RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Behagelig å leve i skyggen

(EPA/Scanpix)
Ola Vigen Hattestad er verdens beste, men misunner ikke lagkompisene oppmerksomheten.

ST. CATERINA (Nettavisen): 25-åringen avsluttet sesongen med en 59.-plass i fredagens prolog under verdenscupfinalen i St. Caterina. Lørdag og søndag gikk han rundt og koste seg i sola, vel vitende om at ingen kunne ta fra ham krystallkula som er beviset på at han har væt verdens beste sprinter denne vinteren.

- Jeg nyter hvert sekund, sier østfoldingen når Nettavisen møter ham søndag formiddag.

Stikker seg ikke fram
Ennå har han ikke rukket å tenke på at triumfen kan innebære en litt annerledes tilværelse. Ola Vigen Hattestad er ikke lenger en i mengden. Han er eneren.

Men han kommer ikke til å gjøre noe spesielt for å stikke seg fram.

- På sprintlaget tar Tor Arne Hetland, Eldar Rønning og Øystein Pettersen mye av oppmerksomheten. Og sånn kan det gjerne fortsette for min del. Jeg synes det er behagelig å leve i skyggen, sier Vigen Hattestad til Nettavisen.

I strupen på FIS
Selv om han holder en lav profil, er han full av sterke meninger om idretten sin. Før jul gikk han til frontalangrep på Det internasjonale skiforbundet (FIS). Vigen Hattestad reagerte kraftig på at prologene i Tour de Ski og verdenscupfinalen skulle gi poeng i sprintverdenscupen, og likte heller ikke at to innbakte sprinter i Tour de Ski ga sprintpoeng.

- Jeg sa jeg følte at vi spesialsprintere blir diskriminert, og det står jeg for. Det bekreftet jo også Vegard Ulvang ved å si at det politiske målet er at flest mulig skal satse allround, sier verdenscupvinneren.

Samtidig aksepterer han enkelte av argumentene.

- Jeg tror heller ikke det er gunstig hvis det blir et klart skille mellom sprint og distanserenn. Langrennssporten må holdes samlet. Men FIS må akseptere at det finnes spesialister. De klarer ikke å reversere den prosessen.

B-preg
- Føler du at sprint fortsatt har et B-preg?

- Helt klart, i enkeltes øyne har det et B-preg. Blant dem som synes femmila i Holmenkollen er det eneste store skirennet. Men unge folk tror jeg synes sprint er vel så kult som distanserenn.

- Hvordan ser du for deg framtidas sprintlangrenn?

- Jeg håper det blir som i dag, med prolog og fire heat. Jeg føler vi har kommet fram til et bra konsept. Og jeg håper ikke klassisk sprint dør. Jeg er veldig for klassiskløyper som er så tøffe at man må gå med festesmurning, sier stakeeksperten.

Vil ha disking
Vigen Hattestad ønsker seg dessuten litt mer aktive juryer.

- Det skjer jo i praksis aldri at noen blir disket. Jeg tror sprintlangrenn ville ha blitt litt mer fair hvis juryen av og til hadde godt inn og disket noen for de groveste tingene. Systemet som ble innført med gule kort tror jeg ikke har hatt noen effekt.

For Ola Vigen Hattestads del er det uansett uaktuelt å satse allround.

- Før denne sesongen hadde jeg faktisk et mål om å ta et steg på lengre distanser, men faktisk har jeg tatt et steg tilbake. Sprint er det som passer for meg, konstaterer han.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere