*Nettavisen* Sport.

- Bra at mange har blødd

Foto: Jan Kåre Næss (Scanpix)

- Vi har en kjempesjanse, sier Haugesund-treneren.

05.03.10 14:38

De har ikke tapt siden 22. september i fjor. Det er 12 serie- og treningskamper på rad uten tap, det.

Les tipset: Nettavisen tipper Tippeligaen

De scoret også flest mål av alle i Tippeligaen og Adeccoligaen i fjor.

Les også: Sju kjappe med Haugesunds stortalent

Likevel tror alle riksavisene at Haugesund rykker ned. VG, Aftenposten og Nettavisen har alle Haugesund på 15. plass av 16 lag i Tippeligaen.

- Men det er i tråd med hva vi tenker også, sier trener Jostein Grindhaug til Nettavisen.

- Vi er et nyopprykket lag. Vi kom opp sammen med to andre. I utgangspunktet er jo vi tre nyopprykkede de dårligste. Så vi tar oss ikke noe nær av nedrykkstipsene, understreker han til.

Har imponert
Men ser man på hva Haugesund faktisk har prestert de siste månedene, så er det litt vanskelig å forstå de negative tipsene. Forrige gang Haugesund tapte viste datoen altså 22. september i fjor. Deretter avsluttet de seriespillet i Adeccoligaen med seks strake kamper uten tap.

I vinter har de så møtt Tippeliga-lag som Brann, Start og Hønefoss – og vunnet eller spilt uavgjort mot alle.

Faktisk har ikke Haugesund tapt én eneste treningskamp i vinter.

- Vi har ikke tapt på en god stund, nei. Det er en god ting. Det bygger trygghet, og er noe vi tar med oss inn mot seriestart. Det viser at vi har et lag som kan ta nivået, at det er et potensial i gruppa og at vi har muligheten til å overleve. Samtidig er vi ganske klare på at vi ikke har fått ett eneste poeng etter disse treningskampene, sier Grindhaug.

Suksess på første forsøk
37-åringen overtok Haugesund-skuta etter cupfinaletapet mot Lillestrøm senhøsten 2008. Han har altså bare ett år bak seg som trener. Et år som altså endte med seriegull og flest antall scorede mål av alle i Norges to øverste divisjoner.

Det er også en av Haugesunds styrker - det offensive spillet.

De gikk kun av banen uten mål i fem kamper i fjor, og i vinter har de scoret i samtlige treningskamper (fram til dette tipset ble lagt ut fredag 5. mars).

- Vår måte å spille offensiv fotball på har fungert, men vil bli bedre defensivt, sier Grindhaug.

Rutine og talent
For å klare det er den rutinerte dansken Allan Olesen hentet inn på backplass. På motsatt side er 18-åringen Joakim Våge Nilsen førstevalg, mens Are Tronseth (tidligere FFK) og Vegard Skjerve ser ut til å bli midtstoppere.

Fremover er det store forventninger til hva nye Jacob Sørensen (fra Odd), danske Martin Christensen (fra Rimini) og Juska Savolainen (fra Rosenborg) kan bidra med. Veteranen Trygve Nygård (tidligere Viking) får også en sentral rolle på midtbanen, mens mange forventer at unge Eirik Mæland også tar store steg i løpet av sesongen.

Helt på topp må det kunne stilles spørsmål ved om Thomas Sørum holder nivået. Han nettet 24 ganger i fjor, men klarte aldri å levere varene regelmessig på høyeste nivå da han var i Strømsgodset. Serberen Nikola Djurdjic, svenske John Pelu og Dag Roar Ørsal er også alternativer.

Fem-seks i nedrykkskamp?
Grindhaug mener uansett at Haugesund har en kjempesjanse til å etablere seg i toppen av norsk fotball.

- Det er mange som har blødd litt, både med økonomi og utskiftning av spillere, det er bra for oss. Derfor vil jeg si at det er veldig gunstig for Haugesund at vi er i Tippeligaen i 2010.

- Vi og Kongsvinger er imidlertid klare kandidater til å rykke ned. Jeg ser det. Men i tillegg håper jeg at to-tre av de andre lagene også skal få slite helt i bunnen. Hønefoss må nok også kjempe for å overleve, selv om jeg tror at de har såpass mange gode spillere nå at jeg tviler på at de rykker ned, fortsetter Grindhaug.

- Trives her
Men skulle Haugesund overleve – hva da med suksesstreneren selv?

- Jeg er ikke en sånn type trener som skal ut og videre. Jeg har det veldig bra i Haugesund. Jeg trives her.

- Hvilket trenerforbilde har du?

- Jeg kan ikke henge meg selv på noen knagg. Jeg har gått livets skole, og vært på trenerkurs halvannet år i strekk nå, siden jeg ikke har hatt den formelle biten på plass.

- Det har ikke merkes...

- Nei, men jeg er veldig klar over at man lever av resultater, og at jeg fort får den manglende utdanningen smelt rett i trynet hvis de uteblir.

- Punktum?

- Punktum.

HAUGESUND 2010:
+ Scorer (nesten) alltid mål
+ Tre klare forsterkninger på midtbanen.
+ En hel by i ryggen - stor entusiasme
- Kan keeper Kristiansen innfri?
- Er midtstopperduoen Tronseth/Skjerve god nok?
- Stor opptur i fjor. Hvordan takler laget motgangen de vil møte i en eller annen form i år?

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.