- Armstrong kan få titlene tilbake

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Men da må han svelge sin egen stolthet.

27.08.12 12:13

I kjent stil har Lance Armstrong trolig gjort Travis Tagart, sjefen for USAs antidopingbyrå, til hans aller største fiende.

Antidopingsjefen bekrefter også at det har stormet rundt USADA-kontoret, etter at 40-åringen ble utestengt på livstid og fradømt sine Tour de France-titler.

- Vi har selvsagt mottatt noen forstyrrende e-poster og trusler. Men når alt kommer til alt, gjør vi bare jobben vår basert på bevisbyrden. Vi har også mottatt mailer fra foreldre og andre som verdsetter idrettens og de rene utøvernes rettigheter. Da har vist oss takknemlighet for jobben vi gjør, sier Tagart i et intervju med USA TODAY Sports.

Kan få fem titler tilbake
Noe mer overraskende er det kanskje at USADA-direktøren åpner opp for at Armstrong kan få sine titler tilbake.

Det forutsetter imidlertid at den tidligere toppsyklisten legger kortene på bordet. Foreløpig har han ettertrykkelig sagt ifra at det ønsker han ikke å gjøre.

I visse dopingsaker gjelder nemlig en foreldelsesfrist på åtte år. Et eksempel er for eksempel Tour de France-triumfen til Bjarne Riis i 1996.

Dansken innrømmet eget dopingbruk i 2007 – altså 11 år senere. Også noen av Armstrongs tourtitler er foreldet. At han likevel mister dem, forklarer Tygart slik:

- Dersom Armstrong hadde kommet hit og vært oppriktig med oss, kunne kanskje foreldelsesfristen på bevisene vært gjeldende, likevel. Det hadde i hvert fall ikke vi hatt noe problem med, uttaler han.

Beroliget fansen
Den tidligere US Postal-kapteinen hadde i så fall kun mistet titlene fra 2004 og 2005.

Armstrong er anklaget for systematisk benyttelse av doping og for å dekke over misbruket i lagets storhetstid på 90- og starten av 2000-tallet. 40-åringen er nå utestengt fra sykkelsporten, og alle andre idretter som har anerkjent WADAs antidopingkode, på livstid.

Byrået åpner også for å redusere straffen.

- Om han hadde vært oppriktig og ønsket å møte oss for å hjelpe sporten framover, er det alle muligheter til å gjøre det. Selv om sannheten noen ganger gjør vondt, viser erfaringer fra tidligere saker, at å akseptere sannheten er den beste måten å komme seg videre på.

Les også: Armstrong: - Ingen trenger gråte for meg

I forbindelse med et terrengritt i helga, uttalte Armstrong at han «aldri hadde hatt det bedre enn han har det nå».

I en uttalelse han publiserte kort tid etter at det ble klart at han ga opp kampen for å renvaske sitt eget navn, skrev han følgende:

«USADA har laget avtaler med andre ryttere som omgikk deres eget regelverk, så lenge de uttalte at jeg jukset».

- Vil offentliggjøre bevisene
Tygart fastholder at både navn og vitneutsagn kommer til å bli offentliggjort etter at saken mot Armstrong og flere av hans nærmeste støttespillere er avsluttet.

- Vi kommer til å annonsere sanksjoner og detaljer rundt de andre rytterne i ukene som kommer.

Byrået skal ha vitneutsagn fra minst ti tidligere Armstrong-sympatisører. Blant disse skal George Hincapie, Dave Zabriskie, Levi Leipheimer, Jonathan Vaughters, Frankie Andreu og Christian Vandevelde befinne seg.

Tidligere har også Floyd Landis og Tyler Hamilton vitnet mot sin tidligere lagkaptein.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.