Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Garry Kasparov:

- Atmosfæren i Norge er farlig for Magnus

2004: 13 år gamle Magnus Carlsen fra Norge spiller remis i et parti mot verdens beste sjakkspiller Garry Kasparov i Reykjavik i 2004.
2004: 13 år gamle Magnus Carlsen fra Norge spiller remis i et parti mot verdens beste sjakkspiller Garry Kasparov i Reykjavik i 2004. Foto: (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
- For Magnus handler Norway Chess bare om psykologi. De enorme forventningene skaper en farlig atmosfære for ham her i Norge, sier sjakklegenden Garry Kasparov.

ÅLESUND (Nettavisen): Samtidig som Magnus Carlsen spiller Norway Chess i Stavanger, er «gamle-treneren» Garry Kasparov på innovasjonskonferansen Innotown i Ålesund.

Her har han snakket om kunstig intelligens med bakgrunn i den berømte kampen mot IBM-datamaskinen Deep Blue for over 20 år siden.

Men i et intervju med Nettavisen avslører Kasparov at han fremdeles følger nøye med den norske sjakkhelten:

Farlig atmosfære

- For Magnus handler det nå bare om psykologi. De enorme forventningene her hjemme skaper en farlig atmosfære for ham. Samtidig vil hvordan han klarer seg i Stavanger si mye om det kommende VM.

- Noen sier at man ikke kan bli profet i sitt egen hjemland?

- Ja, men for Magnus er det omvendt! Her blir han tilbedt til de grader at det blir farlig for ham. Han kan reise rundt i verden og vinne og vinne, men så kommer han hit ...

SJAKKROSA SOFA: Garry Kasparov ble verdensmester første gang i 1984, og ble regnet som verdens beste sjakkspiller i over 20 år.

På Innotown vil Kasparov snakke om hvordan det var å tape mot Deep Blue i 1997. Noen vil ha glemt at han bare sju år senere spilte remis mot en 13 år gammel norsk gutt. Hvordan var det?

Holdt på å tape mot Magnus

- Hør, for det første holdt jeg faktisk på å tape den runden, det var egentlig et mirakel at jeg klarte å redde den. Og så vant jeg neste runde, slik at totalt vant jeg mikrokampen. Men jeg tenker sjelden på alderen til motstanderne mine. Det handler om styrke, og det var lett å se allerede da at Magnus hadde et stort potensiale.

- Og husk, jeg var helt på slutten av min karriere. Det var fint å kunne møte en kommende stjerne på den måten. Og jeg visste ikke da, at jeg bare fem år senere skulle tilbringe et helt år sammen med ham.

- Du lærte ham mye?

Trenger selvtillit

- Ja, han var kommet til et punkt der han trengte et ekstra push til å ta det siste spranget. Han var allerede en av toppspillerne i verden, men det hjalp at vi har veldig ulik spillestil. Han er mer som Karpov og Fischer, så det gjaldt egentlig mest å utvide horisonten hans. Du kan si at jeg hjalp til å gjøre spillestilen hans mer universell.

I oktober skal regjerende verdensmester Magnus Carlsen forsvare tittelen mot italiensk-amerikanske Fabiano Caruana. Hvordan tror Kasparov det vil gå?

- Det vet jeg ikke. Og det er derfor Stavanger er så viktig for ham. Klarer han utfordringene der, vil det kunne gi ham den tryggheten og selvtilliten han trenger i november, sier Garry Kasparov til Nettavisen.

LEGENDE: Kasparov møtte entusiastiske ungdommer i Ålesund Sjakklubb onsdag. 

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!