RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jarle Fredagsvik (procycling.no)

- 90 prosent av rytterne doper seg

Sist oppdatert:
Likevel jakter Cristian Fanini nye ryttere og sponsorer i Norge.

HEGDEHAUGSVEIEN (procycling.no): Han er som italienere skal være: Pen i tøyet, solmoden i huden og med en medfødt sans for italiensk espresso.

Men her stanser kanskje Cristian Faninis likheter med majoriteten av den italienske sykkelfamilien. Amore & Vita-sjefen påberoper seg nemlig å styre et rent sykkellag som baserer seg på helt andre verdier enn man vanligvis gjør ved Middelhavet.

Som syklist har Faninis magre resultater å vise til. Og det er han stolt av:

- Jeg vant nesten ingenting, sier han med et skjevt smil.

- Det største var kanskje tredje etappe under Bulgaria rundt i 2001. Men som rytter og etter hvert en del av lagledelsen var det lettere for meg å plukke ut de rittene jeg kunne lykkes i, forteller Fanini til procycling.no.

Det satses i norsk sykkelsport: Se Joker Bianchis planer for 2011.

Nordmenn søkes
Nå er den italienske sykkelmanageren på plass i Norge for å finne ut at hans kontinentallag kan «seile under norsk flagg» neste sesong.

Fanini omtaler hjemlandet som et sted der sykkelsporten er «forpestet av doping». Foran neste sesong vil han kun ha med to italienske ryttere, en svenske, en polakk, en tsjekker, en haug med ukrainere og forhåpentligvis så mange norske ryttere han får tak i.

- Hvorfor Norge?

- Det var Njål (Engløk, påtroppende visemanager) som ga meg ideen. Jeg ønsket å finnet et land der sykkelsporten fremdeles er i utvikling. Jeg ønsker å være med på foredlingen av gode talenter. Ryttere som har den samme mentaliteten og de samme verdiene som jeg selv har, forteller Fainini.

Siklet etter Thor, Edvald og Alex
Han har fulgt med på ryttere som Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff i en årrekke. Men han har aldri fått kloa i slike ryttere selv:

- Jeg har gjort som min far (Ivano Fanini som døpte om laget til Amore & Vita i 1990) gjorde. Jeg har forsøkt å signere svenske, finske og danske ryttere. Rolf Sørensen syklet for oss i 1986-87. Da vant han Tirreno-Adriatico sammenlagt, og ble topp 10 under Milano-Sanremo.

Les også: Italiensk lag vil bli norsk

- Jeg har aldri fått sjansen til å jobbe med de beste norske rytterne. De har blitt mestere altfor fort. Se på ryttere som Hushovd og Boasson Hagen. De har blitt verdensstjerner. Ved å komme inn på det norske markedet tidligere, har jeg en mulighet til å arbeide med rytterne før de blir store stjerner, forteller Fanini.

- Det finnes ikke dopingkontroller
Så hvorfor kan han ikke jobbe med italienere?

- Italiensk sykkelsport er for øyeblikket noe svineri. Utviklingen går i feil retning og det er umulig å samarbeide med det italienske forbundet. Det er noen få italienere på mitt lag, men mest av alt ønsker jeg meg en ny opplevelse. Dopingen er et stort problem for oss. Jeg finner heller nye ryttere i USA enn i hjemlandet mitt. Det finnes ikke dopingkontroller innenfor italiensk amatørsykling, og som amatør må man kjøre raskere på sykkelen enn man gjør som proff – bare for å bli lagt merke til. Da er noe fundamentalt galt, mener Fanini.

Både han og faren Ivano er kjent som frittalende antidopingforkjempere i hjemlandet. Det faller ikke alltid i like god jord.

- Er Amore & Vita et populært lag i Italia?

- I noen miljøer er vi veldig populære, men vi har også mange fiender. Jeg vil tro det er omtrent 50-50, sier han og ler.

Anga Danilo Di Luca
Fanini senior har blant annet bidratt til at det ble startet en dopingetterforskning mot Danilo di Luca. Giro d’Italia-vinneren røk på en toårig utestengelse i 2007.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INN PÅ TEPPET: Da Danilo Di Luca måtte inn på teppet hos CONI (det italienske olympiske komité) i 2007, og senere røk på en toårig utestengelse, hadde Amore & Vita-ledelsen en finger med i spillet. Det ble lagt merke til i det sykkelgale landet.
INN PÅ TEPPET: Da Danilo Di Luca måtte inn på teppet hos CONI (det italienske olympiske komité) i 2007, og senere røk på en toårig utestengelse, hadde Amore & Vita-ledelsen en finger med i spillet. Det ble lagt merke til i det sykkelgale landet.

Sønnen har også tipset myndighetene om flere rytteres samarbeid med dopdoktoren Michele Ferrari. Men også i eget reir har Faniniene måttet rydde opp.

Mellom 1994 og 1996 foregikk det blodoverføringer og annen form for juks innenfor det italienske laget. Det medførte at hoder rullet og både ryttere og sportsdirektører ble avskjediget.

Siden den gang har laget, ifølge Fanini selv, kjørt rent.

På linje med Torri
Ettore Torri skapte furore i en alder av 78 år da han ble sitert på at ««alle syklister doper seg».

Den italienske antidopingsjefen brøt stillheten etter to år under et eksklusivt intervju med nyhetsbyrået AP.

- Jeg er ikke den eneste som hevder dette. I det siste har alle syklister jeg har avhørt fortalt meg at alle doper seg. Jeg lenger jeg er involvert i dette, jo mer undrer det meg hvor utbredt dopingen er. Og jeg tror ikke dette kommer til å utslette seg selv, fordi utviklingen av dopingmidler er konstant. Det dukker hele tiden opp nye produkter som ikke slår ut på tester, fortalte Torri i det oppsiktvekkende intervjuet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BRANNFAKKEL: Det ble lagt merke til da sjefsanklager Ettore Torri i den italienske olympiske komité hevdet at alle syklister doper seg i forrige uke.
BRANNFAKKEL: Det ble lagt merke til da sjefsanklager Ettore Torri i den italienske olympiske komité hevdet at alle syklister doper seg i forrige uke.

Torri er en god venn av Ivano Fanini. Sønnen er ikke blant dem som tar avstand fra uttalelsene til antidopingsjefen.

- I dag blir man ikke best om man er ren, men man kan prestere godt for det.

- Thor Hushovd er for eksempel en supernaturlig mester, men han kommer aldri til å vinne Tour de France. En rytter med talentet til Edvald Boasson Hagen kan vinne en og annen etappeseier og en klassiker uten å ta noe som helst, men det er man nødt til om man skal være på podiet under de største etapperittene. Unntaksvis kan spesielle gener gjøre at man hører til helt der oppe. Det gjelder Andy Schleck - og det gjaldt Alberto Contador - men nå så man jo hvordan det gikk med ham. Jeg kjøper ikke biffhistorien hans, for å si det sånn. Man må slutte å føre folk bak lyset. Folk er ikke dumme.

- Ni av ti doper seg
Fanini mener ikke at alle sykkelryttere er dopet. Han mener det mer er en måte å uttrykke seg på.

- Jeg tror nok han (Torri) mente «de aller fleste». Etter mitt syn traff Torri ganske godt med sin beskrivelse av tingenes tilstand. Det er kanskje brutalt, men man forandrer ingenting om man ikke ser sannheten i øynene. Det er lov å være blind og naiv, men både Torri og min far forteller hvordan ting virkelig er – selv om det kan skade sporten og skremme bort sponsorene.

- Hvor mange mener du jukser?

- Jeg tror at nitt prostent - ni av ti ryttere - jukser. Jeg vet at mine ryttere ikke doper seg, og det finnes også andre ryttere jeg stoler på.

- Det blir sagt at Cadel Evans og Thor Hushovd er verdige verdensmestere, er du enig?

- Ja, jeg mener Cadel er et godt eksempel på en ren rytter. Det samme er Hushovd. Det finnes også andre unntak. Jeg liker å tro at Vincenzo Nibali er ren, men jeg ville ikke gått på glødene kull for han. Jeg tror også at en rytter som Oscar Freire er noe av det reneste som har kommet ut av spansk sykkelsport på lenge. For meg er han et rent talent.

Biter sponsorene på?
- Det må jo være vanskelig for deg å holde på med dette, dersom du mener at alle rytterne rundt deg jukser?

- Det er ikke vanskelig, det er nesten umulig. Men sykkelsporten, i dens opprinnelige form, sitter i blodet mitt. For meg er dette en livstil. Det er som med kjærligheten: Dersom noen forteller deg at den du elsker ikke er bra for deg, vil du ende opp med å elske vedkommende enda mer. Amore & Vita er kjærligheten til livet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- REN MESTER: Cristian Fanini tror at Thor Hushovd er en av få som holder sykkelsporten ren.
- REN MESTER: Cristian Fanini tror at Thor Hushovd er en av få som holder sykkelsporten ren.

- Hvordan får du sponsorer til å bruke pengene sine på en slik argumentasjon?

- Jeg kommer til å fortelle dem at de ikke må gjøre dette, dersom de ønsker å tjene penger. ROI (Return On Investment, å få penger tilbake på investeringen) eksisterer ikke hos oss. Da vil jeg anbefale dem å bruke pengene sine et annet sted. Dette handler om «passion» (lidenskap) og et lag med lange og stolte tradisjoner. Det handler om å bevare de gode talentene og gjøre det enda bedre, men også om å konkurrere på et rent grunnlag.

- Forstår du at dette høres litt rart ut for oss når budskapet kommer fra en italiener?

- Ja, men faren min og meg er ikke helt som alle andre. Det handler om å ha det moro og å utvikle seg som rytter. Det betyr lite for oss dersom rytterne våre blir kjørt av i den første bakken, vi kommer til å forsøke igjen i de store rittene for det, svarer Fanini.

Amore & Vita startet samtaler med norske ryttere allerede i sommer. Det er allerede klart at Bersveen Støen sykler for laget neste sesong. I tillegg har ryttere som Lorents Ola Aasvold og Frederik Wilmann hatt dialog med italienerne. Utover uka fortsetter laget sine samtaler med norske sponsorer, ryttere og ledere.

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere