Interessen for det paranormale har vokst enormt de siste årene, og mytene er mange.

Derfor har vi samlet de mest omtalte stedene hvor det er størst sjanse for å oppleve noe utenom det vanlige. Husk å dra med åpent sinn, da er sjansen for de sterkeste opplevelsene størst.

Akershus festning

Akershus festning skal være et av stedene i Norge med høyest spøkelsesaktivitet. Før i tiden var det et fangehull i Oslos første rådhus, og mange av fangene ble henrettet på festningen.

Det fortelles om kassaapparater som faller ned og skrapelyder langs gangene. Folk som jobber på festningen er redde for å være alene i frykt for hviskelyder, og de opplever å bli dyttet i ryggen av ukjente krefter.

Det har etter hvert blitt så mange som interesserer seg for spøkelsene på festningen at det arrangeres egne spøkelsesvandringer.

Les også:

Nes kirkeruiner

I kirkeruinene på Nes har det i mange år blitt fortalt om overnaturlige hendelser. Det har blitt såpass mange som har opplevd paranormale fenomener her, at det utenfor ruinene er skiltet med ”Åndelig aktivitet”.

Mytene er mange rundt disse ruinene, blant annet skal presten Finkelhagen ha hengt seg inne i kirken, et brudepar skal ha druknet i elven rett nedenfor og et uvær er grunnen til at kirken brant ned og i dag bare er ruiner.

De som har ferdet her kan fortelle historier om ukjente krefter som legger deg i bakken og lommelykter som slutter å virke. En av mytene sier at du kan oppleve at bevegelsene du gjør kan bli veldig seig, som om du gjør de i vann. Det er også en del som har opplevd at elektronikken i biler slår seg vrang. Lys begynner plutselig å blinke og sentrallåser nekter å låse seg opp.

- Et tegn på at det er en ånd i nærheten er om det blir mye tull med elektronikken, sier Knut Sørli, healer og dybdemassør ved Tyinstølen alternative kurs-og behandlingssenter.

Bærums verk

Inne i administrasjonsbygget for kjøpesentrene i verksgata sies det at telefonen ringer i møterommet om natta. Til presis samme klokkeslett hver gang.

De som har prøvd å ta telefonen hører kun en underlig pipelyd i andre enden. Telenor skal visstnok ha vært i bygget for å sjekke ut problemet, uten å ha funnet ut hva det er.

Myten vil ha det til at det er tidligere godseier Conrad Clausen som spøker i verksgata. Han overtok driften av Bærums jernverk i 1773 som 18-åring, og døde i en alder av 31 år.

- Mennesker som dør raskt vil noen ganger ikke innse at de er døde, de klamrer seg fast til livet de hadde, sier Knut Sørli.

Gamle Lier mentalsykehus

Rett utenfor Drammen ligger Gamle Lier mentalsykehus. Den store og mektige bygningen har forandret seg til å bli både forfallen og fryktinngytende siden dørene stengte på 80-tallet.

De siste årene har dette vært et populært utfluktsted for ungdommer med sans for det paranormale, og det hevdes at en kan føle en kald og negativ energi når man beveger seg på området. Den psykiatriske historien er en mørk historie, og det er antagelig mange som har lidd en vond skjebne bak disse veggene.

- Åndene går også igjen på steder hvor de har lidd. Derfor er det muligheter for at mennesker går igjen på sykehus, sier Knut Sørli.

På Lier mentalsykehus skal det på 70-tallet har blitt praktisert lobotomering, og mange pasienter skal ha blitt forsøkskaniner for testing av LSD som medisin for mentalt syke.

Bygningene er gamle og slitte, så på grunn av rasfare er det forbudt å gå inn der.

Nidarosdomen

Munken i Nidarosdomen er Norges mest kjente spøkelse. Han ble først sett under en gudstjeneste i 1924, av bispinne Marie Gleditsch som mener hun så ham dukke opp i søylegangen. Han skal etter hennes utsagn ha hatt en blodig stripe over halsen.

Andre skal også ha sett munken, og det høres stadig messesang og orgelmusikk på natterstid.

I British journal of psychology har britisk forskere kommet frem at spøkelser bare er følelser.

- Det blir ubevisst fremkalt av faktorer i omgivelsene, som for eksempel lys, temperatur, trekk og variasjon i magnetiske felt, skriver britisk psykologer i British Journal of psychology. Les mer om rapporten her

Side3.no kan ikke stå inne for at historiene er reelle, og gjør oppmerksom på at disse er basert på myter og folks påståtte opplevelser.

Les også:

Tror du på spøkelser eller mener du det bare er tull og tøys? Si din mening i debattfeltet under: