Gå til sidens hovedinnhold

USAs mest hjemsøkte kryss

Er det virkelig små spøkelsesbarn som dytter bilen over skinnegangen?

(SIDE2:) USA har lange tradisjoner med grufulle spøkelseshistorier. Legender om overnaturlige møter på veien, spøkelsesbarn som titter ut av tomme hus og hjemsøkte plantasjer og herskapsboliger er spesielt populære i sørstatene.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

En rekke byer hevder at de er USAs mest hjemsøkte, blant annet gamle kolonibyer som Savannah og New Orleans og borgerkrigsbyen Gettysburg, som alle har innkorporert sin blodige historie i turistbrosjyrer og byvandringer.

Fryktelig ulykke
Der er derimot i San Antonio, Texas, at vi finner en av USAs mest kjente spøkelseshistorier.

En kald vinterdag på 30-tallet skulle en skolebuss full av små barn krysse en jernbanelinje der Shane Road møter Villamain Road, sør i byen. Noe skjedde med bussen, slik at den ble sittende fast på tvers av skinnegangen.

Bussjåføren prøvde desperat å få bussen i gang igjen, samtidig med at et godstog kom susende bortover skinnegangen. Barna prøvde fortvilet å komme seg unna, men godstoget knuste bussen i det uunngåelige krasjet. Et vitne påsto den gang at flere av barna ikke døde momentant, men at de en etter en sluttet å skrike ettersom de dro sitt siste sukk.

Gater med barnenavn
26 barn døde den dagen, og avisene rapporterte at likene deres lå strødd utover i et område på flere hundre meter.

Flere av gatene i området har navn som «Cindy Sue», «Bobbie Allen» og «Laura Lee», visstnok som et minne om barna som omkom i den forferdelige ulykken.

Ulykken hadde nok allikevel gått i glemmeboken hadde det ikke vært for de merkelige fenomenene folk begynte å rapportere om i forbindelse med jernbaneovergangen.

Ruller oppover
Veien mot krysset går i oppoverbakke, og legenden vil ha det til at om du stopper bilen et par meter fra krysset og setter den i fri, vil bilen rulle opp bakken og over skinnegangen, akkurat som om den blir dyttet.

Om du etterpå sjekker bakdelen av bilen din med talkum eller lignende, vil du finne finger- og håndavtrykk fra små barnehender... Andre igjen har meldt fra at de også har hørt skrikene til de døende barna.

Suksess på YouTube
Dermed ble spøkelseshistorien om de små spøkelsesbarna som dytter biler over skinnegangen og i sikkerhet til den andre siden, født. Det ligger mengder av YouTube-videoer ute på nettet der folk har testet ut fenomenet og der de faktisk ruller i oppover bakke uten synlig hjelp.

I sitt nye Discovery-program «Internettets myter» (eller «Is it true» som det heter på originalspråket) bestemmer komiker Chuck Nice seg for å teste ut denne myten, og for å gå vitenskapelig til verks for å prøve å forklare fenomenet.

Sjekk Chucks forsøk her
(artikkelen fortsetter nedenfor)

HTML EMBED

I motsetning til de fleste hjemsøkte steder, leverer altså spøkelseskrysset selv når skeptikere kommer på besøk med kameraer, inkludert mystiske fingeravtrykk. Men alt er selvfølgelig ikke helt som det ser ut som.

Feil sted
Første hint om at man kanskje bør lete etter en annen forklaring, er selve ulykken som i og for seg er genuin nok. 1. desember 1939 døde 26 barn i en forferdelig ulykke der en skolebuss ble truffet av et godstog, men ikke i San Antonio. Faktisk skjedde ulykken tusenvis av kilometer unna i Salt Lake City.

Gatene i området er heller ikke egentlig oppkalt etter døde barn, men faktisk utbyggerens barnebarn.

Like fullt har flerfoldige mennesker opplevd at bilen deres har rullet oppover en bakke på akkurat dette stedet. Chuck Nice tar heller ikke dette for god fisk og hyrer inn et par landmålere. Og jammen løser de mysteriet.

Ruller nedover
«Oppoverbakken» er faktisk bare en optisk illusjon, og bakken faller egentlig med 60 cm. De rullende bilene blir påvirket av noe langt mindre spennende enn spøkelsesbarn, nemlig tyngdekraften.

Selv de mystiske fingeravtrykkene har en kjedelig forklaring.

- Under optimale forhold kan fingeravtrykk holde seg i et år. De er også vanskelige å bli kvitt uten bruk av et rengjøringsmiddel av et eller annet slag, forteller privatetterforsker Kelly Riddle.

Ikke særlig mystisk
Fingeravtrykkeksperten beviser uten store vanskeligheter at fingeravtrykkene på baksiden av bilen, er Chucks. Det holder altså ikke å tørke over en flate med en klut for å bli kvitt fingeravtrykk.

Og de skremmende barneskrikene flere har rapportert om? Ikke langt unna det mystiske krysset bor en mann som eier påfugler, fuglene med det karakteristiske menneskelignende kallet...

«Internettets myter» er en ny serie på Discovery Channel, som tar for seg utrolige fotografier og videoer som ligger på nettet. Hva er virkelig og hva er fake? Det er det Chuck Nice skal finne ut av. I løpet av serien tar han for seg spøkelsesvideoer, fantastiske sportsprestasjoner, haibilder, viral videos og verdensrekordforsøk.

Se «Internettets myter» onsdager klokken 22.00 eller reprisen lørdager klokken 14.00 eller 21.00, på Discovery Channel.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken