av bred erfaring og konkret fagutdannelse på området.

- Det er så ofte folk spør meg om de kan få en «øvelse» som kan hjelpe dem til å få flat mage for eksempel, eller en øvelse for å forme kroppen. Da vet jeg at det personen kanskje trenger, i større grad enn en fysisk treningsøvelse, er rett og slett å justere kostholdet sitt, sier Aslaug til avisen.

Sunn mat er enkelt
Og for dem som ikke nødvendigvis er såpass motivert at de ønsker å følge et kurs, så har hun nå altså laget kompediet hvor en kan lese seg opp, forstå og finne måltidsplaner som kan passe hver enkelt.

- Dette skal passe for de fleste, sier hun.

- Jeg har laget det til sånn at jeg oppfordrer kundene til å ta kantakt hvis de lurer på noe, og at de kan justere det selv. Målet er at kunden skal få et godt forhild til mat og ikke føle seg låst, men bruke gode matvarer både for seg selv og barna sine. Egentlig er det ganske enkelt, sier hun.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken