*Nettavisen* Sport.

- Bra mulighet for kvartfinale

Foto: AFP PHOTO DDP/ Sascha Schuermann

Det norske landslaget gjorde 17. mai noe ingen andre lag i VM har klart - og nå kan det bli kvartfinale!

17.05.10 22:35

NORGE - SVEITS 3-2: Sveits vant 3-1 mot Latvia, 4-1 mot Canada og 3-2 mot Tsjekkia, men mot forfallsforfulgte Norge kom Martin Gerber og lagkameratene til kort.

Norges 3-2-seier betyr at håpet om kvartfinale fortsatt lever for Roy Johansens hockeykrigere.

- Det var veldig moro! Vi var vel litt utregnet etter de to siste kampene, hvor vi har tapt klart, men gutta gjør en kjempeinnsats i dag og kommer tilbake. Nå er det VM i regning, men det ligger ikke i våre hender, sier sportssjef Petter Salsten til Nettavisen.

- Normale resultater
Han har imidlertid ganske god kontroll på akkurat det verdensmesterskapet:

- Vi må ha to lag bak oss. Det første vi trenger, er at Tsjekkia slår Latvia, og der er de jo favoritter. Det neste er at Canada slår Tsjekkia. Isolert sett er dette normale resultater, men det har vært en del unormale resultater så langt i VM, påpeker Salsten.

Det første resultatet gikk Norges vei .

Tsjekkia slo Latvia 3-1 etter mål av Tomas Rolinek (2) og Roman Cervenka. Nå kreves det at Canada tirsdag vinner mot Tsjekkia. Hvis det skjer, vil Norge og Tsjekkia begge ha seks poeng, men Norge gå foran på innbyrdes oppgjør.

Roy Johansen fulgte spent med på tsjekkernes kamp mot Latvia, hvor de to første målene faktisk kom til Tsjekkia mens Latvia spilte i overtall.

- Det er en bra mulighet for at Canada skal slå Tsjekkia. Det er i alle fall 50 prosent, sier Johansen til Nettavisen.

Og da vil altså Norge være i kvartfinalen i hockey-VM!

- Det blir selvfølgelig spennende. Vi har vunnet tre kamper her nede og er sugne på en kvartfinale. I den andre gruppen er de klare for kvartfinale med seks poeng, forteller landslagstreneren.

Tsjekkias kamp mot Canada kan følges direkte på nettsidene til Det internasjonale hockeyforbundet.

Dramatiske sluttsekunder
Sveits gjorde livet svett for landslagstrener Roy Johansen de siste minuttene av Norges siste kamp i mellomrunden av verdensmesterskapet i Tyskland.

Julien Vauclair reduserte til 2-3 med to minutter og elleve sekunder igjen av ordinær tid, og etter dette målet presset Sveits kraftig mot Pål Grotnes og det norske buret.

Like før slutt pådro Norge seg også en utvisning da Mats Zuccarello Aasen ble sendt i boksen for en tripping med seks sekunder igjen på kampuret. Anders Bastiansen, som ble kåret til Norges beste spiller mot Sveits, vant den siste droppen, men Sveits klarte likevel å fyre av et siste skudd.

Heldigvis fant pucken denne gang ikke veien til nettmaskene. Dermed blir det en spennende kveld for Lars Erik Spets og de andre landslagsgutta.

- Vi håper selvfølgelig på kvartfinale, og jeg synes egentlig at vi har oddsen med oss, sier Spets til Nettavisen.

Mange forfall
Dette verdensmesterskapet har vært en følelsesmessig berg- og dalbane uten sidestykke for Norge, som sensasjonelt vant 3-2 mot Tsjekkia og senere ble knust sønder og sammen av Canada i et ydmykende 1-12-tap.

0-5-tapet for Latvia blir nok heller ikke å finne på skrytelisten til landslagsgutta.

Forfallsforfulgte Norge spilte uten en rekke nøkkelspillere mot Sveits. Kaptein Tommy Jakobsen er suspendert resten av mesterskapet, mens Marius Holtet måtte stå over på grunn av en hjernerystelse.

I tillegg ble som kjent viktige spillere som Tore Vikingstad (har gitt seg på landslaget), Morten Ask (skadet), Mads Hansen (skadet) og Mats Trygg (familieforøkelse) igjen hjemme.

Likevel har Norge altså fortsatt en teoretisk sjanse til å nå kvartfinalen i VM. Selv om håpet er nokså tynt.

Vakre scoringer
Norge tok ledelsen tidlig i første periode etter et strålende angrep av Norges andrerekke. Lars Erik Spets fikk pucken fra Anders Bastiansen ute ved høyresiden av sveitsernes blålinje, og Spets spilte den inn til Mathis Olimb i midten.

Olimb dro med seg pucken forbi den siste backen til Sveits og sendte den til venstre for seg, hvor Bastiansen enkelt kunne sette pucken i mål før fire minutter var spilt. Bare tre minutter senere ordnet den samme rekken 2-0 til Norge.

Denne gang var det Olimb som kriget pucken fram til Bastiansen, som serverte Spets foran mål. Vålerenga-spilleren fikk stå uforstyrret rett foran mål, og hadde ingen problemer med å sette pucken i mål. Spets leder Norges pluss/minus-statistikk med pluss fire i VM så langt.

- Vi får dem dit vi vil ha dem, og får i tillegg et par kjappe mål i starten. Det var kjempefine mål, og det passet jo bra på 17. mai, konstaterer Lars Erik Spets fornøyd.

2-0-ledelsen var imidlertid ikke lenge.

Zuccarello Aasen matchvinner
Sveitserne kom veldig lett til gode posisjoner foran målet til Pål Grotnes og Thibaut Monnet kjempet pucken i mål til 1-2 under et minutt etter at Norge hadde fått tomålsledelsen.

Norge gikk likevel til den første pausen med en tomålsledelse. Det skjedde takket være enda et angrep tatt fra øverste hylle.

Mats Zuccarello Aasen satte inn 3-1 et drøyt minutt før førsteperioden tok slutt, da han ble servert pucken foran åpent mål av Anders Fredriksen, som på sin side nøt godt av en fin pasning fra Ole-Kristian Tollefsen.

Det viste seg senere å bli det avgjørende målet. Men hvor avgjørende, gjenstår det altså fortsatt å se. Skulle Tsjekkia tape mot Canada, spiller Norge kvartfinale førstkommende torsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.