RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Amatørmessig

(FOTO: Marit Hommedal/Scanpix)
Sist oppdatert:
Idrettslege Thor-Øistein Endsjø levner Brann-spillerne som dro på byen liten ære – og får støtte av Olaf Tufte.

- Når man tenker på hvor mye arbeid som legges ned for å hevde seg i toppfotballen i dag, er jeg overrasket over at de finner på sånt. Det virker rett og slett amatørmessig når utøvere med idretten som yrke gjør dette, sier Endsjø til Nettavisen.

Uttalelsen er en kommentar til at fem profilerte Brann-spilleren dro på byen i Oslo etter 0-6-tapet for Lyn på Ullevaal lørdag kveld. Og det bare fire døgn før den viktige hjemmekampen mot Aalesund.

- Straffetrening
Olaf Tufte er også forundret.

- Hadde jeg prestert det Brann gjorde lørdag, hadde jeg pålagt meg selv straffetrening. Sånn gjør jeg, dumme meg, sier Tufte til Nettavisen.

Den olympiske mester i roing, som er kjent som en av kongerikets mest seriøse idrettsutøvere, gjør seg sine tanker om de aktuelle Brann-spillernes holdninger til jobben sin.

- Etter en sånn nedtur ville jeg ha evaluert prestasjonen fort og gæli. Så hadde jeg tatt tak i det som var bra og jobbet videre med det fram mot neste konkurranse. Det innebærer blant annet fokus på å spise og drikke riktig, få nok hvile og å trene riktig.

Påvirker restitusjonen
- Er det mulig i individuell toppidrett at en utøver går på byen etter et kraftig nederlag, med fire dager til neste konkurranse?

- Selvfølgelig er det mulig. Men det er tvilsomt om det ville ha skjedd. Min erfaring er at det lønner seg å legge seg, sier Tufte.

Akkurat det kan Thor-Øistein Endsjø skrive under på. Den profilerte idrettslegen er klokkeklar på at nok søvn er viktig.

- Hvis jeg skal beskrive en ideell restitusjon etter en kamp, så er det å gå rett på ergometersykkelen eller å jogge seg ned et kvarters tid, samtidig som man får i seg mat og drikke. Deretter kan man dusje og skifte, før man inntar et skikkelig måltid. La oss i hvert fall håpe at spillerne i dette tilfellet gjorde denne jobben ordentlig. Deretter bør man selvfølgelig sørge for å få nok hvile, forklarer Endsjø

Sykdomsrisiko
Samtidig er ikke den rutinerte idrettslegen rigid i forhold til at utøverne skal rett i seng. Og han mener heller ikke at det skal være nulltoleranse for alkohol.

- I tillegg til den fysiske restitusjonen kommer den mentale. Å ta seg en øl eller ett glass vin trenger ikke å være negativt. Men søvn trenger man, så å være ute hele natta blir veldig merkelig.

- Vil man være mer utsatt for å bli syk etter en kraftkrevende fotballkamp?

- Etter en hardøkt snakker vi om et immunologisk åpent vindu på et par timer. Det betyr at man de første timene etter anstrengelsen vil være mer mottakelig for smitte. Da er det selvfølgelig ikke gunstig å oppsøke steder med mye folk og mye kjas og mas. Og alkohol gjør ikke situasjonen bedre.

Åtte-ni timer søvn
Utholdenhetsekspert Johan Kaggestad i Olympiatoppen vil ikke snakke om den konkrete episoden med de fem profilerte Brann-spillerne i helga. Men på generelt grunnlag har han mye å si om hvordan en toppidrettsutøver bør oppføre seg i konkurransesesongen.

- Alle prestasjoner er knyttet til en harmoni mellom aktivitet og hvile. Det å være toppidrettsutøver krever mye trening. I tillegg er det mye forflytning, som også er uttappende. Derfor er det slik at hvis man skal prestere, så må man være observant og disiplinert og i forhold til alt som påvirker resultatet, sier Kaggestad til Nettavisen.

- Når man er trøtt, er det pedagogiske vanskelig å få til. Og ettersom idrett handler om kontinuerlig læring, er det essensielt å være uthvilt. Det betyr at du må sove åtte-ni timer i døgnet, poengterer Kaggestad.

Forsakelser
Han understreker at toppidrett innebærer at man må ofre noe på den sosiale fronten.

- Mange idrettsutøvere er unge og kjente, og de eksponeres for mange fristelser. Men hvis du vil noe sted, må du gjøre forsakelser. Og dette sier jeg ikke for å være moralist. Sånn er det bare. Det finnes ikke slingringsmonn, for det er alltid noen andre som gjør de riktige tingene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere