*Nettavisen* Sport.

- Aldri vært bedre i bakken

Fem uker før OL er Petter Tande i sitt livs hoppform. Fredag jager 20-åringen den prestisjefylte Schwarzwald-pokalen i Schonach.

06.01.06 09:34

Petter Tande har lenge vært omtalt som et av de største talentene i norsk kombinertsport. Han debuterte i verdenscupen som 16-åring allerede i mars 2002 med 21. plass i sprinten på hjemmebane i Granåsen.

Siden har han vært blant de ti beste i verdenscupen hele 33 ganger. Bare to ganger har han vært utenfor de 30 som har fått verdenscuppoeng. Den første pallplasseringen kom også i Trondheim, i desember 2002. Den første seieren kom i Ramsau like før jul.

Hittil i sesongen har Petter Tande fire pallplasseringer på åtte renn. Senest i Ruhpolding tirsdag, der han ble nummer tre i det andre av tre renn i Tyskland Grand Prix. Fredag avsluttes den tyske kombinertuka med prestisjerennet i Schonach.

Trengte en utblåsning
Petter Tande har lyst til å vise muskler.

- Schonach er et tradisjonsrikt renn. Det hadde vært veldig stort å vinne der, sier Tande til TV 2 Nettavisen. Vi snakker med ham mens han sitter i bilen på vei til Schonach. Det er dagen etter den oppløftende tredjeplassen i Ruhpolding, og 20-åringen fra Trondheim er i topp humør.

Han gikk langrennet med sykdom i kroppen, og fryktet en negativ reaksjon.

- Men jeg er ikke blitt noe verre. Faktisk føler jeg meg litt bedre. Det virker som en skikkelig utblåsning var det som skulle til, medgir unggutten.

Det var imidlertid ikke bare plasseringen og den fysiske formen som gledet. Teknisk gjorde Petter Tande også et av sine aller beste løp. Både i bakken og i sporet.

- Jeg har alltid hatt styrken min i bakken. Men jeg har aldri hoppet jevnere og bedre enn akkurat nå. For hver gang man lykkes, får man litt mer selvtillit.

Bedre teknisk
- Hvorfor er du så stabil i bakken for tida?

- Grunnlaget ble lagt i sommer. Nå handler det om å jobbe hardt og være nøye på hvert eneste hopp. Man kan bare ha én tanke i hodet når man kommer til hopplanten, poengterer Tande, som roser trener Frode Moen for jobben han har gjort:

- Frode har lært meg å fokusere riktig, og passer på at jeg alltid er skjerpet. Han har hjulpet meg mye.

Petter Tande roser også langrennstrener Trond Kattem. Stortalentet har slitt med teknikken i langrennssporet hittil i sesongen. Og det er i padling det skjærer seg.

- Jeg har hatt en tendens til å bli gående litt bakpå. Dermed har jeg gått meg stiv. Trond har jobbet mye med meg, og i Ruhpolding fikk vi endelig betalt. Der fungerte det mye bedre, sier Tande, som på sistesløyfa passerte selveste Hannu Manninen.

- Det er noe av det artigste jeg har opplevd.

- Første gangen du har gått forbi Manninen?

- He-he, nei det har skjedd en gang før. På sprinten i VM i Val di Fiemme. Det var artig den gangen også.

Favoriserer gode hoppere
I Schonach vil Petter Tande helst slippe å gå forbi Hannu Manninen. Tande foretrekker å ha Manninen bak seg i samtlige 15 kilometer. Grunnlaget skal han legge i hoppbakken.

- Rennet i Schonach passer meg bra, fordi det hoppes i K90-bakke. Den høye meterverdien i K90-bakken favoriserer gode hoppere.

Torsdag viste Tande at han behersker bakken til fulle. Han var lengst i den første treningsomgangen, og var over 90 meter i alle tre hopp.

- Vinner du?

- Det går ikke an å si det. Men med full klaff har jeg en sjanse.

TV 2 Nettavisen følger rennet direkte fra kl. 10.00.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.