RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
GIKK VIDERE: Ingvill Måkestad Bovim etter runde 1 på 1500 meter på Letzigrund Stadion i Zurich, Sveits i forbindelse med EM i friidrett tirsdag.
GIKK VIDERE: Ingvill Måkestad Bovim etter runde 1 på 1500 meter på Letzigrund Stadion i Zurich, Sveits i forbindelse med EM i friidrett tirsdag. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

- Åtte kjemper om gullet

Sist oppdatert:
Ingvill Måkestad Bovim (33) boblet over av overskudd i kvalifiseringen.

ZÜRICH (NTB): Hun tror at hele åtte løpere kjemper om gullet på 1500-meteren i friidretts-EM fredag kveld.

Bovim tok seg til finalen på den dårligste tiden (4.13,02) av dem som kvalifiserte seg, men uansett hadde hun full kontroll gjennom hele løpet.

33-åringen gjorde akkurat det hun måtte.

- Perfekt taktisk løp

Hun la seg raskt inne ved listen og kontrollerte rutinert inn til 4.-plass i det første heatet. Dermed var saken grei. Det spilte ingen rolle at hele ni løpere løp fortere i det andre heatet. Sifan Hassen fra Nederland var raskest av alle med 4.09,55 i heat to.

Bovim mente at hun fikk til et perfekt taktisk løp.

- Det kjentes bra ut, og jeg fikk det svaret jeg ønsket meg med å komme inn blant de fire beste. Jeg kjente dessuten at jeg hadde «kicket» som kreves på de siste 50 meterne. Jeg løp fra de andre i stedet for å bli tatt igjen av de bak. I dag handlet det om å bli topp fire, og det var om å gjøre å bruke minst mulig krefter, sa løperen som ble nummer seks på distansen i VM i 2011.

I EM i Helsingfors for to år siden endte hun på 10.-plass.

Etter EM for to år siden ble hun skadd rett i forkant av OL i London. Deretter ble hun nokså raskt gravid, og det førte til at konkurransepausen ble ytterligere forlenget.

Første på to år

Mesterskapet i Zürich på Letzigrund stadion er hennes første på over to år. Det vistes. Mellomdistanseløperen så ut til å storkose seg.

- Mannen min sa før jeg dro nedover at det var på tide jeg kom med i gang. Jeg ble nok litt for tørrvittig for ham. Det er et tegn på at overskuddet er der. Følelsen er god, og jeg har tro på meg selv, sa Bovim.

Bovim pådro seg et sår på leggen underveis. En konkurrent plantet piggene i sine sko i henne. Det er slikt som skjer i kampens hete.

Onsdag venter det hviledag på henne. Først torsdag rettes tankene inn mot fredagens finale. Da går hun inn i boblen igjen.

- Jeg tror at åtte løpere har sjansen til å ta en medalje i finalen, sa Bovim, som før kvalifiseringen hadde mål om å bli blant de seks beste i finalen.

Bovim var også påmeldt på 800 meter, men den blir det ingen av. Det var kun aktuelt om hun skulle ryke ut fra 1500-meterkvalifiseringen, og det var hun aldri i nærheten av å gjøre.

MIRIAM SOUMARE fra Frankrike løper i mål foran Yeorya Kokloni fra Hellas (til venstre) og Norges egen Ezinne Okparaebo.


Okparaebo kontrollert videre

Ezinne Okparaebo tok seg greit videre til semifinale på 100 meter i friidretts-EM tirsdag. Det gjorde hun med 11,24 og 2.-plass i sitt heat.

Tiden er ett hundredel bedre enn hennes tidligere årsbestenotering og bare 14 hundredeler fra hennes personlige rekord. Okparaebo hadde den sjette beste tiden av de 24 som skal løpe semifinale onsdag.

Franske Myriam Soumaré tok en klar heatseier på 11,03, men Okparaebo hadde full kontroll i banen ved siden av henne. De fire beste i hvert av de fem heatene og fire beste tider for øvrig tok seg videre til semifinale.

Bak Soumaré hadde også Dafne Schippers (11,10), Ivet Lalova (11,17), Ashleigh Neilson (11,19) og Desiree Henry (11,21) bedre tid enn Okparaebo.

Både semifinaler og finale avvikles onsdag.

Kårbø utslått på 3000 meter hinder

Tom Erling Kårbø løp inn til 9.-plass i sitt heat på 3000 meter hinder med 8.42,33 og var drøyt fem sekunder fra finaleplass.

De fem beste i hvert heat og fem beste tider for øvrig tok seg til finale. Kårbø hadde derfor et lite håp etter at han kom i mål i 1. heat, men tiden viste seg å være for svak. Hele ti mann i 2. heat løp raskere enn nordmannen, som dermed endte på 19.-plass totalt.

Krystian Zalewski fra Polen vant Kårbøs heat på 8.35,44, mens hans landsmann Mateu

Kjerpeset utslått på 400 meter hekk

Øyvind Kjerpeset var sjanseløs i kvalifiseringen på 400 meter hekk i friidretts-EM. Med 51,23 ble han nummer seks i sitt heat og nummer 30 totalt.

De fire beste i hvert av de fem heatene og de fire beste tidene for øvrig gikk videre til semifinale, og Kjerpeset var ikke i nærheten av å ta seg gjennom det nåløyet.

Han var langt bak både sin personlige rekord 49,95 og årsbestetiden 50,59.

Sveitseren Kariem Hussein var klart best i nordmannens heat og bremset over mål til 49,70. Beste tid i kvalifiseringen hadde russiske Denis Kudrjavtsev med 49,05.

I AKSJON: Øyvind Kjerpeset under runde 1 på 400 meter hekk på Letzigrund Stadion i Zurich, Sveits i forbindelse med EM i friidrett tirsdag.


Ingen EM-suksess for Haarklau

Katrine Haarklau var sjanseløs i kampen om finaleplass i stav under friidretts-EM. Hun rev seg ut på 4,15 og ble stående med 4,00 i kvalifiseringen.

Haarklau gikk over åpningshøyden i tredje og siste forsøk, men rev tre ganger på neste høyde og var dermed ute av kvalifiseringen før flere av konkurrentene i gruppen hadde gjort sitt første hopp.

Rise nest best i kule

Lars Vikan Rise var nest best i kule med 15,43 og klatret til 14.-plass etter tre øvelser i tikampen i friidretts-EM.

Rise lå beskjedent plassert etter de to første øvelsene, men viste sin styrke i kuleringen. Bare ungarske Attila Zsivoczky (15,56) var bedre enn ham der, og med 816 poeng klatret nordmannen på listene.

Rise innledet med 14,24. Han fikk opp sitt beste støt i annen omgang, mens han avsluttet med 15,22.

Rise var første nordmann i aksjon da EM ble innledet i Sveits tirsdag. I første øvelser fikk han 11,40 på 100 meter (774 poeng). Dermed var han på 24.-plass av de 25 deltakerne etter første øvelse.

Han greide 7,21 i siste omgang i lengde og klatret til 20.-plass etter to øvelser. Rise hadde 7,16 i første forsøk, dødt i neste. For sitt tredje hopp, som ga ham delt 17.-plass i øvelsen, innkasserte han 864 poeng.

Etter tre øvelser leder tyske Arthur Abele med 2644 poeng, mens Rise har 2454.

Senere tirsdag er det høyde og 400 meter, mens konkurransen avsluttes onsdag med 110 meter hekk, diskos, stav, spyd og 1500 meter. (©NTB)

Obst utslått i spyd

Marie-Therese Obst kastet 54,59 i kvalifiseringen i friidretts-EM tirsdag. Det holdt ikke til finaleplass i spyd.

Det automatiske kvalifiseringskravet var 57,50, og 12 utøvere greide den lengden. Den siste finaleplassen gikk på 57,53.

Obst fikk til sitt lengste kast i første forsøk. Hun fulgte opp med 52,42 og et dødt kast i de to siste. Hun endte på 16.-plass blant de 22 deltakerne.

Best i kvalifiseringen var Martina Ratej fra Slovenia, som kastet 61,87 i sitt første og eneste forsøk.

Sjanseløs Warholm
Karsten Warholm løp på gode 46,73, men var sjanseløs i kampen om semifinaleplass på 400 meter i friidretts-EM tirsdag.

Warholm løp i siste heat og kom i mål som nummer sju. De fire beste i hvert av de fem heatene og de fire beste tidene for øvrig fikk semifinaleplass. Sistemann som gikk videre på tid hadde 46,30.

Best i kvalifiseringen var russiske Maksim Dyldin med 45,45.

Totalt endte Warholm på 31.-plass.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere