RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bra å ha en superstar

Foto: Lise Åserud (Scanpix)
Sist oppdatert:
FIS-sjefen synes det er helt greit hvis Marit Bjørgen gjør rent bord i VM.

Hun kommer aldri til å innrømme det selv, men for de fleste andre er det nokså åpenbart: Marit Bjørgen (30) kommer til VM i Holmenkollen som storfavoritt i alle øvelser.

I Oberstdorf-VM i 2005 tok hun tre gull, ett sølv og en bronse. Den prestasjonen kopierte hun under OL i Vancouver i fjor.

Nå er hun enda bedre. Etter OL-suksessen har faktisk ikke Bjørgen blitt slått i et eneste distanserenn.

Langrennssjefen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), sveitsiske Jürg Capol, frykter imidlertid ikke at Bjørgens dominans skal ødelegge interessen for langrenn internasjonalt.

- Jeg tror det er bra for sporten å ha en superstar, sier Capol til Nettavisen – på nesten perfekt norsk.

Sammenligner med Phelps
- Når én løper tar mange medaljer, tiltrekker det seg interesse også fra dem som ikke er spesielt interessert i sporten. Det kan sammenlignes med svømming, der det også er mange øvelser. Hvis åtte forskjellige vinner gull, er det ingen som husker hvem som vant. Men når Michael Phelps vinner alle åtte i OL, vil alle huske det, poengterer Capol.

Sammenligningen er relevant. Langrenn var definitivt ikke den idretten som fikk mest oppmerksomhet internasjonalt under Vancouver-OL i fjor.

Men at Marit Bjørgen fra Norge var lekenes beste utøver – uavhengig av kjønn og idretten – fikk overskrifter i de fleste land med en viss interesse for vintersport.

- Dessverre vet nok fortsatt ikke folk flest i Sveits og Østerrike hvem Marit Bjørgen er. Men de som er sportsinteresserte, kan vite det, sier Capol.

- Ikke forbudt å være god
Mannen som er øverste sjef for alle langrenn i FIS-regi, er heller ikke bekymret for at Norge som nasjon er i ferd med å oppnå en total dominans i internasjonalt kvinnelangrenn.

- Det er ikke forbudt å være god, fastslår han.

Norge har altså vunnet stafetten for jenter i junior-VM sju år på rad. Og mange av juniorgulljentene har allerede tatt steget opp på topp internasjonalt seniornivå.

Hele åtte norske jenter er nå inne i såkalt rød gruppe i verdenscupen (se faktaboks til venstre). Til sammenligning har nest beste nasjon, Finland, fire løpere i rød gruppe.

Norske jenter stormer fram
Det betyr at hele 18 norske jenter kan stille til start i VM-generalprøven i Drammen, fordi Norge har en nasjonal kvote.

I verdenscuprennene etter Kollen-VM, i Lahti og Falun, kommer også norske løpere inn gjennom skandinavisk cup.

I øyeblikket ligger det an til å bli elleve norske jenter i både Lahti og Falun.

- Vi ønsker på ingen måte å stenge de beste ute, og dette går i bølger. Det vi ser nå er at de fleste andre nasjoner enn Norge for tiden har liten bredde i lagene sine. De har én eller noen få gode, men det er tynt bak. Det er større tidsdifferanse mellom nummer én og nummer 30 i damelangrenn enn i herrelangrenn, erkjenner Jürg Capol.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere