*Nettavisen* Sport.

- Armstrong-saken burde felt presidenten

Rolf Aldag (HTC) Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Rolf Aldag tar et kraftig oppgjør med sykkelsporten og UCI-president, Pat McQuaid.

12.01.12 13:24

Etter 20 år som proffsyklist og sportsdirektør snudde Rolf Aldag ryggen til sykkelsporten.

I stedet takket han ja til en toppjobb for de tyske Ironman-utøverne (triatletenes ekstremøvelse).

Gjennom årene i Telekom og HTC-Highroad forteller Aldag nå at han følte seg «fanget» i et «spesielt miljø» hvor «UCI bestemmer alt» og «det ikke eksisterer demokrati».

Stempler UCI som pengegriske
Denne kritikken kommer 43-åringen med i et større intervju med Süddeutsche Zeitung.

Avisen har lagt ut deler av intervjuet på sin egen hjemmeside.

- Det internasjonale sykkelforbundet tar ikke kampen mot doping alvorlig nok. De følger kun sine økonomiske interesser. På alle områder er ting lagt til rette for egen vinning, uansett om det er etisk forsvarlig, eller ikke, forteller Aldag til Süddeutsche Zeitung.

- Jeg mistet interessen
Tyskeren har kjørt Tour de France ti ganger, og har opplevd suksess som så vel rytter som sportsdirektør.

Han hadde tempoverdensmester Tony Martin og sprintfenomenet Mark Cavendish i laget sitt, men virket likevel avventende da HTC-Highroad-laget raknet – og både ryttere og ledere desperat jobbet for å skaffe seg nye arbeidsgivere.

Som mange andre fra HTC-gjengen, hadde også Aldag tilbud fra Omega Pharma-Quick Step, men han valgte altså å fortsette karrieren i en helt annen idrett.

- Jeg hadde ingen interesse av å jobbe i en virkelighet jeg ikke liker, og der ting aldri forandrer seg, forteller han.

Hardt ut mot McQuaid
Han nevner konkrete personer og saker han mener gir næring til dobbeltmoralen innenfor sporten.

En av dem er presidenten i det internasjonale sykkelforbundet, Pat McQuaid.

I forbindelse med den føderale etterforskningen av Lance Armstrong, har det kommet fram at den sjudoble Tour de France-vinneren donerte 125.000 dollar (ifølge «60 minutes» skal det ha dreid seg om 25.000 dollar til antidopingarbeid og nye 150.000 tre år senere) til forbundet.

Det hevdes at pengene bidro til å dysse ned en positiv dopingprøve Armstrong skal ha avlagt under Tour de Suisse i 2001.

Hamiltons vitnemål
Påstandene fikk nytt liv etter at tidligere Armstrong-kompis, Tyler Hamilton, lot seg intervjue av nyhetsmagasinet «60 minutes».

Les også: - Armstrong testet positivt i 2001

Uansett hva bakgrunnen for transaksjonene var, mener Aldag det er klanderverdig av både forbundet og McQuaid ikke å redegjøre for overføringene.

- I det virkelige liv, hadde ingen kommet helskinnet igjennom en slik sak. Man hadde sagt: Pat McQuaid snakket ikke sant, og han sitter i en slik posisjon innenfor sporten, derfor må han gå!

Aldag hevder at presidenten har gitt feilaktige opplysninger i både saken mot Armstrong og i den pågående farsen som involverer dagens store stjerne, Alberto Contador.

Angriper Kristoffs sjef
Mannen fra Beckum innrømmet selv at han brukte EPO under flere år av sin aktive sykkelkarriere.

Det skjedde under en pressekonferanse i 2007.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Damien Meyer

Likevel har han lite positiv å si om landsmannen sin, Hans-Michael Holczer. Utad var tyskeren - som nå er generalmanager for Alexander Kristoff i Katjusja Team - en sykkelleder med sterke antidopingholdninger.

Likevel rammet den ene dopingskandalen etter den andre Gerolsteiner mellom 2008 og 2009. Store deler av tysk sykkelsport ligger fremdeles i ruiner på grunn av ukulturen som blant annet eksisterte i (spesielt) T-Mobile, men også nevnte i Gerolsteiner.

- Hvis han har en så høy moralsk standard, bør han også være i stand til å innrømme at han selv sviktet massivt i gjennom sitt daglige virke i Gerolsteiner. Han snakket mye om at han hadde rent mel i posen, og at han ønsket at rytterne hans skulle være rene.

- Da ser man ganske dum ut i etterkant når man får tre store dopingsaker med Stefan Schumacher, Bernhard Kohl og Davide Rebellin på laget. Han sa selvsagt at han ikke hadde noe med det å gjøre, men det er selvsagt ikke sånn ting fungerer, påpeker Aldag.

McQuaid ba om mer tid
I rettferdighetens navn skal det sies at sykkelsporten de siste årene har innført en rekke tiltak for å rydde opp i sportens dårlige rykte.

Sykkelsporten kjører flere dopingprøver enn andre idretter det er naturlig å sammenligne seg med, og var først ute med å innføre de biologiske blodpassene.

Tidligere har Pat McQuaid uttalt at «de nok trenger et par år til for å kunne gjenreise sykkelsportens troverdighet».

Men Aldag fastholder at man ikke er i nærheten av å lykkes.

- Akkurat nå har jeg mine tvil om akkurat det.

Helt ute av sykkelsporten er likevel Rolf Aldag ikke. I intervjuet beskriver han tempofenomenet Martin som en «god gutt» og fungerer fremdeles som en konsulent for rytteren.

Men en rolle som leder eller sportsdirektør i et av de store lagene, var han ikke interessert i.

Vi anbefaler deg å lese intervjuet (på tysk) hos Süddeutsche Zeitung og holde øynene åpne for hele artikkelen med den tidligere HTC-toppen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.