Gå til sidens hovedinnhold

- Alle har mislyktes

Jens Arne Svartedal slakter seg selv og norsk herrelangrenn.

STOKKE (Nettavisen): Med bronsemedalje på lørdagens 30 km fellesstart med skibytte i NM, sikret Jens Arne Svartedal trolig OL-billetten.

Likevel er han alt annet fornøyd med jobben han har gjort for å komme seg til Vancouver.

- Sesongen har vært altfor dårlig av meg. Jeg har gått to godkjente løp, i Kuusamo og Otepää, men jeg er veldig skuffet over at jeg ikke har klart å komme på pallen i verdenscupen, sier en Svartedal (33).

Når Trøsken-løperen likevel mener at han forsvarer en plass i OL-troppen, handler det mye om hva de andre kandidatene har prestert.

KOMMENTAR: OL-sjansen ingen grep

- Et mysterium
- Jeg er en av røkla bak Petter Northug. Bortsett fra han, er det jo ingen som har prestert på distanserenn. Dere har vært altfor snille med norsk herrelangrenn i år, sier Svartedal til et fulltallig pressekorps i Stokke.

Og veteranen – som går for det private laget Team Xtra personell – har mer på hjertet.

- Det er mange miljøer som satser hardt på langrenn i Norge. Vi har landslaget, Team Xtra og Team Trøndelag. Så langt har alle mislyktes, og det er ingen som kan sette fingeren på hva som har gått galt. Det er et mysterium hvorfor ingen andre enn Petter lykkes skikkelig, sier Svartedal.

Peker på Alsgaard
Selv har han følgende innspill til en vei ut av uføret:

- Jeg mener landslaget bør dra inn Thomas Alsgaard når sesongen skal evalueres. Han har vært med på mange samlinger, samtidig som han observerer det litt utenfra, poengterer sprintverdensmesteren fra 2007 – som har femmila som det store målet i Vancouver-OL.

Sportssjefen for det norske landslaget, Åge Skinstad, reagerer slik når han hører Svartedals uttalelser:

- Vi får håpe det betyr at han har en del å gå på fram mot OL.

Sportssjefen er delvis enig i kritikken fra Svartedal – bortsett fra at han mener løperne i Team Trøndelag har levert gode prestasjoner ut fra hva man kan forvente.

For ustabile
- Hvis man ser på hvert enkelt renn, har vi hatt bra innsats for eksempel på Beitostølen, i Kuusamo, i Rogla og i Otepää, mens vi var elendige i Davos. Mange løpere har vært i nærheten av sitt beste nivå i enkeltrenn, men vi savner løpere som er stabile bak Petter, erkjenner han.

Skinstad nevner at landslagsløperne kan ha vært i for god form før sesongen som en mulig delforklaring. Samtidig understreker han at det er for tidlig å evaluere sesongen.

- Det er i februar det gjelder å være i form. Jeg har tro på at flere kommer til å heve seg, slik at vi har flere medaljekandidater i Vancouver, sier Skinstad.

- For svakt
Morten Aa Djupvik, som er trener for allroundlandslaget, har ingen problemer med å erkjenne at hans løpere har vært for svake hittil i sesongen.

- Det som har vært prestert bak Petter, er for svakt. Jeg lever fortsatt i den tro at flere skal heve seg til OL, men vi har altfor få pallplasseringer i verdenscupen, konstaterer Djupvik.

Faktum er at skiskytteren Ronny André Hafsås’ seier på Beitostølen i november er den eneste norske pallplasseringen på distanserenn for herrer i verdenscupen denne sesongen – fortsatt hvis man holder Petter Northug utenfor regnskapet.

Etter den siste individuelle distansen i NM lørdag, går Djupvik langt i å bekrefte at verken Simen Østensen eller Morten Eilifsen kommer til OL. Det gjør heller ikke Tore Ruud Hofstad, som har fått sesongen spolert av sykdom.

Sender ikke turister
I så fall er tre av åtte landslagsløpere for dårlige til å være med i OL-troppen – en tropp Djupvik nå åpner for å amputere.

- Det er ikke sikkert vi fyller kvoten på 12 herreløpere. Vi sender ikke løpere på to ukers ferietur til Vancouver, fastslår han.

Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning, Ronny André Hafsås, Ola Vigen Hattestad og Øystein Pettersen er allerede tatt ut til OL.

Johan Kjølstad, Tord Asle Gjerdalen og Odd-Bjørn Hjelmeset får garantert klarsignal mandag. Det gjør sannsynligvis også Jens Arne Svartedal og Lars Berger.

Fortsatt er det da plass til én herreløper. Hvis landslagsledelsen finner noen som er tilliten verdig.

Gull til Gjerdalen
Tord Asle Gjerdalen vant lørdagens NM-tremil foran Martin Johnsrud Sundby og Jens Arne Svartedal, og mye tyder på at disse tre utgjør laget på OL-tremila sammen med Petter Northug.

Men skal de ha noe der å gjøre, må de nok gå fortere enn i NM.

- På klassiskdelen ble det nok gått fort, men skøytedelen her i dag var særdeles dårlig. Det var ikke i nærheten av internasjonalt nivå, fastslår Morten Aa Djupvik.

Petter Northug deltok altså ikke i lørdagens renn.

Se resultaten her (ekstern lenke)

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser