RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Både jeg og NFF må tåle kritikk

Foto: Montasje / Paul Weaver / Mediehuset Nettavisen / Heiko Junge NTB scanpix
Sist oppdatert:
Men Norges Fotballforbund slår tilbake mot anklagene.

Det var i et blogginnlegg torsdag at fotballspilleren Mads Hansen gikk hardt ut mot blant andre kommunikasjonsdirektør i Norges Fotballforbund, Svein Graff.

- NFF hadde en løs kanon på dekk, skrev fotballspilleren og siktet til en episode som inntraff i fjor høst.

- Soleklare regler
Hansen hadde i november 2012 satt penger på at hans daværende klubb, Fredrikstad FK, skulle slå Rosenborg i Tippeligaen.

Hansen selv var ute med skade og reiste ikke med laget til Trondheim. Som han selv skriver, «lå han sykemeldt hjemme på sofaen med skadet lyske» da kampen ble spilt.

Fredrikstad vant oppgjøret mot trønderne, og Hansen, som hadde satt 500 kroner på FFK-triumf, kunne dermed innkassere en pen gevinst. Dette ble deretter annonsert av Hansen på Twitter.

Den daværende Fredrikstad-spillerens spill på eget lag gikk naturlig nok ikke ubemerket hen. Flere medier tok tak i saken, og Hansen måtte blant annet tåle kritikk fra NFF i denne saken.

Svein Graff sa følgende til Dagbladet 12. november:

- Reglene er soleklare. Her høres det ut som at han har vært ubetenksom. Med den store oppmerksomheten kampfiksingssaken har fått, bør spillerne være veldig godt kjent med at spill på egne kamper ikke skal forekomme.

Det er denne uttalelsen fra Graff som Hansen nå går hardt ut mot. Han mener det i uttalelsen «antydes fra høyeste hold» at han er skyldig i et regelbrudd som en følge av pengene han satte, og vant, på FFK.

«La det nemlig være sagt: vi ønsker alle det samme – en idrett helt fri for kampfiksing og annen uhederlighet. Veien dit er imidlertid ikke å beskylde ærlige og lovlydige spillere for regelbrudd. Statuer gjerne et eksempel, men gjør det da med noen som ikke etterlever regelverket. For som man sier i NFF: Reglene er soleklare», skrev Hansen i sitt innlegg.

- Vi må tåle kritikk
Hansen skriver videre at slik han tolker reglene til NFF på dette området, har han ikke gjort noe galt ved å sette penger på Fredrikstad-kampen.

«I NFFs regelverk heter det at «en spiller ikke kan delta i veddemål om resultat i en kamp en selv deltar i». Legg merke til slutten av teksten; «deltar i». Jeg var som nevnt skadet, og befant meg således i en helt annen del av landet. Jeg deltok dermed ikke noen større grad enn dere som leser dette. Det jeg gjorde var fullt lovlig, hvilket NFFs generalsekretær Kjetil Siem også har bekreftet i ettertid, skrev fotballspilleren på sin blogg.

Denne tolkningen er imidlertid ikke Svein Graff i NFF helt enig i. Da Nettavisen var i kontakt med ham torsdag kveld kom han med følgende presisering av Hansens innlegg.

- Jeg registrerer at Mads Hansen omtaler meg som en løs kanon på dekk fordi jeg uttalte at reglene er soleklare. Jeg og NFF må tåle kritikk, og det er bra han sier ifra når han føler seg urettferdig behandlet, sa Graff.

- For å understreke min uvitenhet refererer han til regelverket, riktignok med en lettere omskrivning: «en spiller kan ikke delta i veddemål om resultat i en kamp han selv deltar i». Det er bra han legger med en lenke til regelverket så leserne kan lese den faktiske ordlyden som var utgangspunktet for at jeg uttalte meg som jeg gjorde, sa han videre og presiserte reglene:

Ǥ1-5. Fair play
(1)En klubbs spillere, ledere, trenere, støtteapparat og ansatte skal i tilknytning både til egne og andre klubbers kamper, etterleve prinsippene om lojalitet, integritet og fair play (god sportsånd).

(2)Ingen av aktørene nevnt i (1) kan, direkte eller indirekte, delta i veddemål om resultatet i kamp en selv deltar i, på noe vis medvirke til eller forsøke å medvirke til bestikkelser, eller forsøke å påvirke resultatet i en kamp gjennom usportslig atferd.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Må informere
Graff er fortsatt klar på at fotballspillere ikke skal tippe på egne kamper, uansett om de er på banen eller ikke. Han sier det er NFFs ansvar å tydeliggjøre dette overfor spillerne.

- Vi ønsker ikke at spillere skal tippe på egne kamper - enten de er på banen eller ikke. Årsaken er åpenbar - som spiller er du en del av laget/klubben og kan sitte på innsideinformasjon selv om du i enkeltkamper kan være ute med skade. Når Mads likevel tolker regelverket annerledes har ikke NFF vært flinke nok til å informere, og derfor har vi også presisert ordlyden i standardkontraktene.

Hansen reagerte også på at Graff i sin uttalelse til Dagbladet trakk inn den mye omtalte kampfiksingsskandalen i norsk fotball.

«For meg fremstår dette som en like klar skivebom som å kritisere noen for å ta Omega-3 i kjølvannet av Lance Armstrongs dopingavsløringer», skrev han.

Til dette har Graff følgende tilsvar:

- Ubehagelig mediefokus har jeg respekt for, men vi må ikke glemme hva FFKs egen klubbdirektør uttalte i denne saken: «Jeg mener det er idiotisk å utfordre skjebnen med situasjonen vi har i norsk fotball, selv om det skulle være innenfor». «Ja, ja, ja, denne spilleren vet at han ikke kan spille på egne kamper». «Vi tar dette svært alvorlig», sa Graff til Nettavisen torsdag kveld.

- Uttaler seg bastant
Nettavisen snakket også med Mads Hansen torsdag kveld. Fotballspilleren ønsket å presisere følgende:

- La meg først understreke at «en løs kanon på dekk» på ingen måte er noen generell personkarakteristikk av Graff, men mitt inntrykk av hvordan han uttalte seg i denne saken. Årsaken til omskrivingen, som jeg heller vil kalle en forkortning, av paragraf 1-5, var for ordens skyld å utelate alle momenter som ikke var relevante, sa Hansen.

- La meg si noen ord om de to paragrafene ...

«1-5(1) er en lite konkret regel som åpner for skjønnsmessige vurderinger, der hver sak må vurderes individuelt. Er det å sette penger på at eget lag vinner (etter at lagoppstillinger har blitt gjort tilgjengelige for offentligheten), når man ikke selv deltar, et brudd på lojalitet, integritet og fair play? Jeg mener nei - uten tvil».

«1-5(2) er betydelig mer konkret, og denne er helt åpenbart ikke brutt på noen som helst måte. Dette er for øvrig det eneste punktet som per nå er omtalt i standardkontraktene».

- Jeg respekterer at Graff eventuelt tolker paragraf 1-5(1) totalt annerledes enn meg, men jeg kan ikke med min beste velvilje forstå hvordan han kan uttale seg så bastant og si at reglene er soleklare. Det er i orden at NFF ønsker at man ikke skal tippe på egne lags kamper, men da må dette nedtegnes på papir før man beskylder spillere for å bryte det nåværende regelverket, sa Hansen til Nettavisen.

- Selv om det ikke er NFFs bord, hadde det vært spennende å vite Graff mener om saken VG omtalte under hoppuka, der en hjemmeværende Bjørn Einar Romøren (men like fullt en del av hopplandslaget) satte penger på at Anders Jacobsen skulle vinne sammenlagt. Var det et brudd på lojalitet, integritet eller fair play? Hvis ikke, hva er forskjellen?

- Har mer rett
Når det gjelder sitatet fra Joacim Jonsson, klubbdirektør i Fredrikstad, som Graff referer til i sitt tilsvar, har Hansen følgende å si:

- Det at Joacim uttaler seg som han gjør, gir ikke Graff noe mer rett i sine uttalelser. Det skal sies at jeg mener Joacim burde ordlagt seg annerledes, hvilket jeg også har sagt til ham, men hans egen subjektive mening skal han selvsagt få lov til å ha, sa fotballspilleren.

- Det som skiller hans uttalelser fra Graffs, er at han ikke kommer med påstander som er ukorrekte. Jeg regner dessuten med at han i forbindelse med intervjuet har fått presentert Graffs uttalelser om at det jeg gjorde strider mot regelverket, hvilket kanskje kan ha påvirket svarene hans, avsluttet Hansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere