*Nettavisen* Sport.

- Blir 20 år yngre når han ser mål

Jaan Kirsipuu (Ag2r) spurtslår Thor Hushovd (Credit Agricole). Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Dette er historien om seiersmaskinen, partykongen og eventyreren Jaan Kirsipuu.

11.02.12 13:03

Estiske Jaan Kirsipuu er utvilsomt en av sykkelfeltets fargeklatter.

Det har den 42 år gamle syklisten, som har fire etappeseirer i Tour de France på merittlisten, vært i snart to årtier, og det er fortsatt en motivert estlender som gjør seg klar for en ny sesong.

- Det er ingen hemmelighet bak det faktum at jeg holder ut så lenge. Jeg anser meg som heldig som får lov til å gjøre det jeg elsker. Jeg er fortsatt topp motivert, det er det viktigste, sier den rutinerte syklisten til cyclismactu.fr.

Profesjonell amatør
Det er riktignok ikke på det absolutt høyeste nivået vi har blitt vant til å se Jaan Kirsipuu på de siste årene. Det er kanskje ikke så rart, for mannen la tross alt opp i 2006.

Da hadde han vært proff i 13 år og vunnet over 100 sykkelritt, men var aller mest kjent for å ha stilt opp i 12 Tour de France uten å ha fullført en eneste utgave av verdens største ritt.

Vel, la opp og la opp. Estlenderen, som har en fortid i de franske storlagene Ag2r og Credit Agricole, sluttet ikke å trene selv om han ga seg som profesjonell syklist.

Hans «amatørkarriere» kan minne noe om den Thomas Alsgaard har hatt i Norge.

Som kjent har ikke den gamle skikongen latt mulighetene til å imponere gå fra seg, blant annet ved å vinne bronsemedalje i de to foregående norgesmesterskapene.

Kirsipuu har en minst like imponerende «amatørkarriere» å se tilbake på. I 2007 ble han estisk tempomester, og måtte bare se seg slått av proffsyklisten Erki Pütsep i fellestarten.

Året etter var det tid for revansje. Etter å ha kjørt inn noen fine resultater i de hjemlige UCI-rittene (som syklist på nasjonale lag) stakk han av med seieren i det estiske mesterskapet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Kirsipuus norske eventyr
Det var liten tvil om at Kirsipuu på ny hadde fått blod på tann. Han slang seg med i noen afrikanske ritt for ulike lag i 2009 og hentet hjem den ene pallplassen etter den andre.

Tilfeldighetene ville ha det til at Kirsipuu i mai samme år stilte til start i FBD Insurance Race (et av Irlands største ritt) for Frogner sykkelklubb. Der viste han at spurtmaskineriet ikke hadde rustet helt bort, selv om det var nesten to og et halvt år siden han formelt sett la opp som syklist.

- Vi fikk en invitasjon til å bli med til rittet, men så hadde ikke jeg anledning til å delta, så ta tok jeg en telefon til min gamle venn Kirsipuu og han stilte villig opp.

- Han er en veldig eventyrlysten type og syntes det var veldig morsomt å få kjøre på et norsk lag, forteller Mads Kaggestad til procycling.no.

Han kom på pallen i fem av rittets åtte etapper, og dro hjem med to etappeseirer. Ifølge Kaggestad var det derimot noe helt annet han ble kjent for i det rittet.

- Han var vel på byen til langt på kveld hver eneste dag, smiler nordmannen.

Eventyret i Asia
Lysten på å konkurrere tok igjen overhånd for estlenderen, og han signerte kontrakt med det malaysiske sykkellaget Letua Cycling Team, samme sommer.

- Jeg har ikke den samme motivasjonen som jeg hadde for ti år siden, noe som er naturlig siden jeg egentlig la opp i 2006. Men da jeg vendte tilbake i 2009 var det fordi jeg hadde lyst til å reise rundt i verden og ha det morsomt med sykkel, forklarer Kirsipuu.

Og morsomt har han hatt det. Kanskje morsommere enn konkurrentene. Resten av 2009 sesongen imponerte han nemlig kraftig med tre triumfer i rittene han kjørte i Asia og Oseania.

Turen gikk i 2010 videre til forløperen til laget han fremdeles sykler for, Team Champion System.

Det ble ingen seire i debutsesongen i laget, men i fjor var han tilbake på vinnersporet med to triumfer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Så hvem er nå denne Jaan Kirsipuu, mannen som har vunnet over 100 sykkelritt og likevel fortsetter å sykle på nest øverste nivå til tross for at han er godt inne i 40-årene?

Det kan Mads Kaggestad svare på. De to var nemlig lagkamerater i Credit Agricole i to sesonger (2005-2006).

- Han er som sagt en eventyrer. Han trives godt i ungdommelige miljøer og elsker å reise rundt. Han er nok ikke så veldig seriøs lenger, men elsker å sykle og synes at det er flott å oppleve ting på denne måten.

- Som syklist er han en skikkelig fighter som blir 20 år yngre straks han ser målstreken. Han har en vill muskulatur og en utholdenhetsbase som gjør at han ofte henger med til spurten. Der er han fortsatt veldig rask.

Veileder
Men det er ikke lenger egne triumfer og prestasjoner som driver Jaan Kirsipuu. For Team Champion System har vokst seg stort, og er i år det eneste asiatiske sykkellaget med prokontinentalstatus.

Dermed har lagets ambisjoner blitt viktigere enn egne resultater for mannen som kjempet mot Thor Hushovd i massespurtene allerede den gangen nordmannen ble regnet som ung og lovende.

- Jeg er 42 år nå og da kan jeg ikke forvente så mye mer sportslig sett. Min rolle er først og fremst å veilede og hjelpe de asiatiske rytterne, slik at de raskere kan skaffe seg de taktiske egenskapene som skal til.

- Sånn sett er vel min rolle på laget mer som en «roadcaptain», innrømmer Kirsipuu overfor det franske nettstedet.

Og en rutinert rytter som Kirsipuu kan være gull verdt for laget som er registrert i Hong Kong. For selv om laget har flere rutinerte australske, amerikanske og europeiske ryttere, er kjernen i laget fortsatt asiatisk.

Det er slik det skal være, for lagets store mål er å gi asiatiske ryttere mulighet til å konkurrere på høyest mulig nivå.

Det er ingen tvil om at laget satser knallhardt. De søkte blant annet om wild-card til Giro d’Italia, noe de ikke fikk. Det blir likevel flere store ritt på laget, blant annet står Tour of California på planen. Det blir også flere anledninger for laget til å matche seg i Europa.

Fest og seriøsitet hånd i hånd
Der får vi derimot ikke se Kirsipuu, skal vi tro rytteren selv. For han holder det å kjøre ritt i Asia og Amerika. Det overrasker ikke Kaggestad.

- Han er blitt lei storlagskulturen i Europa og fortalte meg i forbindelse med det irske rittet at han ikke hadde lyst til å kjøre på World Tour-nivået lenger.

- Dette laget ser han nok mer på som et prosjekt, noe unikt. Det er slikt han liker. Det er klart han kan bidra med erfaring, forteller Kaggestad.

For selv om estlenderen liker å nyte livet med sene byturer er han ifølge Kaggestad alvorlig når han må være det.

- Han er ikke typen som drar med seg ungguttene ut på byen. Han forteller dem heller at de må være seriøse og jobbe hardt, for så å dra ut med lagledere eller mekanikere istedenfor.

Selv om Kirsipuu ikke har bestemt seg for om dette blir hans siste sesong på sykkelsetet eller ikke har han allerede en fremtidsplan. Han drømmer om å bli i miljøet og helst være med å lede Team Champion System i Tour de France en dag.

- Han ville passet fint inn i en rolle som for eksempel coach. Vi skal huske at han trener Rein Taaramäe. Han byttet til en Cofidis-trener et år, men det var ingen suksess, og han gikk derfor tilbake til Kirsipuu før fjorårssesongen.

Det er ingen tvil om at Jaan Kirsipuu er en mann med mange talenter. Forhåpentligvis forblir han en fargekladd i sykkelsporten i mange, mange år fremover.

Du kan lese hele intervjuet med Jaan Kirsipuu her (fransk tekst)

PS: Som den eventyreren han er kjørte Kirsipuu Birkebeinerrittet to ganger. I 2007 ble han nummer fem i eliteklassen, mens han året etter vant klassen M35.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag