RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Årets idrettsutøver 2007

Sist oppdatert:
Aksel Lund Svindal vant søndag sin 9. verdenscupseier i karrieren – sin andre av fire mulige så langt denne sesongen.

Han kan ta igjen Marc Girardellis fem sammenlagtseirer, og han kan til og med tukte Ingemar Stenmarks 86 enkeltseirer hvis han fortsetter i dette tempoet.

For se på dette regnestykket: han vinner åtte seirer per sesong og holder på like lenge som Kjetil André Aamodt. Det betyr ti sesonger til med åtte seirer som blir 80, pluss sju fra før. Det gir 87 verdenscupseirer. Sannsynlig, nei men hva har vel vært sannsynlig etter at to av verdens beste alpinister gjennom tidene, to nordmenn, ga seg – at vi skulle få en enda bedre en?

Mannen har ikke bare tatt opp arven etter Aamodt og Lasse Kjus, han videreutvikler den til nye høyder. For selv om våre to legender i alpinløypene var medaljegrossister uten sidestykke i VM- og OL-sammenheng, har Svindal snart passert dem begge i verdenscupen – i en alder av 24 år (blir 25 år om noen uker).

Aamodt hadde riktignok 21 enkeltseirer, men hadde ”bare” én sammenlagtseier (var nummer 2 hele 6 ganger). Med ni seirer er Svindal nesten halvveis, og han er godt på vei til sin andre sammenlagtseier allerede som 25-åring.

Kjus på sin side vant sammenlagten to ganger. Det vil Aksel klare så lenge han holder seg skadefri (bank i bordet). Og de 18 enkeltseirene Kjus tok, kan Kjeller-gutten nesten ta igjen allerede i løpet av denne sesongen.

36 gull, sølv og bronsemedaljer er det imidlertid et stykke igjen til, og der må Svindal ta tiden til bruk. Han har to gull og en sølvmedalje så langt, men er det en rekord han ikke klarer, så er det mesterskapsmedaljene. Hvis vi igjen bruker Aamodt som karrieretidsperspektiv, har Svindal sju mesterskap å ta 17 medaljer på for å ta igjen mannen som ga seg i vinter (til flere utlendingers store lettelse). Det kan gå, men da må han ta nesten to og en halv medalje i hvert eneste mesterskap frem til 2017.

La oss nyte en seier av gangen i mellomtiden – søndagens triumf i Lake Louise var fortsatt over all forventning. Og bare så noen har sagt det:

Det er INGEN tvil om hvem som bør bli Årets Idrettsutøver i Norge i 2007 - han heter AKSEL LUND SVINDAL!

Håkon A. Bjercke

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere