RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Blir han i det hele tatt sliten?

Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix, Morten Holm/Svanpix
Sist oppdatert:
Sjekk tallene som får Espen «Shampo» Knutsen til å sammenligne Jonas Holøs med verdens beste hockeyspiller.

Norges ishockeylandslag har imponert under VM i Sverige, og med to overkommelige kamper igjen kan Roy Johansens menn kontrollere sin egen skjebnene. Seier i minst ett av oppgjørene mot Tyskland og Danmark vil trolig bety avansement til kvartfinale.

En av hovedgrunnene til det gode spillet, som igjen har gitt de gode resultatene, sies å være Växjö Lakers-spiller Jonas Holøs.

Etter Nettavisen beregninger er den norske backen spilleren i VM med mest tid på isen. Holøs har i gjennomsnitt spilt 27,51 minutter per kamp, noe som er nesten tre minutter mer enn nummer to og tre på lista, henholdsvis Ole-Kristian Tollefsen og danskenes Philip Larsen.

De beste backene i internasjonal hockey spiller 27-30 minutter per kamp, og det er forløpig kun Holøs som holder dette nivået i VM. Til sammenligning er det kun seks spillere i sluttspillet i NHL som har mer istid enn Holøs har i VM. Chicago Blackhawks Duncan Keith topper med 31,15 minutter.

Den norske hockeylegenden Espen «Shampo» Knutsen mener Holøs sin kapasitet gjør at er minst like viktig for Norge som verdens beste ishockeyspiller (fritt for tolkning, selvfølgelig), er for sitt lag.

- Hvis det er noen som like viktig som Jonas, må i så fall det være Evgeni Malkin for Russland. Jonas er ekstremt viktig for Norge. Han er en motor som orker å være god over lang tid, og han presterer hver eneste minutt han er på isen, sier Knutsen til Nettavisen.

- Han er en av VMs aller beste backer. Han er bra offensivt, defensivt, i overtall, undertall ... Uten Jonas hadde ikke Norge hatt de samme resultatene i VM, mener «Shampo», som ikke kan huske å ha sett en norsk ishockeyspiller som er bedre trent enn Holøs.

- Blir han i det hele tatt sliten? Det ser ikke sånn ut.

Sammenlignes med Olaf Tufte
Holøs sin fysiske kapasitet var et hett tema før VM i Sverige begynte. Ifølge Jon Aase, som er instruktør og testleder ved treningsavdelingen hos Olympiatoppen, er Holøs den best trente lagspilleren i Norge noensinne.

- Noe er sikkert gode gener, men det skyldes først og fremst at han er superseriøs. Jonas har alt. Han har god utholdenhet og er ekstremt sterk i både ben, midje og overkropp. Han er egentlig i en liga for seg selv. Han er helt sikkert er den best trente norske ishockeyspilleren gjennom tidene. Vi har aldri sett noen løfte så tungt og hoppe så høyt som Holøs, sa Aase, ifølge Aftenposten.

Aase sammenlignet Holøs med idrettsstjerner i individuelle utholdenhetsidretter, som roeren Olaf Tufte. Selv tror ikke Holøs at han er i nærheten av samme treningsmengde og utholdenhet.

- Jeg har ikke kontroll på hvor mange treningstimer jeg har i uka, men jeg er ikke i nærheten av langrennsløpere og andre utholdenhetsidretter. Vi trener veldig forskjellig. I ishockey er det mer fokus på teknikk enn utholdenhet, sier Holøs på telefon til Nettavisen.

Han syns likevel det er gøy med tilbakemeldinger på den fysiske formen.

- Jeg hadde en lang treningsperiode før VM og merker at jeg orker å spille mye - kanskje mer enn andre. Det er kult å få så mye spilletid og tillit, sier 24-åringen, som innrømmer at han må disponere kreftene.

- Jeg gir selvfølgelig alt i duellene som må vinnes, men man må tenke situasjoner og være smart.

Drømmer om semifinale
Nå gjenstår to gruppespillkamper i VM for Holøs og co. før en eventuell kvartfinale.

- Alt er i våre hender. Det er store muligheter. Kampen mot Tyskland blir tøff, og kampene mot Danmark består alltid av litt småhat, forteller sarpsborggutten, som uansett er klar for å gi alt.

Og «alt» når det kommer til Jonas Holøs, er ganske mye. Kanskje nok til å kommer til kvartfinale. Til og med semifinale?

- Hehe, vi kan jo drømme om semifinale. Jeg tror vi lar det bli med det, sier den joviale landslagsspilleren lurt.

Kampen mot Tyskland sendes på TV-kanalen MAX fra klokken 19.45.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere