- Afrika er sykkelsportens framtid

Foto: (www.tourofturkey.org)

Fransk sjef mener de har hentet en stor rytter.

24.04.13 12:50

Oppover Tyrkias svar på l'Alpe d'Huez, var det overraskende nok Natnael Berhane som endte opp med å kjøre fra Kevin Seeldrayers (Astana) og Mustafa Sayar (Torku Sekersport).

Dermed tok 22-åringen fra Eritrea sin aller første profesjonelle sykkelseier.

Arbeidsgiveren Europcar kunne juble, og sjefen mener nå tiden er inne for at flere afrikanske ryttere vil sette sitt preg på det internasjonale sykkelfeltet.

- Vi har fulgt meg på Natnael siden 2011, og vi visste gjennom hans seier i Libreville at han ville utvikle seg til å bli en stor ryttere, fortalte manager Jean-René Bernaudeau til L'Èquipe etter triumfen.

Satte Jérome Pineau på plass som unggutt
Triumfen i Libreville stammer fra 2011-versjonen av etapperittet Tropicale Amissa Bongo i Libreville (Gabon). Her slo Berhane franske Jérome Pineau (Quick Step) på en av de tøffeste etappene, og den franske sykkelsjefen mente han hadde funnet gull.

Siden har Berhane blitt afrikansk mester to ganger og vunnet Tour de Eritrea og Tour de Argelia.

Tirsdag slo han altså til under Tyrkia rundt.

- Dette er en stor dag for folk som tenker på samme måte som meg. Folk som tenker at framtiden til sykkelsporten passerer Afrika på tvers, sier Bernaudeau.

Ble hentet til Sveits i 2011
I rekken av gratulanter etter den fantastiske etappeseieren i Tyrkia rundt, sto også det internasjonale sykkelforbundet (UCI) langt framme. UCI er tungt inne i kampen for å globalisere sporten.

Som et ledd i denne utviklingen, hentet forbundet et knippe afrikanske ryttere til Sveits for noen år tilbake. Målet var å tilvenne og kurse dem i forhold til å lykkes i den internasjonale sykkelsporten.

Blant rytterne som ankom Aigle var Berhane og landsmannen Daniel Teklehaymanot. Sistnevnte var innom Thor Hushovd og Cervélo TestTeam som trainee, innen han fikk proffkontrakt hos Orica GreenEDGE foran årets sesong.

Berhane ankom Europa i 2011, og skulle altså ende opp i franske Europcar.

- Jeg vil gjerne sende mine personlige gratulasjoner til Natnael Berhane, som med seieren viste at globaliseringen av sykkelsporten fortsetter med full styrke. Unge ryttere som er fra områdene sør for Sahara, er nå gode nok til å utfordre rytterne i mer tradisjonsrike sykkelnasjoner, mener sykkelpresident Pat McQuaid.

Etappeseieren ga også ledertrøya til eritreeren.

Rittet avsluttes 28. april i Istanbul. Ingen nordmenn deltar i Tyrkia rundt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.