RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Besto manndoms-prøven

(FOTO: Primoz Lovric/SCANPIX)
Sist oppdatert:
Petter Northug ble løftet fram av publikum i Holmenkollen – men er glad for at femmilene alltid gås som fellesstart i mesterskap.

HOLMENKOLLEN (TV 2 Nettavisen): - Femmila i Holmenkollen er selve manndomsprøven for en skiløper. Og jeg føler at jeg besto, sier Petter Northug (20) etter sin første Kollen-femmil.

Etter triumfen i Falun onsdag, var det knyttet stor spenning til hva junioren fra Mosvik i Nord-Trøndelag kunne prestere i det edleste av alle skirenn. Enkelte antydet at han kunne komme til å åpne i overkant hardt – og møte veggen. Det motsatte skjedde

Forferdelig hardt
Etter å ha åpnet hardt de første kilometerne, fant Northug en fornuftig marsjfart. Og gjennom den siste av de tre rundene, holdt 20-åringen samme fart som vinneren Anders Södergren. Dermed ble det en solid 15. plass, etter at Northug underveis hadde vært så langt nede som nummer 40 på resultatlista etter 16,7 kilometer.

- Petter besto manndomsprøven med glans. Han klarte å gå et meget veldisponert løp, konstaterer sportssjef Bjørnar Håkensmoen.

Northug innrømmer imidlertid at det var tungt underveis. Fryktelig tungt.

- Det var forferdelig hardt. Etter hvert gikk jeg på ren vilje. Heldigvis fikk jeg noen gode rygger å gå på, og det hjalp. Jeg er god til å henge, poengterer han.

Foretrekker fellesstart
Nettopp derfor er han glad for at alle femmiler i VM og OL gås som fellesstarter.

- Jeg liker å gå femmil i intervallstart, og det var fantastisk å gå her i Holmenkollen i dag. Publikum løftet meg opp bakkene. Men jeg er en fellestartløper. Det passer meg glimrende at det er mange fellesstarter i internasjonale mesterskap, gliser en sliten Northug.

I løpet av sesongen har han flere ganger vist hva han mener med akkurat det. Northugs avslutninger er allerede verdenskjent. Under NM på Heistadmoen i januar var det Frode Estil og Tore Ruud Hofstads som fikk smake Northugs medisin.

I dobbeljaktstarten i Falun onsdag var det selveste Tobias Angerer som måtte se seg slått av Northugs finish.

Dramatisk femmil
Geir Ludvig Aasen ble beste nordmann på femteplass i en høydramatisk Kollen-femmil. Svenske Anders Södergren tok sin første verdenscupseier noensinne, etter at italienske Pietro Piller Cottrer sprakk som en sekk den siste mila. Piller Cottrer hadde på det meste en ledelse på ett minutt og ti sekunder, men kom ikke engang til mål.

OL-mester Giorgio di Centa ble nummer to, mens den ukjente tyskeren Tom Reichelt gikk inn til en sensasjonell tredjeplass.

Her kan du lese om kvinnenes tremil i Kollen som ble gått tidligere lørdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere