- Blir det største rittet jeg har kjørt

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)

Vegard Stake Laengen møter stjernene foran Tour de France.

27.05.13 13:17

- Det blir Alberto Contador, Chris Froome og alle de store guttene, forteller en litt kry Vegard Stake Laengen til procycling.no.

Og hvorfor ikke?

I Bretagne Seché Environnement er Critérium du Dauphiné et av rittene alle ønsker å sykle.

Det lå bare åtte plasser i potten og i etterkant av Glava Tour fikk Asker-gutten beskjed om at han kom til å få sykle det store oppkjøringsrittet foran Tour de France.

Kraftprøve før Tour de France
Men Critérium du Dauphiné er ikke for smågutter. Derfor har også lagledelsen tatt ut rytterne de forventer er i best klatreform akkurat nå.

- Det blir vel mer enn hardt nok i bakkene. Dette blir nok rittet, i hvert fall så langt i karrieren min, hvor det stiller mest stjerner på startstreken, og hvor det i tillegg kommer til å kjøres hardt. Jeg syklet Polen rundt i fjor også, som er et World Tour-ritt, men dette blir noe annet.

Dauphiné består av åtte etapper. Tre flate, en tempoetappe og fire fjelletapper.

Den fjerde etappen er den første kraftprøven. Da skal rytterne over en tredjekategori og to fjerdekategorier, før toppavslutning på Montée de Valmorel venter.

Vi snakker 1386 meter over havet, og 12,7 kilometer med sju prosents stigning i snitt på det siste fjellet den dagen.

Møter l'Alpe d'Huez
Og verre skal det bli.

Den 7. juni venter 141,5 kilometer mellom La Léchère og Grenoble. På menyen står to fjerdekategorier, en annen- og en førstekategori.

Etappe sju sender så rytterne over selveste l’Alpe d’Huez (som rytterne også skal over to ganger i årets Tour de France).

- Der har jeg aldri vært før, men det er alltid gøy å teste nye bakker, sier han da procycling.no gjør ham oppmerksom på overfarten over det ikoniske Tour de France-fjellet.

Søndag 9. juni avsluttes så rittet på toppen av Montée de Risoul (12,8 kilometer à 6,9 prosent).

Oppdrag: Brudd
I juni måned kjører de største rytterne enten til Dauphiné eller Tour de Suisse.

I år blir Edvald Boasson Hagen den andre nordmannen i det franske rittet. Til Sveits skal Lars Petter Nordhaug og Alexander Kristoff, og der dukker vanligvis Thor Hushovd opp også.

Stake Laengen var på treningsleir i Pyreneene i forkant av Glava Tour, og håper det skal slå positivt ut under åpningsetappen på søndag.

- Jeg manglet nok litt på bakkeformen i Glava Tour. Jeg trente hardt i forkant av rittet og manglet overskudd. Denne uka har det gått bedre, og da jeg kjørte et fransk cupritt i går (søndag, red.anm.) kjentes det bra ut.

- Hva vet du om rollen du får i Dauphiné?

- Det blir nok en ganske fri rolle. Det blir vanskelig for laget å hevde seg i sammendraget. Målet er å kjøre offensivt og utmerke seg underveis på etappene. Flere av dem er kupert, og det passer meg egentlig ganske bra, forteller han.

Klar for Route de Sud
Etter en litt tung start i Bretagne Seché Environnement har han virkelig funnet seg til rette i laget.

Tidligere i år har han fått kjøre Driegaagse van West-Vlaandern, Paris-Roubaix og var egentlig satt opp på Het Nieuwsblad.

24-åringen er meget fornøyd med mulighetene har får hos sin franske arbeidsgiver.

- Nå får jeg først Dauphiné, og så skal jeg kjøre Route de Sud. Det blir veldig bra oppladning foran NM, påpeker han.

- Hvordan skal du få til en god plassering i Grimstad?

- Fordelen min er vel at jeg er en liten outsider, så jeg får prøve å utnytte det. Men det er mange sterke, norske ryttere som melder seg på i kampen om tittelen, i tillegg er det jo en rytter som Sondre Holst Enger.

Men først venter altså klatretesten mot Chris Froome og de andre stjernene.

Bretagne Seché Environnement i Critérium du Dauphiné: Jean-Marc Bideau, Vegard Stake Laengen, Eduardo Sepulveda, Armindo Fonseca, Arnaud Gérard, Florian Vachon, Sébastien Duret og Florian Guillou.

Critérium du Dauphiné sykles mellom 2. og 9. juni. De siste to årene har Team Sky dominert rittet fullstendig. Begge ganger har Bradley Wiggins gått til topps.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.