- Aldri vært den store broileren

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)

Han skynder seg langsomt. Nå kan han tette hullet bak Petter Northug.

13.03.10 11:35

SORIA MORIA (Nettavisen): Det tar tid å bli en topp langrennsløper. Slik var det i hvert fall før.

Så dukket Petter Northug opp og vant verdenscuprenn som junior, og etterpå har lista ligget høyt i ung alder for norske talenter.

Mange har revet.

Ser man på de siste ti årene, er det mang en norsk juniorverdensmester som har blitt borte på vei mot verdenstoppen på seniornivå.

Kollen-debutant
Sjur Røthe var en god junior, men juniorverdensmester ble han aldri. Heller ikke i løpet av de to første årene som senior har han fått noe definitivt gjennombrudd.

Men han nærmer seg. Kanskje er 21-åringen fra Voss den som kan tette hullet bak Petter Northug.

- Jeg har aldri vært den store broileren, sier Røthe selv.

Nettavisen møter ham på Soria Moria dagen før debuten i Holmenkollens 50-kilometer. Han er naturligvis spent.

Foreløpig slipper han det største forventningspresset fra folk flest.

Men han har selvfølgelig forventninger til seg selv. Og landslagsledelsen følger nok også ekstra nøye med den unge vossingen.

NM-bronse
For han har begynt å levere varer. 18.-plassen i verdenscupåpningen på Beitostølen var en meget lovende opptakt til sesongen. Under NM i Stokke tok han bronse på 15-kilometeren, kun slått av Petter Northug og Ronny André Hafsås.

Og i Lahti sist helg danset han rett og slett på bordet da en del av de største kanonene tok pause fra verdenscupen etter et tøft OL. 19.-plass på tremila var bra.

Men det var først og fremst stafettinnsatsen som ble lagt merke til. Røthe gikk som et villdyr på tredjeetappen for Norges andrelag, og la med det grunnlaget for at de norske B-gutta gikk helt til topps.

Spørsmålet er om han kan være moden for et norsk femmilslag i VM allerede om et år.

Vil til VM
- Det er i hvert fall et klart mål å komme til VM, bekrefter Røthe.

- Jeg må finne noen distanser jeg kan ha en sjanse på. Petter Northug har jo friplass på både tremila og femmila, så der er det fire plasser å kjempe om. Det hadde vært spennende å gå femmila, vurderer han.

Foreløpig har han gått to femmiler. Det vil si, han har startet to.

Den første var i Granåsen i fjor. Røthe måtte bryte med vond rygg.

- Jeg sliter av og til med ryggen i klassisk når det er gjennomslagsføre, forklarer han.

Det er skøyting som er favorittstilarten. Og fjorårets NM-femmil på Røros gikk i skøyting. Det gikk bedre. Lenge.

- Jeg kjempet om medalje i 35 kilometer. Så gikk det et rykk som jeg prøvde å henge meg på – og så var plutselig beina og kroppen tomme.

- Hva lærte du av det?

- At femmil er noe spesielt. Og at når det er fellesstart, handler det om å spare krefter der man kan. Man må gå så billig som mulig i 35-40 kilometer. For det er egentlig da løpet begynner. Jeg hadde nok litt for lite respekt for distansen på Røros, erkjenner han.

Skjeldal og Cottrer
Som vossing har han litt å leve opp til. Kristen Skjeldal er med sine seks titler den mestvinnende femmilsløperen i NM-sammenheng.

- Jeg kjenner Kristen ganske godt. Jeg har trent med ham, konkurrert mot ham – og får stadig vekk noen tips.

- Det er utrolig for meg å bli assosiert med en person som ham. Han var en stor skiløper som leverte mange store prestasjoner. Kanskje flere enn han fått ære for, sier Røthe, og sikter naturligvis til de gangene da Skjeldal ble slått av løpere som i all ettertid vil ha et tvilsomt rykte.

Sjur Røthes aller største forbilde er imidlertid italiensk.

- Jeg har alltid fulgt litt ekstra med Pietro Piller Cottrer. Han har vært et forbilde for meg, spesielt teknisk. Kanskje legger jeg meg i rygg på han lørdag, smiler 21-åringen.

Intelligent
Hans evne til å terpe på tekniske detaljer er noe også trenerne framhever. Knut Steinar Skiple, som var Røthes trener hjemme på Voss, og Kåre Tønne, som er treneren hans på Team Manpower, framhever også treningsintelligensen.

- Jeg liker ikke å skryte av seg selv, men jeg er kanskje litt treningsintelligent. Jeg er flink til å lytte til min egen kropp. Er jeg sliten, dropper jeg intervallene og tar ei rolig økt. Jeg tror det er mange unge løpere som sliter med det der, sier Røthe.

Evnen til å lytte til kroppen er kanskje også hovedårsaken til at utviklingskurven har gått oppover stort sett hele tiden. Ikke nødvendigvis bratt oppover, men likevel oppover.

Bare tiden kan vise hvor langt det rekker.

Les alt om Prøve-VM!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.