- Aldri sett en bedre spiller

Foto: Roy Kvatningen

ULLEVAAL (TV 2 Nettavisen): Tusenvis av fattige barn i Brasil har fått et nytt liv takket være Edmilson. Søndag debuterer han for Lyn. Her er hans fantastiske historie.

- Jeg har ikke sett en bedre spiller i Lyn-trøya noen gang, sier Stein Hoff entusiastisk idet han tar imot TV 2 Nettavisen på kontoret på Ullevaal Stadion. Den mye omtalte overgangen til Edmilson er i boks, og Lyns klubbsekretær gleder seg til å se brasilianeren debutere mot Stabæk på Nadderud søndag.

Nuno Marquez, klubbens portugisiske keeper, har fått jobben som tolk for Edmilson, både på treningsfeltet og i dagens intervju. Klubbens brasilianske stjerne snakker portugisisk og fransk, men ikke engelsk eller norsk. Det siste har han planer om å gjøre noe med.

Fikk ideen i 1998
- Jeg gleder meg til å spille, og håper at det går som forventet, sier Edmilson til TV 2 Nettavisen. 32-åringen har opplevd mer enn de fleste på dagens Lyn-lag: Han har spilt landskamper for Brasil, vunnet tre seriemesterskap i Portugal og ett cupmesterskap i Frankrike.

Men enda viktigere; Han har reddet livet til tusenvis av fattige barn i Brasil.

I 1998, mens han spilte profesjonell fotball i Frankrike, tok livet hans en ny vending. Han fikk en idé som ikke bare forandret hans liv, men altså også livet til tusenvis av fattige barn.

- Jeg spilte fotball for Paris St. Germain og hadde det veldig bra. Så slo det meg; «hvorfor ikke hjelpe andre mennesker?», forteller Edmilson. Som tenkt, så gjort.

- Bedre med ball enn narkotika
Samme år startet Edmilson opp C.T.E. Colafino FC i hjembyen med samme navn. C.T.E. (kan oversettes som «Edmilsons treningssenter») hjelper byens fattigste barn mellom fire og 17 år med mat, klær, utdannelse – og muligheten til å kunne satse på fotball.

- Det er bedre å spille fotball enn å gå på gata og rote seg borti narkotika og alkohol, sier 32-åringen. Det er naturligvis umulig å være uenig.

Med mindre man er ung, dum og stjerne i England.

Klubben består i dag av 2.500 barn, og drives av den ene av hans to brødre, Eucebio Pimenta, som er utdannet revisor. Takket være Edmilson har de en FIFA-godkjent gressbane, en kunstgressbane, en fotballbinge og et klubbhus.

- Vi samarbeider med byen, og henter de fattigste barna inn til skolen. Der lærer vi dem å bli mennesker, forklarer Edmilson gjennom sin nye lagkamerat og tolk, Nuno Marquez. Skolen har allerede sett tre tidligere elever reise til Europa som fotballproffer.

- Barna ser på ham som et idol og inspirasjon fordi han har klart seg bra, og reist til Europa som ung fotballspiller, forteller Marquez.

Foto: Roy Kvatningen

Alene i Oslo
Nå har Edmilson kommet til Oslo - alene - for disse gatebarnas skyld. Familien, hans portugisiske kone og to døtre, blir boende i Portugal – i alle fall over vinteren.

- Det er vanskelig å ta med familien. De bor i Porto, og min eldste datter begynner på skolen nå i høst. Dessuten slutter sesongen her om et par måneder, forklarer den tidligere Porto- og Sporting Lisboa-spilleren.

- Hvorfor valgte du Norge?

- Fordi vi har så deilige damer her, ler trioen Øyvind Leonhardsen, Ole Bjørn Sundgot og Jan Derek Sørensen, som sitter på bordet ved siden av oss. Stemningen er god i Lyn om dagen.

Norway Cup
Edmilson har dog en litt annen forklaring enn «deilige damer».

- En av grunnene til at jeg kom til Norge, er Norway Cup. Gjennom samarbeidet med Lyn, kan vi kanskje få noen av lagene fra Colafino FC til Norway Cup, mens Lyn kanskje også kan reise til Brasil på treningsleir, forklarer Edmilson via tolken Marquez.

Søndag får Edmilson etter alt å dømme sin debut for Lyn. Neppe fra start - han trenger fortsatt litt tid på å bygge opp formen - men som innbytter.

- Det er normalt at man trenger litt tid til å tilpasse seg et nytt land, et nytt lag og et nytt spillesystem. Lyn er en fin klubb, men jeg har ennå ikke sett laget spille en ordentlig kamp, avslutter Edmilson og smiler.

Det er lett å være fotballstjerne. Med mindre man er ung, dum og stjerne i England.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag