RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Aldri følt meg så sterk

(FOTO: SCANPIX)
Sist oppdatert:
Cecilia Brækhus er høyt oppe før sin tredje proffkamp.

Brækhus har de siste månedene gjennomført en omfattende treningsprogram skreddersydd for hennes yrke som profesjonell bokser. Lørdag kveld skal resultatene måles i ringen under et storstevne i Tyskland.

- Jeg har aldri følt meg så sterk, sier 25-åringen til TV 2.

Tilpasningsprosess
Brækhus har siden hennes forrige kamp i februar jobbet intenst med teknikk og tilpasning av boksestilen, slik at hun er bedre forberedt for suksess i proffbransjen. Det er en prosess omtrent samtlige amatørboksere i dag må igjennom når de melder overgang til de profesjonelles rekker.

Forskjeller i måten kamper dømmes på og hva som belønnes i amatørboksing kontra proffboksing, har i praksis delt sporten i to separate idretter. Boksetrener Helge Wærøy forklarer:

- Tidligere var amatørboksing en slags førskole for en proffkarriere, men det tok slutt da amatørboksingen innførte et annet scoringsytem på slutten av 1980-tallet. Siden har forskjellene blitt enda flere, og det som i dag anses for å være god teknikk hos en amatørbokser er ofte en svakhet i proffbransjen.

- Mer profesjonell
- Man ser også en tydelig nedgang når det gjelder gode amatører som også hevder profesjonelt, og dette skyldes nesten alltid manglende tilpasningsevne hos utøveren. Vi jobber derfor med å gjøre Cecilia mer profesjonell i boksestilen hennes, forklarer Wærøy til Nettavisen.

- Hva innebærer det?

- Det innebærer at hun bokser med mer bevegelse i overkroppen, mer bruk av slagserier, hardere slag, forbedret benplassering – i det hele tatt mer variert boksing. Vi kjører generelt sett et mye tøffere og mer detaljrikt treningsopplegg, ikke minst når det gjelder kondisjon og utholdenhet, utdyper profftreneren.

- Kastet til løvene
Med en seier-tap-uavgjort-liste som lyder 1-4-1 ser 23 år gamle Olga Bojare fra Latvia ut som grei skuring for den tidligere stjerneamatøren fra Bergen på lørdag. Wærøy er imidlertid rask med å understreke at kamplisten forteller lite:

- Hvordan tallrekken ser ut er en ting, hva som skjuler seg bak tallene kan være noe helt annet. Denne jenta kommer fra tøffe kår og har aldri hatt noe apparat rundt seg som beskytter hennes interesser. Hun har måttet ta kamper på kort varsel og har vært nådeløst matchet mot langt mer erfarne motstandere - sist gang mot Anne Sophie Mathis, som er regjerende europamester og innehaver av kvinnenes WBA-tittel. Man blir som regel spist når man kastes til løvene, sier Wærøy til Nettavisen.

Barometerkamp
Wærøy forteller videre at lørdagens motstander burde kunne gi et godt inntrykk av hvilket nivå Brækhus befinner seg på i dag. Samtlige av latvierens fire tap har kommet mot boksere som enten er eller er på vei inn i verdensklassen. De to øvrige kampene var begge mot nybegynnere med erfaring tilsvarende Brækhus.

- Hvis Cecilia gjør en like sterk figur som de bokserne som vant over Bojare, har vi noe å måle henne opp mot. Da blir det tøffere tak neste gang, forklarer Wærøy.

- Men er ikke sjansen tilstede for at Bojare vil være slagredd og mentalt nede etter å ha blitt slått ut i sine siste kamper?

- Husk at denne jenta har flere runder med erfaring mot toppboksere enn Cecilia har runder totalt. Cecila kommer til å være den minst erfarne bokseren hun møter på lenge, og ingen skal fortelle meg at en bokser som sier ja til å møte erfaren verdensmester på noen få dagers varsel er redd for å møte en nybegynner med to kamper. Hennes sjanse til å vinne denne gangen er tross alt større enn på lenge, avviser Wærøy.

Se Cecilia Brækhus mot Olga Bojare på TV 2 lørdag 26. mai, kl. 22.10.
Se hele stevnet på TV 2 Sumo fra kl. 18.15-01.00.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere