RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- 30 nektet OL-start

(EPA/Scanpix)
Sist oppdatert:
Dopingskandale eller ikke?

- WADA fortalte oss i dag at det totalt er 30 idrettsutøvere som ikke kommer til OL fordi de har testet positivt, sa IOCs Mark Adams ifølge AFP, på en pressekonferanse i Vancouver natt til torsdag.

Deler av norsk presse skriver torsdag at det er 30 OL-utøvere som er stoppet fra deltakelse, men IOCs uttalelser bekrefter ikke nødvendigvis dette. Nettavisen har vært i kontakt med opplyste personer i det norske antidopingmiljøet som innrømmer at de vil være forundret om dette er snakk om en «dopingskandale».

Ja, det kan kanskje bety at 30 OL-utøvere har fått startnekt, nå, men det kan minst like gjerne bety at antidopingbyrået WADA egentlig kun har oppsummert de tilfellene hvor de har tatt dopede utøvere i forkant av mesterskapet. Det sies ingenting om hvilken tidsperiode det er snakk om, men hvis WADA har oppsummert sitt arbeide det siste året er det langt ifra umulig at 30 utøvere sånn sett er stoppet fra å delta i OL med bakgrunn i WADAs tester.

- Har vært klar over avsløringer
Alle lands antidopingbyårer ble før OL også oppfordret til å hastebehandle eventuelle dopingsaker, slik at man ikke skulle komme i en situasjon hvor OL startet med dopingsaker.

Det er også verdt å merke seg at flere av det største internasjonale nyhetsbyårene, som dekker OL tett, ikke har omtalt saken.

Dopingjeger Inggard Lereim hevder imidlertid at det kan dreie seg om en ny dopingskandale innen vinteridretten. Han visste i alle fall om at det kom til å komme avsløringer.

- Ja, jeg har fått signaler om dette den siste tiden. Jeg vet ikke noe om navn og nasjoner. Men det skal dreie seg om utøvere i kondisjonskrevende idretter, sier han ifølge NTB.

- Jeg er spent på om dem som nå er avslørt, har avlagt positive prøver eller om det også er så store avvik i blodprofilene (tegn på blodmanipulasjon) hos noen at de stoppes av den grunn.

554 tester, 0 positive
IOC ville uansett ikke gi noen flere detaljer, og WADA ville heller ikke kommentere opplysningene. Nettavisen har torsdag heller ikke lyktes med å komme i kontakt med WADA.

IOC la for øvrig til at de har gjennomført 554 dopingtester etter at de overtok ansvaret for testingen 4. februar. 407 har vært urinprøver, 147 har vært blodtester. Ingen av de testene har vært positive.

Sjekk OL-magasinet her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere