RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Blir for dumt om de skal være snille

Foto: Skjermdump NRK.NO, med tillatelse.
Sist oppdatert:
Skiveteran hyller «taktikkjentene», men kommer også med en klar advarsel.

Det var i tirsdagens sprint at ungjenta Ingvild Flugstad Østberg havnet i fokus under semifinaleheatet.

Flugstad Østberg så ut til å ha andreplassen i sin hule hånd, men stoppet mot slutten helt opp for å slippe Kristin Størmer Steira foran seg i mål. Grunnen til dette var at Steira lå mye bedre an i sammendraget og ville slik sett ha mer utbytte av en finaleplass, slik at hun kunne styrke sammenlagtsjansene.

Steira fikk andreplassen som ga direkte finaleplass, mens Flugstad Østberg ble nummer tre.

Det hele endte likevel med at Flugstad Østberg gikk videre til finalen på tid. Der ble hun best av de norske med en andreplass, bare slått av Kikkan Randall fra USA.

- Morsomt å se
Situasjonen i semifinalen har imidlertid vakt stor oppsikt. Polakkene har kalt det hele en skandale, mens svenskene har hintet om at det var juks fra det norske laget.

Selv fotballprofil Ivar Hoff har engasjert seg i saken og sa til Nettavisen onsdag at han mener det de norske jentene gjorde i semifinalen minner om kampfiksing.

Tidligere landslagsløper og langløpspesialist Anders Aukland mener imidlertid det vi så i sprinten tirsdag bare var starten på noe som trolig vil komme mer og mer i langrennssporten.

- Dette er første gang vi ser slik taktikk veldig tydelig, i alle heat. Svenskene gikk taktisk og Curdin Perl gikk taktisk for å hjelpe Dario Cologna, påpeker han til Nettavisen.

- Det var også morsomt at Ingvild slapp Steira forbi seg slik. Endelig fikk vi se noe slik i langrenn. Dette viser at det lønner seg å spille på lag, sier Aukland videre.

Landslaget sportssjef Åge Skinstad mener gjøvikjenta viste god lagånd ved å gjøre som hun gjorde.

- Vi støtter jentene 100 prosent, og vi har fått massiv støtte fra sponsorer, privatpersoner og styret. Alle synes det var en fantastisk måte å gjøre det på, og jeg synes Ingvild virkelig viste god lagånd ved å gjøre det på den måten, sier han til Nettavisen.

- Er ikke vant
Aukland tror de mange reaksjonene på hendelsen har rot i at nordmenn og langrennsentusiaster ellers ikke er vant med taktikkeri på et slikt nivå i langrennssporten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Folk er ikke vant til det, men det er rart at det har blitt oppstyr av det. Langrenn er jo en individuell idrett, der man går for egne sjanser, og det har vært lite taktikk tidligere.

- Men taktikk kommer mer og mer. Det er blitt litt som i sykkel, selv om langrenn ikke er sykkel. Spesielt i Tour de Ski er det muligheter for dette, fordi det handler om å vinne sammenlagt.

- Hva tenker du om Ivar Hoffs utspill?

- Det vitner vel om at han ikke helt skjønner hva Tour de Ski handler om. Der handler det om å vinne sammenlagt, og for å få en på topp, må man gå som et lag. For å si det på fotballspråk, når en spiller scorer, så må noen som regel legge pasningen, sier Aukland.

- Sånn er det for oss som går langløp også. Enkelte ganger har Jørgen (Aukland) vunnet, og jeg holdt igjen. Også da er det slik at man helst vil vinne, men vi ønsker også å kjøre taktisk, som et lag, sier han.

- Blir for dumt
Aukland påpeker imidlertid at langrenn ikke er en lagsport, i hvert fall ikke enda, og om man ønsker å gjøre slike taktiske grep, så må det være godt planlagt og avtalt på forhånd.

Da Flugstad Østberg tirsdag stoppet opp, så det ut til å prege henne. Gjøvikjenta var tårevåt etter målgang, men fikk mye heder og ære for at hun hadde ofret seg for lagvenninnen.

- Det har tatt flere år å komme dit vi her i dag med tanke på taktikk, men rollene må være avklart på forhånd. Både lagledelse og løpere må være involvert i beslutningen, sier Aukland.

Han poengterer at han ikke er kjent med om det var tilfellet med Steira og Østberg.

- Men det er veldig vanskelig, en utfordring å få det til. Ofrer man seg, må det belønnes på et vis. I langløp og sykkel får du betaling. De kan ikke ofre seg for å være snille, det blir for dumt.

- Ut av sammenheng
Åge Skinstad ristet på hodet da han fikk høre Hoffs kritikk og bruk av ordet kampfiksing. Han var enig med Aukland i at de som kritiserer ikke helt skjønner hva de snakker om.

- Jeg synes at det er tatt helt ut av enhver sammenheng. Det er et tegn på at han ikke kjenner konkurranseformen, sier han.

- Dette er et etappeløp, men også en lagkonkurranse, der Ingvild er en del av det laget. Det er ikke sånn at det bare er enkeltvinnere, men også en nasjon som vinner en lagkonkurranse. Det var en vurdering hvor Ingvild og laget bestemte seg for at dette var det smarteste. Det støtter vi fullt ut, sier Skinstad.

Også han påpeker at det er stor forskjell på et worldcuprenn, der alle går for individuell seier, og Tour de Ski, der det meste handler om å vinne sammenlagt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- I et vanlig enkeltstående skirenn ville dette vært en rar måte å gjøre det på. Men man kan ikke ta det ut av sammenhengen, påpeker Skinstad.

- Engasjerer mange
- Vurderingen til Hoff viser at han ikke har satt seg inn i at dette er en lagkonkurranse, gjentar han.

- Forstår du at det kommer reaksjoner?

- Langrenn er etter hvert en viktig idrett som engasjerer mange, så vi er ikke uvante med at ting skaper engasjement. Kristin er med i kampen om en pallplassering sammenlagt, og det er viktigere for oss enn hva en fotballtrener mener.

- Og legger til:

- Hvis du ser på resultatlista, så ble Ingvild nummer to bak Kikkan Randall, som var helt suveren, så vi lyktes ganske bra med taktikken, avslutter Skinstad.

P.S. Onsdag ble det klart at Flugstad Østberg reiser hjem fra Tour de Ski og deltar dermed ikke når det skal gåes jaktstart i Tolbach torsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere