*Nettavisen* Sport.

- Aldri vært aktuelt å bli president

Foto: Morten Holm (Scanpix)

Karen Espelund avviser påstandene om at hun hadde en skjult agenda.

Onsdag kveld viste TV 2 dokumentaren «Spillet i bakrommet», som omhandlet maktkampen i norsk fotball de siste årene. Det er ingen overdrivelse å si at den avgåtte generalsekretæren, Karen Espelund, kommer best ut av framstillingen.

Ufortjent godt, mener Aftenpostens sportskommentator Bertil Valderhaug – som trolig er den i norsk presse med størst innsikt i maktprosessene i Norges Fotballforbund.

- Råttent spill
«Med henne (Espelund) som sentral aktør har det foregått et råttent spill om makten. Et spill som bryter alle kunstens regler om fair play, en av idrettens og fotballens grunnverdier», skriver Valderhaug i en kommentar torsdag.

Valderhaug hevder at Espelund gjennom en allianse med tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal skulle løftes fram som en motkandidat til Sondre Kåfjord om vervet som fotballpresident.

- Jeg har lest kommentaren i Aftenposten. Men jeg ønsker ikke å kommentere påstander som rettes mot meg, sier Espelund først til Nettavisen.

Konfrontert direkte med påstanden om at hun skal ha hatt ambisjoner om å bli president, svarer hun likevel følgende:

- Det har aldri vært, og vil aldri bli, aktuelt for meg å bli president i Norges Fotballforbund.

- Ikke villet snakke
- Det er jo ikke overraskende at Espelund sier det hun sier. Som jeg skriver i kommentaren, kommer hun aldri til å bekrefte dette offentlig, sier Bertil Valderhaug til Nettavisen.

- Hva bygger du påstanden din på?

- Du vet like godt som meg at kilder holder man for seg selv. Jeg vil understreke at vi flere ganger har prøvd å få Espelund i tale. Men hun har ikke villet snakke, og hun har jo i det hele tatt ikke snakket med så mange etter at hun gikk av 2. juli, før hun lettet veldig på sløret i dokumentaren, poengterer kommentatoren.

Det siste bekrefter Espelund når Nettavisen snakker med henne på telefon torsdag morgen.

- Jeg har gjennom sommeren og høsten blitt konfrontert med en rekke påstander rundt den såkalte «saken». Jeg har avstått fra å kommentere overfor samtlige. Det var også veldig sent i prosessen – det kan TV 2 bekrefte – at jeg valgte å stille opp og svare på konkrete spørsmål i forbindelse med dokumentaren de hadde jobbet med over lang tid.

Andre har holdt liv i saken
- Synes du dokumentaren ga et riktig bilde av den interne striden i NFF?

- Saken er helt sikkert sammensatt, og TV 2 valgte sin inngang. Jeg valgte til slutt å svare på opplysninger de ønsket å konfrontere meg med, og jeg ba dem også dokumentere påstandene. Utover det har jeg ingen kommentarer, men jeg står for alt jeg sa i programmet.

- Hvorfor vil du ikke kommentere flere av påstandene som rettes mot deg?

- Jeg var ferdig med saken da jeg gikk av 2. juli, og har ikke hatt behov for å si noe mer enn det jeg sa da jeg gikk av. Men jeg registrerer at andre i organisasjonen og media har hatt behov for å holde liv i saken. Mitt ønske er at den legges død. Organisasjonen må gå videre, det fortjener norsk fotball.

Les Espelunds forklaring på hvorfor hun gikk av!

Møtt Kåfjord to ganger
- Føler du deg dolket i ryggen av noen av dine tidligere kolleger?

- Jeg har aldri brukt den typen uttrykk. Jeg har ikke slike karakteristikker på noe som helst. Mer ønsker jeg ikke å si om det.

- Har du mye kontakt med dine tidligere medarbeidere?

- Min kontakt med kollegaene er meget begrenset. De skal få jobbe videre uten min innblanding.

- Har du snakket med fotballpresident Sondre Kåfjord etter at du gikk av?

- Vi har truffet hverandre ved to anledninger.

- Er dere på talefot?

- Jeg håper og tror jeg kan snakke med alle i fotballorganisasjonen, og at alle kan forholde seg til meg. Jeg håper alle ser at jeg har vært en tung bidragsyter gjennom mange år, og det har jeg også fått mange tilbakemeldinger på.

Ikke rikssynser
- Er det fortsatt uaktuelt for deg å komme tilbake til en jobb innen fotballen?

- Jeg har hatt Norges mest spennende idrettsjobb, og jobbet innen fotballen i 21 år. Nå er det naturlig for meg å se i andre retninger. Men det kan nok hende jeg tar på meg frivillige verv inne barne- og ungdomsfotballen.

- Kommer du til å engasjere deg i fotballdebatten i framtiden?

- Det måtte være hvis norsk fotballs framtidige ledelse skulle ønske å bruke meg i en eller annen sammenheng. Jeg stiller opp for NFF og svarer på spørsmål hvis de er interessert i noen av de erfaringene jeg har tilegnet meg gjennom et langt liv i fotballen. Min lojalitet ligger hos organisasjonen.

- Så du kommer ikke til å engasjere deg i debatter via media?

- Jeg har ikke behov for å bli noen rikssynser. Det finnes nok av dem.

- Hvem bør bli president i Norges fotballforbund på tinget i 2010?

- Systemet er heldigvis så viselig innrettet at det er det en valgkomité som forbereder og Tinget som vedtar. Der vil ikke jeg være en aktør, sier Karen Espelund.

Én ting er sikkert: Henne blir det ikke.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.