*Nettavisen* Sport.

- Blir bare dumt

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)

Astrid Uhrenholdt Jacobsen vil ikke snakke seg inn på stafettlaget i VM, men krever en fair sjanse.

08.01.11 09:59

VAL DI FIEMME (Nettavisen): Akkurat nå havner det meste om Tour de Ski for verdens beste langrennsløpere.

Likevel er Astrid Uhrenholdt Jacobsen (23) klokkeklar når Nettavisen spør om tankene allerede går til VM i Holmenkollen som starter 24. februar:

- Det er bare det jeg tenker på!

Etter å ha fått de to siste sesongene ødelagt av skader, er Uhrenholdt Jacobsen endelig tilbake i verdenstoppen. Hun ligger best an av de norske jentene med en åttendeplass sammenlagt i Tour de Ski, der hun også har vært på seierspallen i to etapper.

- Ikke mange som slår meg
Likevel har hun fortsatt en jobb å gjøre for i det hele tatt å få delta på de ulike distansene i VM. For det er mange norske jenter som har gått fort i vinter. Hele fem jenter har vært på seierspallen individuelt i internasjonale renn. Blant dem er ikke Vibeke Skofterud, som til gjengjeld har bidratt til to norske stafettseirer.

- Det er en veldig tøff kamp om plassene. Og jeg føler ikke at jeg helt har fått uttelling i distanserenn ennå, sier Jacobsen, og fortsetter:

- Derfor må jeg gå fort i Otepää og NM for å vise at jeg fortjener å få gå 10 km klassisk i VM. Jeg mener det er distansen hvor jeg har maks kapasitet. Når jeg er på mitt beste, er det ikke så veldig mange som slår meg, sier Jacobsen til Nettavisen.

- Det er TO stafetter
Ikke minst er det kamp om plassene på stafettlaget. Eller som Astrid Uhrenholdt Jacobsen presiserer: Stafettlagene.

- Jeg blir nesten provosert av at alle snakker om stafetten i entall. Det er to stafetter i VM. Teamsprinten er også en lagkonkurranse. Det er like mye prestisje i den, og like viktig for laget. Alle gull er like mye verdt i VM, sier hun til Nettavisen.

Selv ligger hun meget godt an til en av de to plassene i på lagsprintlaget, mens veien inn på laget til den tradisjonelle stafetten kan virke lang. Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen sørget for norsk OL-gull i fjor. De samme jentene har vunnet begge verdenscupstafettene i år – men fått tøff kamp av Norges andrelag, der jenter som Marthe Kristoffersen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen har vist seg fram.

- Ikke gitt hvem som skal gå
- Det er på ingen måte gitt at det er OL-laget som skal gå i VM, slik jeg ser det. Stafettene i verdenscupen kunne Norge ha vunnet nesten uansett hvem av oss som hadde vært på laget, for alle er så jevne.

- Jeg mener de fire som er i best form bør gå stafetten. Og hvem det er, vet vi jo ikke før under VM. Derfor blir det bare dumt hvis jeg allerede nå skal begynne å argumentere for om jeg skal gå eller ikke gå, sier Jacobsen – som vil kunne være aktuell i begge stilarter.

- Lagsprinten går dagen før den tradisjonelle stafetten. Blir det vanskelig å gå begge?

- Det er ikke noe problem å gå løp to dager på rad hvis man er i form, i hvert fall ikke for meg. Jeg synes ikke man skal være utelukket fra stafetten selv om man går lagsprinten, sier jenta som smått sensasjonelt tok VM-gull i sprint i Sapporo som 20-åring i 2007.

Går for seier
Allerede lørdag får Astrid Uhrenholdt Jacobsen en ny mulighet til å vise landslagstrener Egil Kristiansen at hun også er bedre på distanserenn enn hun har fått vist til nå vinter.

10 km klassisk fellesstart står på programmet i Val di Fiemme, den sjuende av åtte etapper i Tour de Ski. Heming-jenta kan fort blande seg inn i kampen om pallen.

- Jeg kommer nok ikke til å mase om bonussekunder underveis. Jeg vil nok heller prøve å vinne etappen. Det vil si at jeg må bli med når noen skrur opp farten i feltet, noe jeg tror Justyna Kowalczyk, Petra Majdic og Aino Kaisa Saarinen vil gjøre. Så får vi se hvor lenge det holder. Kanskje sprekker jeg, men man må prøve å gå for seieren, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

HTML EMBED
HTML EMBED

Annonsebilag