- Angrer veldig på at jeg ikke dopet meg

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Tidligere lagkamerat av Lance Armstrong med oppsiktsvekkende uttalelser.

09.11.12 23:39

I 2000 og 2002 syklet Benoit Joachim Tour de France for US Postal, utelukkende som hjelperytter for Lance Armstrong.

Selv ble han aldri en stor stjerne i sykkelfeltet, og ble sjelden sett på som noe annet enn en helt grei hjelperytter.

I et åpenhjertig intervju med Le Quotidien, snakker luxembourgeren ut om dopingen i sin tid.

- Hva var din reaksjon da UCI bekreftet at Lance Armstrong mistet sine syv Tour de France-titler?

- Jeg ble overrasket, veldig overrasket. Jeg mener at Armstrong var en stor mester, og vil forbli det. Jeg antar at det må være en vinner i alle konkurranser, og i disse årene var det Armstrong. De valgte å la vinnerplassen så åpen, fordi det var så stor tvil til andre- og tredjeplassene. Så for meg er Armstrong en mester.

Kunne brukt Ferrari
Det var etter USADAs knusende rapport, det ble klart at amerikaneren kom til å miste sine syv triumfer i touren. Mesteparten av informasjonen kommer fra vitner, slik som Floyd Landis og Tyler Hamilton.

- Disse vitnemålene er veldig løse, sier Joachim og sier at dette kan være for å trekke Armstrong ned i søla.

Én av de det har vært mest snakk om rundt Lance Armstrong, er doktor Michele Ferrari. Den italienske legen er kjent som et sort får i sykkelsporten.

Selv hevder Joachim at han ikke har brukt doping. Men han innrømmer at det er noe han angrer på den dag i dag.

- Jeg hadde muligheten til å møte ham (Ferrari). Dessverre, og jeg sier dessverre, gjorde jeg ikke det av flere grunner. Det første var økonomien, det andre var helsen og det tredje var at jeg var redd for å teste positivt.

- Du sier «dessverre». Angrer du?

- Absolutt, jeg angrer veldig. Dersom jeg hadde jobbet med ham kunne jeg forbedre resultatene mine og tjent mye mer penger. Hvis jeg ser på det noen ryttere, tidligere lagkamerater og de som har innrømmet å ha jobbet med ham vant¿ De har lengre karrierer enn meg, og er fortsatt friske. Nå, etter å ha innrømmet å ha dopet seg, har alle allerede tilgitt dem. De får seks måneders utestengelse i vinter, men kan sykle igjen neste sesong. De angret ikke på å ha jobbet med ham. Slik er det også med Dr. Fuentes.

- Et geni
Joachim gjentar flere ganger at han angrer på at han ikke dro til Ferrari, og heller valgte ikke å dope seg.

- Du angrer virkelig?

- Ja, jeg kunne hatt en bedre karriere og vi så at svært få ble tatt. Jeg burde kanskje fulgt den veien.

Ferrari har vært koblet til flere sykkelstjerner, og en ny dopingsak med italieneren som bakmann er i ferd med og rulles opp i Italia.

- Jeg ser på Ferrari som et geni. Én mann alene er mye bedre enn mange forskere som arbeider mot doping. Han er et geni. Som en forretningsmann tjener han også godt. Pasienter av ham har også generelt sett en veldig god helse.

Mistet Tour de France-plass
Joachim forteller også om en historie fra 2003. Han og Floyd Landis kjempet om den siste plassen på Tour de France-laget til US Postal. Tilslutt strakk amerikaneren det lengste strået.

- Han var i supergod form. Det var lett å se at han jobbet med Ferrari.

Noe organisert doping på US Postal, eller en slags mafiaordning, vil ikke den tidligere proffsyklisten høre noe snakk om.

- Det var ikke noe organisert doping. Jeg kunne si nei. Det var ikke noe man måtte gjøre. Hver rytter tok sitt eget valg. Det var min avgjørelse å si nei til Ferrari da jeg møtte ham. Hamilton tok et annet valg.

Les hele intervjuet med Benoit Joachim her (ekstern lenke)

PS: Joachim testet positivt for nandrolon én gang i løpet av karrieren, men ble ikke utestengt, og nekter for å ha dopet seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.