*Nettavisen* Sport.

- Bra at de ikke går videre

Foto: Espen Haugen (Mediehuset Nettavisen)

Odd Bjørn Hjelmeset om klassisksprint og dårlig, norsk laginnsats.

07.03.12 22:24

DRAMMEN (Nettavisen): Fem norske landslagsløpere stilte i prologen i klassisksprinten i Drammen.

Én gikk videre. Eirik Brandsdal.

Kjelsås-løperen var den eneste av de mannlige landslagsløperne som valgte festesmøring. Han vant attpåtil hele rennet.

John Kristian Dahl, Øystein Pettersen, Anders Glørsen og Ola Vigen Hattestad stolte alle på egne stakeferdigheter og valgte skøyteskiene fremfor festesmøringen.

Det til tross for at føret var ekstremt bløtt, og at arrangøren hadde lagt inn en mye brattere bakke i år enn tidligere.

- Det er en vurdering før alle klassiskrenn. Er det feste eller er det ikke? Som regel lønner det seg å stake når vi er i tvil. Det er et offensivt valg. I dag var det feil. Det er dritkjipt, var Pettersens kommentar etter prologen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX

- På en løpetur før rennet valgte vi som gruppe å stake. Brandsdal hadde fordel av å starte langt brak og fikk se utviklingen. Vi som gikk først måtte ta et valg, fortsetter «Pølsa», som havnet helt nede på en 54. plass.

- Det er håpløst!
Odd Bjørn Hjemleset, som er en forkjemper for klassisksprint i den mer tradisjonelle formen, håper langrennsløperne nå våkner opp og innser at klassisk, faktisk er klassisk.

- Det har kanskje vært en sovepute. For klassisksprint sin del er det bra at de ryker i prologen. Når det er klassisk, mener jeg at det skal brukes smøring, og at det skal lages løyper for smøring, sier Hjelmset på telefon til Nettavisen.

Gullvinneren fra Sapporo-VM har ikke fått med seg resultatene fra verdenscupsprinten da Nettavisen ringer, og blir overrasket da han hører at kun én mannlig landslagsløper gikk videre.

- Det er håpløst! Alt for dårlig! Det vet gutta, sier Hjelmeset, som synes det er ekstra kjedelig at skibommen skjer på hjemmebane.

- Uansett hvor det skjer er det alt for dårlig! Men det er synd for publikum. Det er en opplevelse å gå i Drammen, og det er skuffende at vi går fra å ha nesten samtlige norske løpere i finaler, til nesten ingen, sier Hjelmeset og viser til perioden mellom 2004 og 2008 da Norge tappeserte pallen.

«Pølsa» enig med Hjelmeset
Øystein Pettersen innrømmer at det er klokskap i Hjelmesets ord.

- Ja, for klassisksprint sin del er det kanskje bra at vi ikke går videre. Jeg er enig i at det hadde vært bra hvis klassisksprint ble gått med klassiskski.

Eirik Brandsdal var nære ved å gå i samme fella som sine lagkamerater, men vraket skøyteskiene få minutter før start.

- Vi var alle veldig usikre på hva vi skulle gjøre. De andre er i god form og er selvfølgelig skuffet, forteller Brandsdal til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX

I likhet Hjelmeseth ønsker han at det skal bli påbudt å bruke festesmøring for å vinne renn i klassisk stil.

- Jeg synes det er fint hvis vi må bruke festesmøring når det er klassisk, men jeg har jo lyktes veldig godt med staking på klassisksprint før, innrømmer onsdagens sprintvinner.

- Det blir litt kjedelig hvis man bare kan stake, og det har aldri vært en vinner her i Drammen som kun har brukt overkroppen. Vi visste at det kun var i prologen det var aktuelt å stake, og at det ville bli tettere dueller i finalene, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.