RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Alle vet det ikke er doping

Foto: Heiko Junge/Scanpix
Emil Hegle Svendsen vil ha ny høydehusdebatt.

Petter Northug gjør som Ole Einar Bjørndalen – flytter til Mellom-Europa for å kunne oppholde seg mer i oksygenfattig luft.

Slike planer har ikke Emil Hegle Svendsen. Han vil i stedet ha en ny debatt om bruken av høydehus – og mener det bør tillates også i Norge.

- Om det var lov å bruke høydehus, ville jeg definitivt ha benyttet meg av det. Vi skriver 2011 og jeg skjønner ikke hvorfor Norge på nytt kan se på det vedtaket som forbyr det. Alle som kan litt om utholdenhetstrening vet at det fungerer bra. Og at det ikke er doping. I toppidrett er det snakk om å utnytte de små marginene, og der kunne høydehus spilt en rolle, sier Emil Hegle Svendsen til Adresseavisen onsdag.

Forbudt i 2003
Høydehus er altså et hus der man kan redusere oksygenandelen i lufta. Slik simulerer man lufta man finner på høyere høyder.

Opphold i såkalt oksygenfattig luft, stimulerer produksjonen av røde blodlegemer.

Det finnes ikke noe internasjonalt forbud mot bruk av høydehus, men Idrettstinget i 2003 vedtok med 77 mot 73 stemmer at norske idrettsutøvere ikke lenger kunne benytte denne formen for kunstig stimuli.

Den etiske debatten startet for alvor i 1997, i forbindelse med VM i Trondheim, da 800-meterløperen Vebjørn Rodal gikk knallhardt ut mot bruken av høydehus.

Beskyldte Dæhlie for juks
Kritikken rammet spesielt Bjørn Dæhlie, som hadde installert et høyderom hjemme hos seg selv.

- Etter mine moralbegreper så jukser han. For meg eksisterer ingen gråsoner i idretten, bare knallhard trening. Idrett skal drives naturlig, uten kunstige metoder, sa Rodal den gangen.

Senere har debatten kommet til overflaten med ujevne mellomrom, senest i desember 2008 da Ole Einar Bjørndalen tok til orde for en oppheving av forbudet i Norge.

PS. Emil Hegle Svendsen har, i motsetning til de fleste andre som skal representere Norge i langrenn unser Ski-VM, ikke vært på høydesamling i Seisser Alm før mesterskapet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere