- Bare å ta av seg hatten for Strømsgodset

Foto: Kyrre Lien/Scanpix

Best på banen. Best i klassen utenfor.

11.05.11 22:04

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Onsdag presenterte Norges Fotballforbund regnskapstallene for Tippeligaen, Adeccoligaen og Toppserien for siste halvår av 2010.

Mens Tromsø pekte seg ut som den klubben som for øyeblikket sliter mest på den økonomiske siden og risikerer poengtrekk, var det også tre klubber som spesielt utmerket seg positivt.

Vålerenga, Strømsgodset og Aalesund er ifølge de siste tallene såkalte kategori 3- klubber. Det vil si at klubbene oppfyller alle kravene som stilles til god orden på økonomien.

- Ta av seg hatten
Den klubben som kanskje har hatt den aller største oppsvingen av alle, er serieleder Strømsgodset. Ved de tre foregående regnskapsgjennomgangene har Drammens-laget nemlig vært i kategori 1, den dårligste kategorien, som krever at klubbene må iverksette en handlingsplan. I løpet av et halvt år har imidlertid dette snudd og Godset er nå best i klassen.

- Strømsgodset har kuttet mye og begynte veldig tidlig å konfrontere situasjonen, sier leder i Norsk Toppfotball, Nils Røine, til Nettavisen.

- Klubben har en ny ledelse, med større innsikt i det økonomiske. Godset har bygd opp en identitet rundt laget i byen mer enn før og har nærmiljøet og distriktet bak seg, sier Røine.

Røine tror at det å ha god kontroll på økonomien også gjenspeiler seg i sportslige resultater. Etter seks serierunder topper Drammens-laget Tippeligaen med 13 poeng.

- Det er påfallende at det er klubber med mye sportslig suksess, som også øker inntektene, slik som Vålerenga og Strømsgodset, sier Røine.

- I Strømsgodset har de gjort en kjempejobb den siste tiden. De kom veldig raskt i gang og har nå suksess både sportslig og økonomisk. Det er bare å ta av seg hatten, fortsetter han.

5 viktige punkter
Daglig leder i Strømsgodset, Erik Espeseth, trekker fram fem punkter som hovedgrunnen til at Drammens-klubben har forbedret sin økonomiske situasjon betraktelig.

Blant annet har klubben hatt en streng kostnadskontroll de siste to-tre årene, der utgifter i forbindelse med spillerne har blitt senket et sted mellom 40 og 50 prosent.

- Her har Jostein Flo og Ronny Deila, sammen med spillerne og spillerutvalget, gjort en god jobb. Dette er en bærebjelke for god drift over tid, sier Espeseth til Nettavisen.

Den daglige lederen trekker også fram klubbens arbeid i forhold til sponsorer og det å bygge opp en merkevare. På dette området økte klubben inntektene med 2-3 millioner i fjor.

- Vi la ned et stykke arbeid i forkant av forrige sesong, der vi jobbet opp mot sponsorer på en måte vi ikke ha gjort før. Vi la fram en del dokumentasjon om hva Godset er og hva vi gjør.

- På grunn av dette har vi klart å selge inn en rekke nye samarbeidspartnere og har hatt en kraftig vekst i bedriftsmarkedet den siste tiden, sier han.

- Aldri fornøyd
I tillegg til dette peker Espeseth på at Godset hadde størst reel publikumsvekst på sine hjemmekamper i 2010, at laget tok seg til cupfinalen og salget av Marcus Pedersen til Vitesse.

- Den økonomiske situasjonen vi nå opplever skyldes først og fremst hardt arbeid. Det er ingenting som kommer gratis i denne bransjen, sier han.

- På hvilke områder ha dere forbedringspotensial?

- Vi vet at ting kan endre seg fort i fotballen og vårt mål er å bygge opp klubben til å være bærekraftige over tid. Per i dag, så ser det veldig bra ut, sier Godset-lederen.

- Men vi vil aldri være helt fornøyd, verken når det gjelder sport, økonomi eller marked. Det ligger i klubbkulturen at vi alltid ønsker å forbedre oss på alt, forteller Espeseth.

- Rekdal kan skrike
Sammen med Godset, trekker Niels Røine også fram Aalesund som et godt eksempel på at det drives svært godt og fornuftig økonomisk blant mange av tippeligaklubbene.

Tangotrøyene er også dette halvåret for første gang inne blant kategori 3-lagene, etter å ha vært i kategori 2 de tidligere årene, etter at systemet ble innført i 2009.

- AaFK har vært bra lenge. De har også lyktes godt med det å skape lokal tilhørighet. De siste årene har klubben lyktes på begge plattformer, både økonomisk og sportslig.

- En av hovedgrunnene til suksessen er at ledelsen bestemmer og driver edruelig. Kjetil Rekdal kan skrike så mye han vil etter mer penger, men det er ledelsen som ta avgjørelsene.

- Hva er den største utfordringen klubbene står overfor, mener du?

- Den største utfordringen er nok at vi er avhengig av folks tid. Strukturen for hvordan vi bruker tiden vår er i ferd med å forandre seg, sier Nors Toppfotball-lederen.

- Det merkes også andre steder, som for eksempel hos kinoene og hos mediene. Vi er nødt til å vite mest mulig om folk, for å skreddersy et produkt som er ettertraktet, avslutter han.

LES OGSÅ: Tromsø risikerer poengtrekk

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.