RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Alf Ove Hansen (Scanpix)

- 12 millioner rett i vasken, Viking?

Dette kunne dere vel hatt gratis...

- Iven Austbø var vel også foran meg en periode på U21-landslaget, sier Rune Jarstein til Nettavisen.

Han har akkurat skrevet under for Viking, og etter det Nettavisen erfarer betalte siddisene om lag fem millioner kroner for å få A-landslagets reservekeeper til Stavanger. Jarstein blir en klar forsterkning for et Viking-lag som sikter høyt med Åge Hareide som trener.

Spørsmålet er likevel - kunne Viking hatt dette gratis?

Jevngode
Vi må fem år tilbake i tid. Til 2005 og U21-landslaget. Rune Jarstein og Iven Austbø spilte ikke fast i Tippeligaen, men de kjempet om være førstevalget på U21-landslaget. De ble vurdert som Norges to største keepertalenter. De ble vurdert som jevngode. Og som Jarstein sier, i en periode ble Austbø også vurdert foran.

Jarstein spilte for Odd. Austbø spilte for Viking.

Da Austbø til slutt fikk sjansen, gjorde han sakene sine bra. Men da hadde Viking allerede skrevet kontrakt med Thomas Myhre, og så fort han kom ble Austbø henvist til benken igjen. Da ga unggutten opp. Han dro til Stabæk.

Et par år senere har Viking så hentet en keeper (Jarstein) som egentlig ikke var noe bedre enn det de selv valgte å ikke satse på i 2007.

Hva om Viking hadde gjort som Brann gjorde med Håkon Opdal. Hva om de faktisk hadde turt å satse på Iven Austbø?

Da hadde de i alle fall spart om lag fire millioner kroner hvert år i tre år, som de brukte i lønnsutgifter på Myhre. De hadde også sluppet å bruke fem millioner på kjøpet av Jarstein - selv om det beløpet uansett er likt det de fikk for å selge Austbø til Stabæk.

- Havnet midt i pengegaloppen
- Det er nå jeg skulle vært i Viking, sukker Iven Austbø overfor Nettavisen.

- Men om detter har vært en tabbe av Viking eller ikke, det får du spørre dem om. Men det er klart, jeg synes det er dumt at det gikk som det gikk i Viking. Jeg ble løyet opp i trynet av treneren. På et tidspunkt skulle jeg satses på. Så bar det rett ut når det kom en ny keeper. Men det var en tid da det var mye penger. Da gjaldt det å hente dyrest mulig folk. Det havnet jeg midt oppi, fortsetter han.

Hans egen overgang til Stabæk ble heller ikke en suksess.

- I rene fotballferdigheter føler jeg at jeg er like god som Jon Knudsen, men han har mer rutine enn meg. Og han er landslagskeeper. Alle keepere i Norge ville vært reserve for Jon. Derfor må jeg bort. Jeg trenger spilletid, sier han.

- Hadde kanskje ikke hentet Myhre...
Viking-direktør Egil Østenstad innrømmer overfor Nettavisen at de faktisk ble så fornøyd med Austbø - at hvis de ikke allerede hadde skrevet kontrakt med Thomas Myhre - så ville de kanskje aldri gjort det, heller.

- Mattias Asper og Iven Austbø var våre to keepere før 2007-sesongen. Men vi var usikre på dem. Så dukket sjansen til å hente Thomas Myhre opp. Den sjansen tok vi. Det var en stor overgang. Han var tross alt landslagskeeper, og vi skrev kontrakt med ham om vinteren - før han gjorde tabbene mot Tyrkia. Han skulle da komme til sommeren, sier Østenstad.

- Så var Iven klart best i konkurranse med Mattias Asper den vinteren. Han sto for oss fram til sommeren. Han sto godt. Han ble bedre og bedre, og vi var godt fornøyd med Iven. Så kom Thomas, og da tok han over.

- Var det rett eller feil? Kanskje vår vurdering hadde vært annerledes i forhold til behovet om å hente Thomas - hvis vi hadde gjort vurderingen den sommeren i stedet for vinteren før, forklarer Viking-direktøren.

- Vi var uansett godt fornøyd med Iven. Vi ønsket å forlenge med ham, men han ønsket ikke å forlenge med oss. Det har jeg full forståelse for. Han hadde utvilsomt en berettiget grunn til å være misfornøyd med at han mistet plassen til Thomas.

- Litt usikre
Østenstad vil ikke mene noe om Austbøs potensial i 2005 kontra det Jarstein samtidig viste i Odd. Til det vet han for lite om hva Jarstein sto for den gangen.

- Men dette er veldig interessant. Hvilke unge spillere velger man å satse på? Hvilke velger man å ikke satse på. Noen er man så trygge på at de kommer til å bli gode, at man tåler at de ikke er så gode i en periode også. Man vet uansett at han blir god til slutt. Det handler om en totalvurdering av det man ser på trening, det man ser på banen, men også utenfor banen. Man kan si at det er tre kategorier. De man er sikre på, de man er litt mer usikre på og de man vet at ikke blir gode nok til Tippeligaen. Totalvurderingen av Iven Austbø var vel at han holdt til i den midterste kategorien.

- I fotball handler det selvsagt også mye om en treners mening. En trener ønsker ofte umiddelbar trygghet. Da velger man gjerne det mer erfarne. Men som sagt, hadde vi gjort vurderingen om vi skulle hente Thomas den sommeren, ikke om vinteren, så kan det hende at vi ville vurdert annerledes.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere