*Nettavisen* Sport.

- Armstrong kan ha vært ren

Foto: © Reuters Photographer / Reuters (Reuters/Scanpix)

- En stor utøver, som gjorde det han måtte gjøre, sier legendarisk TV-kommentator.

17.01.13 09:39

40 ganger har britiske Phil Liggett kommentert Tour de France. Det har gitt han legendestatus.

Sju ganger har han kommentert Lance Armstrong vinne rittet.

I alle år har han vært kjent som en venn og støttespiller av amerikaneren. Han har blant annet stilt opp som speaker på forskjellige Livestrong-arrangementer ved flere anledninger.

I 2003 spurte han Armstrong rett ut om han dopet seg, og fikk et klart nei. Som så mange andre har fått.

Siden det har han trodd på Armstrong.

Føler seg lurt
Mye vann har rent ut i havet siden Armstrong dominerte og dikterte sykkelsporten. Samtidig har det blåst mang en storm over sykkelsporten og vindene har virkelig snudd for enkelte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette gjelder også Liggett, selv om han til en viss grad fremdeles ytrer støtte til 41 år gamle Armstrong.

- Jeg kan ikke nekte for den gleden han har gitt mange folk, inkludert meg og mitt kommentatorteam, fra det vi har sett av han i fortiden, sier han til Belbournes Radio Sport National, ifølge VeloNation.

- Han er fremdeles en stor utøver. Dopingen han tok var for å slå de aller beste i toppen, og du kan argumentere for at disse han slo, mange av dem hadde allerede sonet straffer for doping. Du kan si at han ble med i en gruppe som gjorde det de måtte for å få jobben gjort. Det er sånn en amerikaner tenker, sier Liggett.

På en annen side innser han også den urett Armstrong har påført folk.

- Enden av visa er at han har jukset seg gjennom og han har sviktet mange folk ganske ille som har hatt tillit til Armstrong.

Støttet Armstrong lenge
Som sitatene til Liggett antyder, han har fremdeles sympati med Armstrong. Derfor kommer det ikke som noen overraskelse at han støttet verdensmesteren fra Oslo til det siste.

Han har måttet tåle masse kritikk, blant annet for hvordan han slo tvil om USADAs etterforskning av Armstrong. Ligget sa blant annet at han hørte folk hadde fått tilbud om penger for å snakke med USADA.

-Selvfølgelig føler jeg meg latterliggjort og etterpåklokskap er en fin ting. Du kommenterer en fyr som vinner Tour de France sju ganger på best mulig måte, og hyller han for hva han ser ut til å være, en stor utøver på toppnivå som gjør det umulige. Du føler deg ranet når du har bygget han opp til en superstjerne og nå er det (avslørt) at han jukset seg til det, sier Liggett.

Han kan ha vært ren
Liggett klamrer seg også til et halmstrå av et håp. At Lance i det minste var ren i noen av sine triumfer.

- Vel USADA sa at hvis han hadde anket og lagt kortene på bordet, så ville de bare å beskyldt han for å bruke doping for å vinne to av tourene, bemerker Liggett.

Dessverre for briten var det ikke helt slik. Det USADA har sagt er at hvis Armstrong hadde samarbeidet fullt ut, så ville foreldringen kommet inn i bildet og dermed hindre de å ta flere enn fem titler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.