Gå til sidens hovedinnhold

Solberg: - Utrolig at Ap mener politisk debatt betyr mangel på lederskap

Erna Solberg (H) svarte på kritikk om svakt lederskap i Stortingets spørretime.

Statsminister Erna Solberg (H) ble utfordret på ledelse fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Les også: Fikk takk i Stortinget for «korreksen» av innvandringsminister Sylvi Listhaug

Både Jonas Gahr Støre (Ap) og Marit Arnstad (Sp) var inne på at innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og finansminister Siv Jensen (Frp) med sine utspill har gjort det vanskeligere å bli enige i asylpolitikken.

Støre beskyldte Solberg for å ha «latt det ene regjeringspartiet holde på» og sådd tvil blant annet om norskopplæring og bosetting i kommunene.

Useriøs opposisjon?

Han viste til påstander om at opposisjonen har vinglet, truet landets grenser og opptrådt useriøst.

- Det har vært svakt lederskap i en krevende og vanskelig tid, sa Ap-leder og stortingsrepresentant Jonas Gahr Støre og spurte statsministeren om hvordan hun framover vil forvalte det brede politiske forliket på Stortinget om innvandring og integrering.

- Debatten slutter ikke selv om vi har et forlik, sa Erna Solberg i sitt svar.

Ber Ap tåle debatt

Hun ba Arbeiderpartiet og opposisjonen tåle debatt og kritikk. Hun sa det er naturlig at ansvarlige statsråder svarer og kommenterer i denne debatten.

- Det er utrolig at Ap mener at det å ha politisk debatt skal være mangel på lederskap, svarte Erna Solberg.

Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide brukte anledningen til å spørre om tvilsomme fakta i det innstrammingsforslaget regjeringen nå har hatt ute på høring, der det blant annet antydes at familiegjenforening vil bety en dobling av antallet innvandrere.

Solberg svarte med å vise til at fakta per i dag ikke gir grunnlag for å snakke om en slik økning. Samtdig påpekte hun at det spesielle nå er at det kommer mange menn uten sin familie som asylsøkere og at dette kan, og hun understreket «kan», bety at familiegjenforeninger vil bety en større økning.

Tar høyde for «uhåndterbar situasjon»

Hareide tok opp at en rekke tunge faginstanser, inkludert flere underliggende etater, er svært kritiske til flere av regjeringens forslag til asylinnstramninger. Flere av forslagene kan bryte med Norges internasjonale forpliktelser, ifølge høringsinnspillene.

Statsministeren sa at forslaget til asylinnstramming ble laget «i rekordhurtig fart» og sa det kan være områder man må se nærmere på. Hun pekte også på at noen av forslagene gjelder en force majeure-situasjon, der man tar høyde for en situasjon i Europa der asyltilstrømmingen blir «helt uhåndterbar».

- I en slik situasjon, gitt at krisen er fullstendig, kan det bli nødvendig å sette noen av dagens regelverk til side, sa Solberg.

Avviste Oslo Frp-forslag

Solberg var tydelig på at hun og regjeringen ikke stiller seg bak Oslo Frps lange liste med foreslåtte innstrammingstiltak.

- Dette er ikke regjeringens forslag og kommer ikke til å være det, sa hun.

Se sendingen direkte fra Stortinget nett-tv her

Reklame

NÅ: Tilbud på alle produkter fra Dewalt

Kommentarer til denne saken